1. Home
  2. Vesti
  3. Prekidi u snabdevanju aluminijumom utiču na proizvodne performanse JLR-a
Prekidi u snabdevanju aluminijumom utiču na proizvodne performanse JLR-a
3

Prekidi u snabdevanju aluminijumom utiču na proizvodne performanse JLR-a

158
3
Podelite sa prijateljima:

Koncern Jaguar Land Rover (JLR), a koji posluje u sastavu grupacije Tata Motors, je prijavio realizaciju u tiražu od 103.108 jedinica u drugom kvartalu ove godine. Istina, ovde valja napomenuti da ovaj podatak uključuje i plasman zajedničkog poduhvata nazvanog Cheri Jaguar Land Rover China i koji posluje u Kini. Ovakvo postignuće označava pad obima otprema od 3% u poređenju s istim tromesečjem prošle godine.

Obim isporuka tokom prvih šest meseci tekuće poslovne godine je obuhvatio 214.288 jedinica, što predstavlja povećanje od 3% u odnosu na prethodnu godinu. Opet, u poređenju s prethodnom godinom, broj isporučenih vozila je u ovom kvartalu porastao za 29%, ako govorimo o tržištu Velike Britanije, dok je plus od 9% ostvaren u Severnoj Americi, 22% u Evropi, 17% u Kini i 6% u inostranstvu, uopšteno govoreći.

JLR je saopštio da je proizvodnja u ovom kvartalu bila ograničena na oko 86 hiljada jedinica, što je pad od 7% u odnosu na lanjsko tromesečje, a sve zahvaljujući tome što je dolazilo do prekida snabdevanja od „ključnog dobavljača aluminijuma visokog kvaliteta koji je uticao na više OEM-ova”.

Poplave u Švajcarskoj koje su tokom leta poremetile proizvodnju ravno valjanog aluminijuma u ​​Novelisu su donele probleme. Kompanija je obavestila kupce iz segmenta automobilske industrije o „višoj sili“ koja ju je primorala da krajem juna zatvori fabriku.

Obim prodaje na veliko od 87.303 jedinica, ostvaren u drugom kvartalu tekuće godine (bez obuhvatanja rezultata zajedničko preduzeća pod imenom Cheri Jaguar Land Rover China) smanjen je za 10% u poređenju sa istim kvartalom od pre godinu dana, sve zbog ograničenih zaliha aluminijuma.

Pored toga, krajem septembra je privremeno zadržano oko 6.500 vozila, uglavnom u Velikoj Britaniji i Evropi, kako bi se omogućile dodatne provere, odnosno dopunske operacije iz delokruga kontrole kvaliteta proizvoda. Ova vozila će se prodavati na veliko u drugoj polovini godine, rekao je JLR.

Sveukupni proizvodni miks najprofitabilnijih modela nazvanih Range Rover, Range Rover Sport i Defender je doneo nekih 67% od ukupne količine realizovane kroz trgovinu na veliko.

Nadležni u JLR-u su izjavili o da se očekuje da će se i proizvodnja i veleprodajni obim isporuka biti „snažno” povećani u drugoj polovini poslovne godine, tempom koji prati popravak situacije sa snabdevanjem aluminijumom, odnosno paralelno s „normalizacijom snabdevanja ovim metalom”.

JLR će izvesti pune finansijske rezultate za drugi kvartal početkom novembra.

AutoRepublika

(158)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Nedostatak aluminijuma – cudno!? JLR pripada korporaciji Tata, jednom od najvecih proizvodjaca celika i aluminijuma.

Zoca

Ma *edu govna ,nedostatak kupaca oni imaju.

BB

Možda je MAMA zabranila 😂😜😂