1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. ACEA: Prelazak s motora SUS na električne zahteva stvaranje novog lanca vrednosti u Evropi
ACEA: Prelazak s motora SUS na električne zahteva stvaranje novog lanca vrednosti u Evropi

ACEA: Prelazak s motora SUS na električne zahteva stvaranje novog lanca vrednosti u Evropi

161
0
Podelite sa prijateljima:

Prelazak sa tehnologije proizvodnje ugljovodoničnih motora na one električne (baterijske) predstavlja transformaciju bez presedana koja zahteva stvaranje potpuno novog lanca vrednosti u Evropi, rekao je juče Zigrid de Vris kao generalni direktor Evropskog udruženja proizvođača automobila (European Automobile Manufacturers’ Association – ACEA) na Forumu održive i pristupačne mobilnosti.

„Regulativa zaista može biti efikasna i može koristiti preduzećima, stvarajući jednake uslove za tržišni nastup, ili pak jačajući i produbljujući jedinstvena evropska tržišta. Evropi je potrebno mnogo više od same regulative, ako želi da zadrži svoje mesto lidera održivosti i atraktivnog regiona. I promena koja podrazumeva otklon od tehnologije motora s unutrašnjim sagorevanjem goriva, u kojoj je Evropa tradicionalno bila lider, i prihvatanje baterijskih električnih vozila predstavlja transformaciju bez presedana koja zahteva stvaranje potpuno novog lanca vrednosti.“

Dalje je dodao da „su nam potrebne sve tri komponente dekarbonizacije automobila, naravno ako Evropa želi da postigne proklamovane ciljeve održivosti. Danas je tržišni udeo električnih vozila manji od 15%, a suočeni sa ovim novim podacima potrebne su nam hitne akcije“, rekao je de Vris.

Predstavnik udruženja ACEA je ukazao i na činjenicu da, uopšteno govoreći, kupci nerado prelaze na električne automobile, i da su verovatno obeshrabreni, između ostalog, i nedostatkom infrastrukture za punjenje baterijskih ćelija.

„Nažalost, potrošači i dalje oklevaju da izvrše promenu. I samo da vam damo još jedan primjer potrebe za infrastrukturom za punjenje, koja je toliko važna za stvaranje poverenja vozača, vidimo da ciljevi infrastrukture za punjenje zaista zaostaju, i da ne pružaju dovoljno za podršku zdravom tržištu. Moja zemlja, Holandija, ima skoro 52 puta više javnih punjača u poređenju sa Rumunijom, koja je, nažalost, na poslednjem mestu u EU, i to baš i ne pomaže da se napreduje istim tempom u Evropi“, objasnio je generalni direktor ACEA-e.

Prema citiranom izvoru, Evropa bi trebalo da promeni taktiku u pogledu proizvodnje automobila kako bi nastavila da bude uspešna u postizanju standarda održivosti.

„ACEA okuplja petnaest najvećih proizvođača automobila, kombija, kamiona i autobusa u Evropi, a mi smo glas automobilske industrije i nastupamo licem u lice s glavnim zakonodavcima u EU, ali isto tako i na međunarodnom nivou. Rumunija je tako važna zemlja za proizvodnju industrijskih automobila, sa nekoliko fabrika koje su prošle godine proizvele preko pola miliona automobila. Automobilska industrija tamo predstavlja oko 15% radnih mesta u proizvodnji i primer je koliko je industrija važna u Evropi.“

„Svet se veoma brzo menja, a to znači da i Evropa mora da promeni svoju taktiku ako želimo da zadržimo ove važne uspehe. Mislim da je pošteno reći da je Evropa dugo nastojala da bude globalni lider u postavljanju ambicioznih standarda održivosti, sa očekivanjem da će i drugi slediti. Ova strategija je zaista imala određeni uspeh, jer su mnogi veliki regioni sveta često modelirali svoje propise po evropskom modelu kao globalnom merilu za ekološku regulativu. Ali moramo da se zapitamo da li je ova strategija i danas efikasna“, rekao je de Vris.

Udruženje proizvođača i uvoznika automobila organizuje u četvrtak novo izdanje Foruma o održivoj i pristupačnoj mobilnosti, na kojem će učestvovati lideri automobilske industrije iz 35 zemalja, politički lideri i donosioci odluka.

AutoRepublika

(161)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments