1. Home
  2. Kupovina automobila
  3. Po čemu se novi 1.2 PureTech razlikuje od stare verzije?
Po čemu se novi 1.2 PureTech razlikuje od stare verzije?

Po čemu se novi 1.2 PureTech razlikuje od stare verzije?

7.17K
23
Podelite sa prijateljima:

Od lansiranja svog novog motora EB2, Stellantis je ostao diskretan u pogledu dizajna treće generacije trocilindričnog motora. Težak kontekst povezan sa problemima pouzdanosti 1.2 EB2 Gen 1 (2014-2018) i Gen 2 (od 2018) objašnjava ovo. Ipak, loša reputacija 1.2 PureTecha je prevazišla vozila u koja je ugrađivan, jer „kažnjava“ prodaju novih automobila grupe značajnim padom.

Jasno je da kupci, kao i neki posmatrači, mešaju stare i nove motore. Za njih bi to bio blok 1.2 (Gen 2) na koji bi jednostavno bio nakalemljen razvodni lanac, što je netačno. Kolege iz francuskog L’Argusa, na njihov zahtev, sastali su se sa Fabijenom Guzonatom, direktorom razvoja termičkih motora u francuskom tehničkom centru, kako bi saznali više o ovom novom motoru.

Na papiru se prepoznaje da je to „motor iz porodice EB sa zapreminom od 1,2 l, otvorom od 75 mm i međucentralnim rastojanjem od 82 mm“, kao i njegova dva prethodnika. Ali poređenje se tu zaustavlja jer su, precizira on, „svi plemeniti delovi novi, poput glave cilindra ili turbo. Modifikovan je blok cilindra kao i radilica, koja je bila pojačana na verziji 1.2 PureTech od 155 KS“.

Prelazak na razvodni lanac zahtevao je potpunu reviziju dizajna motora. Isto važi i za usvajanje hibridizacije. „Zamajac je drugačiji da bi upravljao zaustavljanjem i pokretanjem motora“, objašnjava Guzonat. Konačno, sistem ubrizgavanja je nov (injektori od 350 bara), pošto ova generacija ima drugačiji Milerov ciklus sagorevanja. Konačno, ako izuzmemo radilicu, šrafove, zavrtnje i elemente za pričvršćivanje, 70% delova u ovom motoru je novo. Međutim, brendovi u grupi Stellantis su imali lošu ideju da zadrže naziv PureTech do septembra 2024. Od sada, to je 1.2 za Peugeot ili 1.2 turbo za Citroen i DS, o čemu pisasmo pre neku nedelju.

Tri generacije 1.2 PureTech u datumima:

  • 1.2 Generacija 1 (kaiš): od 2014. do 2018. godine,
  • 1.2 Generacija 2 (kaiš): evolucija Gen 1 kako bi se zadovoljio Euro 6.2 standard od 2018,
  • 1.2 Generacija 3 (lanac): od 2023. godine.

Largusov sagovornik ne poriče probleme sa kojima se susreo PureTech. „Specifikacije su se ticale prelaska na hibridizaciju i pouzdanost minimiziranjem razblaživanja“, izveštava on. Da bi to uradili, inženjeri PSA (sada Stellantisa) su delovali na tri tačke koristeći povratne informacije kupaca. Oni ovako to vide:

  • „optimizovano sagorevanje;
  • ojačani delovi na koje utiče razblaživanje (prelazak na razvodni lanac i rad na validaciji sa visokim stopama razblaživanja);
  • pooštrio testove validacije stavljajući mnogo goriva u ulje, posebno tokom testova u urbanim uslovima; analize su rađene i nakon 200.000 km vožnje.

Podsećamo, na EB2 Gen 1 i Gen 2, habanje kaiša je povezano sa hemijskim reakcijama koje su rezultat razblaživanja i starenja ulja. Od 20. juna 2022. godine u fabrici je ugrađena nova „ojačana“ verzija. Hoće li izdržati? Vreme će pokazati…

Razvijen od 2018. godine, novi motor je takođe imao koristi od stručnosti dva druga tehnička centra Stellantis grupe (Opel i Fiat) kako bi prošao cikluse validacije. Što se tiče problema potrošnje ulja koji pogađa prve dve generacije, Guzonat precizira da je „prevlaka segmenata ojačana“. On dodaje: „Na generaciji 1, fenomen je povezan sa zagađivanjem segmentacije, dok je na sledećoj kvar na separatoru ulja.

Da bi testirao ovaj novi motor, Stellantis ga je diskretno ubacio ispod haube Opela Mokke i DS-a 3 u maju 2023. u verziji 1.2 od 100 KS sa ručnim menjačem. Mesec dana kasnije, varijanta od 136 KS sa blagom hibridizacijom od 48 V i menjačem Punch Powertrain je debitovala, uprkos svim očekivanjima, na starim 3008 i 5008. Ova praksa lansiranja novog motora u proverenom vozilu je uobičajena među proizvođačima kako bi se rizici sveli na minimum. A u smislu pouzdanosti? Više od godinu dana kasnije, prošli su kroz tehničke beleške koje je Stellantis poslao mrežama. Dve anomalije su se pojavile na vozilima proizvedenim do kraja januara 2024 . Oni se materijalizuju ili uključivanjem lampice motora sa ili bez gubitka snage (zamena šrafova faznog menjača bregaste osovine) ili paljenjem dijagnostičke lampice (magnetni ventil pumpe za ulje treba zameniti).

Porodica EB2 se proizvodi u četiri fabrike. Gen 2, koji će postepeno nestati, proizvodi se samo u Tremeriju u Francuskoj. Ovaj sajt takođe proizvodi Generaciju 3, kao i jedinica Tichi u Poljskoj i Szentgotthard u Mađarskoj.

AutoRepublika

(7172)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

23 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Znači, problemi i na sadašnjoj generaciji 3 ???

BB

Ma uvijek problema ima i to kod svih, ali je lijepo čuti da se o njima govori, dakle neko misli da ih rješava…

Zlonje kad neko kaže: Ma to je vječno, nepoderivo, može preći milion… 😜

MRN

Vrlo je neobično ( ali i izuzetno pravno opasno ) da proizvodjač uopšte pristane na ovakvu vrstu razgovora sa novinarima i da pri tome predstavnik proizvodjača javno prizna da su prethodne dve generacije tog motora imale odredjene „nesavršenosti“, a da su se gafovi javili i sa trećom generacijom. Takve i slične gafove sa motorima imaju APSOLUTNO SVI ( nema brenda bez teških promašaja, sa manje ili više katastrofičnim posledicama po već realizovane kupce ), ali se „usavršavanja“ ( i otklanjanje uočenih anomalija ) na motorima sprovode ( ako se i sprovode ) „u tišini“ i bez ove vrste „hvalisanja“ kako… Pročitaj više »

MRN

Ali, očito je nivo nepoverenja u motor 1,2 T u javnosti dostigao te granice da je procenjeno da je manje zlo da se pristane na ovaj razgovor i tokom njega pokuša ubediti „druga strana“ da je nov generacija predstavlja „raskid sa prošlošću“ i da je sada to čista tehnička perfekcija i sasvim pouzdana mašina.

Laki

👍👍

CaNmA

Znaci Vi podrzavate proizvodjace da „cute“ o konstrukcijskim greskama motora koje posle placa, vrlo cesto, i sam kupac vozila? Po meni, svaka im čast, što su to priznali i javno izneli, za razliku od BMW-a, koji to nikada nisu za više tipova njihovih motora (bio sam vlasnik, E39 520d, e81 316i i f30 316d).

Izmenjeno 17 dana pre od strane CaNmA
MRN

Da li podržavam to što su o problemima sa prvom i drugom generacijom 1,2 T ( koji je komercijalizovan 2014.) javno progovorili tek sada?
I to samo u sklopu promocije treće generacije ?

CaNmA

I dalje niste odgovorili na moje pitanje… Ajde da pojednostavim, Da li Vi PODRŽAVATE proizvođaće da prećute/ćute o krupnim falinkama na njihovim motorima/ostalim sklopovima ili ne? Po meni je šmekerski da neko to prizna bilo kada, na kraju krajeva kao i u životu.

MRN

Termim „šmekerski“ može da se eventualno koristi u vezi neke nelukrativne radnje. Prodaja vozila je posao koji tu nikako ne spada, jer se ta vozila od strane kupaca kupuju. I plaćaju. Tako da NIJE ŠMEKERSKI kada si kao proizvodjač, prvi prodavac i davalac garancije, godinama svestan da godinama proizvodiš i godinama prodaješ nešto što očigledno ima neki „materijalni nedostatak“, a ti godinama o tome javno ćutiš … A one kupce pogodjenih primeraka ( počev od onih „ranih usvajača“ nove PSA tehnologije iz 2014. pa i kasnije ), na kojima se već manifesttovao nedostatak usled tog problema, ti godinama „vozaš“ i… Pročitaj više »

CaNmA

Ocigledno se radi o „point of view“ izmedju Vas i mene sto je skroz legitimno. Da se razumemo, niti branim Peugeot niti sam ga ikada vozio. Samo znam, da do sada retko ko je javno priznao za greške u konstrukciji (sem kada bude opoziv ili zamena u garanciji). Ali negde imeđu redova, po Vama, ispada da ko prećuti iliti ne prizna, znači da je nevin ili se nije ni desilo…

