1. Home
  2. Kupovina automobila
  3. Takatini vazdušni jastuci moraju da se zamene na Polu, Golfu, Tiguanu…
Takatini vazdušni jastuci moraju da se zamene na Polu, Golfu, Tiguanu…

Takatini vazdušni jastuci moraju da se zamene na Polu, Golfu, Tiguanu…

242
2
Podelite sa prijateljima:

Kao i drugi proizvođači, Volkswagen se suočava sa skandalom zbog Takatinih vazdušnih jastuka. Od 2008. godine brend organizuje kampanje opoziva. Petnaest godina kasnije, one još uvek traju. Najnovija, lansirana u septembru 2024. godine, odnosi se na nekoliko modela: Polo, Passat, Golf, Tiguan, up!…

Takata ili pakao za većinu proizvođača automobila. Petnaest godina milioni modela različitih brendova pozivani su u servis da bi zamenili ove potencijalno opasne vazdušne jastuke. Među njima je i gomila Volkswagena. Od 2008. godine, kada su se pojavili prvi znaci propadanja ili neusaglašenosti ovih sigurnosnih elemenata, nemački brend je pokrenuo nekoliko kampanja opoziva. Akcije se nastavljaju i danas, o čemu svedoči stranica „akcija opoziva“ na zvaničnom sajtu proizvođača u Francuskoj. Dok Volkswagen France nije želeo da saopšti brojke, u Nemačkoj, Savezna kancelarija za drumski transport (KBA) izveštava o nekoliko stotina hiljada pogođenih primeraka (širom sveta).

Podsetimo, 69EJ, otvoren u martu 2023. i ponovo lansiran šest puta od tada (uključujući dve salve u septembru), i dalje se odnosi na Volkswagen Polo 4 i 5, Fox, up!, Passat, Golf 5 i 6, Eos, Sharan, kao i Transporter i Crafter. U kontaktu sa kolegama iz L’Argusa, proizvođač je takođe rekao da povlači modele prve generacije Tiguana, ne precizirajući proizvodni asortiman.

Budite sigurni, svi zainteresovani kupci su obavešteni poštom koristeći kontakt podatke koje je dala ANTS. Oni su pozvani, po prijemu pošte, da „bez odlaganja zakažu termin kod ovlašćenog servisera po svom izboru“. Međutim, adresa na dokumentu o registraciji vozila nije uvek tačna, a slova se gube. Na veliko zaprepašćenje brenda, koji onda mora da se javi vlasnicima. Zbog toga se neke kampanje nikada ne zatvaraju, kaže nam portparol brenda. „Nakon šest meseci se javljamo preporučenim pismom sa potvrdom o prijemu sa kupcima koji poseduju automobil sa brojem šasije za koji se kampanja pojavljuje kao „nije sprovedena“ u našim bazama podataka“, kaže nam proizvođač. Ovim pismom firma se takođe štiti u slučaju nesreće.

Nije bilo loše medijsko izveštavanje o slučaju Takatinih vazdušnih jastuka. „Takođe je omogućilo kupcima da se sami jave“, kaže izvor blizak slučaju. Da biste saznali da li je vaše vozilo pogođeno, možete da unesete njegov identifikacioni broj vozila ilit broj šasije (VIN) na ovom linku.

Kupac će morati da odnese svoj poziv u servis i da zameni neispravan bočni vazdušni jastuk. Potonji se mora zameniti jer postoji verovatnoća da će puknuti zbog kvara generatora gasa izazvanog vlagom ili visokim temperaturama. Rezultat: fragmenti metala se mogu odvojiti i ozbiljno povrediti putnike. Na nekim modelima, kao što je Fox, suvozačev bočni vazdušni jastuk će takođe biti zamenjen. Operacija je pokrivena od strane brenda i zahteva procenjeno vreme čekanja od jednog do dva sata.

Spisak Volkswagenovih modela pogođenih opozivom vazdušnih jastuka je sledeći:

  • up!: 2012-2013,
  • Polo 4F i 5: 2006-2010,
  • Fox: 2005-2011,
  • Eos: 2008-2014,
  • Golf 5 i 6: 2008-2014,
  • Passat B6: 2006-2009,
  • Tiguan: prva generacija, nema dodatnih detalja,
  • Sharan 1 i 2: 2008-2014,
  • Crafter: 2005-2017,
  • Transporter: 2008-2009.

AutoRepublika

(242)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
S mile

A ostali brendovi iz grupacije? Seat, Skoda, Audi…
Jesu li koristili druge jastuke ili nisu u opozivu

Merkurac

Zanimljivo je da meni, kao bivšem vlasniku jednog od modela pogođenih ovim problemom, nije stiglo još nikakvo obaveštenje od Volkswagen Srbija. Pilićarski odnos prema kupcima se nastavlja – u fazonu, ćutaćemo i čekaćemo da „pomru“ ili automobili ili njihovi vlasnici. Naravno da sam odmah obavestio sadašnjeg vlasnika koji će naravno insistirati na zameni koja mu pripada, tako da u mom slučaju pilićarenje neće da uspe.

Izmenjeno 14 dana pre od strane Merkurac