1. Home
  2. Video
  3. Chevrolet Corvette ZR-1 juri do 373 km/h
Chevrolet Corvette ZR-1 juri do 373 km/h
1

Chevrolet Corvette ZR-1 juri do 373 km/h

204
1
Podelite sa prijateljima:

Chevroletov velikan po imenu Corvette je imao rekordnu godinu iza sebe. Isporučeno je 53.785 primeraka, što je više nego ikada ranije u 71-godišnjoj istoriji, a posebnu pažnju je predstavio debi verzije nazvane ZR-1. Takva oznaka ne bi trebala da bude strana pošto je Chevrolet koristio nekoliko puta u istoriji, ali nikada ranije nismo videli slične performanse od nekog američkog vozila za šire narodne mase.

ZR-1 pokreće 5,5-litarski turbobenzinac sa osam cilindara, što je ujedno prvi put da Corvette ima turbo punjač (u prošlosti je obično korišćen kompresor). Sa čak 1.079 konjskih snaga i maksimalnih 1.123 Nm obrtnog momenta, ZR-1 je najmoćnija konfiguracije Corvette u istoriji. Menjač je osmostepeni automatski, a spomenućemo da masa iznosi relativno niskih (za današnja vremena) 1.665 kilograma.

Chevrolet nam je ranije obećavao maksimalnu brzinu od 346 km/h, ali kako se približava početak serijske proizvodnje i samim tim i isporuke prvih primeraka kupcima, tako postaje jasno da je potencijal značajno veći. Koliko veći? Pa General Motors se upravo vratio iz Nemačke gde je testirao dva primerka na stazi Automotive Testing Papenburg. Čelnici američko giganta kažu da je vozač uradio dva testa u svakom pravcu i izvukao prosečnu maksimalnu brzinu kretanja od čak 373 km/h.

Ono šta je možda još impresivnije je podatak da taj vozač nije bio neki profesionalac koji „zarađuje za hleb“ tako što testira četvorotočkaše sa visokim performansama već predsednik General Motorsa po imenu Mark Rojs. Kompanija je na taj način želela da pokaže da čak i „običan smrtnik“ može da vozi ZR-1 pri takvoj brzini bez ikakvih problema. Ako to nije dovoljno, onda ćemo spomenuti da su još pet inženjera, koji su takođe boravili u Nemačkoj, uspeli da dostignu brzinu od 368 km/h.

General Motors tvrdi da je reč o potpuno fabričkom primerku bez ikakvih modifikacija, osim podatka da je limit za maksimalnu brzinu. Nismo sigurni da li će tako nešto biti dostupno i u serijskoj proizvodnji pošto Chevrolet mora da se zaštiti od potencijalnih tužbi, pa neki izvor kažu da će ograničiti brzinu na „samo“ 320 km/h.

ZR-1 bi inače trebao da uđe u proizvodnju na proleće po početnoj ceni između 180 i 200 hiljada dolara, ali već sada demostrira performanse kao da je pet ili šest puta skuplji automobil.

Ako ništa drugo, Chevrolet je dobio više nego dobru reklamu…

AutoRepublika

(204)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Da li ste culi za „autobahn feeling“?
Americki zaludjenici brzine dolaze sa svojim automobilima u Nemacku da bi ovde vozili po autoputevima bez ogranicenja brzine. Na severu postoji nekoliko autoputeva koji imaju duge pravce a nisu optereceni saobracajem.