MRN

Jedna je situacija kada „počiniš zločin“ ( makar industrijski ), pa bežiš, bežiš … Ali te na kraju posle skoro decenije ipak „uhvate“ i kada ti predoče sve dokaze koje imaju protiv tebe, shvatiš da prosto „nemaš gde“, pa nadajući se blažem kažnjavaju ( i blažoj rekaciji javnog mnjenja ), i da ćeš tako brže dobiti „priliku za novi početak“, tek tada kažeš: „Časni sude, da, jesam, ja sam počinio to i kajem se … Sada ću biti dobar.“ A drugo je kada ti „počiniš delo“, „ne bežiš“, već pokušaš sam što pre i u što većoj meri da otkloniš… Pročitaj više »

DOLF

Nema ovde nikakvog poštenja. Napravili su toliko sr.nje da sada kroz „pošteno“ priznanje pokušavaju da se operu i pridobiju kupce.
Ne mogu se setiti da je iko napravio tako veliku seriju problematičnih motora.
A možda oni ovo namerno rade kako bi im krenula prodaja preskupih električnih modela.

Laki

Samo da ne bude korak naprijed pa dva nazad.

igi

Ovaj problem je toliko otišao u mejnstrim da je maltene poznat i onima koji ne voze kola. Shodno tome, za očekivati je veći pad cena recimo jednom C3 sa tim motorom i 110ks. Pa se odmah uloži u nov kaiš i rešen problem, za sledećih 50-60.000km.

BB

Ne razumiju to mnogi… da se može dio promijeniti na vrijeme i riješiti problem. Mnogi neće ni ulje da sipaju… Skoro se vozim sa taksistom i pitam kako služi vozilo, Peugeot 301 sa 1,5 HDI motorom. Ma krž živi, redovno nam crkavaju motori, već šesti auto nam otišao motor na 72000 km… A koliko ih imate? 30. i hoćete li i za ostalih 24 čekati da vam crknu na 72000 km? Pa ima li iko gram mozga u firmi , ako motori imaju grešku pa ne morate svi u glavi imati grešku… Kupite taj komad lanca i dekl za ostalih… Pročitaj više »

next

ništa neće spasiti reputaciju ovog motora, mogu da ga nazovu kako hoće, sve dok ima 1.2 litra zapreminu ljudi ce znati o kakvom smeću se tu radi

Viktorbgd

Vozim c4, star 3.5 godine najnoviji model, tog „smeca“. Presao sam 70 000, bez ijednog problema, bez kapi ulja potrosnje redovni servisi, kais u ulju i dalje dobar menjacu ga na 80.000. Auto placen tada 20 000eu na sajmu, 130ks, oko 9 sekundi do 100 ubrzanje, odlican za grad kao i za preticanje na duzim relacijama. Potrosnja 6.6 stoji, poslednjih 20.000km, od toga 80% gradska voznja. Ovo mi je sigurno deseti auto u zivotu i sigurno i najbolji, po svemu. Preko nasih rupa, bankina, lezecih, prelazi kao nijedan auto, imao sam spartage i renault kadjar od visih. Motor perfomanse su… Pročitaj više »

J4ZZ3R

Ja sam imao dva Puretechom 1.2 pogonjena automobila, jedan je bio c3 1.2 Shine 110, a drugi Peugeot 2008 1.2 Allure Premium. Prvi sam kupio polovan i vozio nekih 20-25k i prodao, a drugi je bio nov i prodat je sa 63k čini mi se. Slažem se sa Vama da su motori štedljivi, elastični, lepo idu, ali ipak sam dva meseca pre isteka garancije prodao Pežo, novi vlasnik je prezadovoljan automobilom, mada ga je prilično skupo platio i mada je upoznat sa problemom Puretech motora. Ipak blizak prijatelj mu ima Pežo servis i on mu je rekao da kupi baš… Pročitaj više »

Izmenjeno 16 dana pre od strane J4ZZ3R
gavrilo

koji jos motor STELANTIS ugradjuje u bilo koji automobil od 17 razlicitih brendova koji pokriva grupacija?

Izmenjeno 17 dana pre od strane gavrilo
BB

Maserati 3.0 😀

MRN

Imaš, recimo, u Egiptu, a nudi se i kod nas, „dobri stari 1,6 THP“ ( u verziji od 215 ks ) u 408.

Peđa

Imam Micubiši colt 2012 trocilindraš sa lancem Može li neko stručan da kaže kakav je motor u odnosu na ove nove
Unapred hvala

Neko iz mase

Po ceni…