1. Home
  2. Video
  3. Zvuk Škode Elroq – dva futuristička tona za pešake (VIDEO)
Zvuk Škode Elroq – dva futuristička tona za pešake (VIDEO)
3

Zvuk Škode Elroq – dva futuristička tona za pešake (VIDEO)

94
3
Podelite sa prijateljima:

I pre premijere Škode Elroq, koja će se održati 1. oktobra, proizvođač automobila iz Mlade Boleslave predstavio je audio prezentaciju novog proizvoda, kojim skreće pažnju na okolinu.

Škoda se poigrala tonom koji nije namenjen posadi, već obaveznim zvukom E-noise koji je zakonodavac propisao za uzbunjivanje okoline  pri prolasku tihih električnih automobila.

„Za model Elroq, dolazimo do jedinstvenog zvuka koji je karakterističan za brend Škoda“, objašnjavaju Pavel Orendaš i Libor Pribil, koji su vodili razvoj novih zvukova. Ton je zasnovan na korporativnom zvuku, koji takođe zvuči, na primer, u reklamnim spotovima.

Elroq ima dva ravna zvuka. Prvi se zove Futuristic i namenjen je svim režimima vožnje, sa izuzetkom režima Sport pri kojem Elroq ima specifičan zvuk.

Važna stvar je da se kombinuju dva suprotstavljena zahteva sa ovim obaveznim zvukom upozorenja. Za pešake, zvuk mora biti dovoljno izražen i mora da ispunjava stroge zakonske zahteve, ali u isto vreme ne sme da bude dosadan za posadu.

„Futuristički zvuk je precizno prilagođen zahtevima zakonodavca. U kabini ga posada jedva primećuje i tako uživa u tihoj vožnji u električnom automobilu, s druge strane, pešak može jasno da utvrdi da mu se približava vozilo marke Škoda. na osnovu boje tonova“, kaže Pribil.

Sportski zvuk je emotivniji, sadrži niže frekvencije. „Nivo zvuka je postavljen iznad zahteva zakona kako bi se i putnicima u kabini ponudilo akustično iskustvo u sportskom režimu“, opisuje razliku Pribil.

Zakonodavac ima niz zahteva za sistem, koji se zove AVAS (Akustični alarmni sistem vozila). „Zakonodavac određuje minimalni nivo jačine sistema, ali naš cilj je da kupcu ponudimo što tiše automobile, što je pomalo kontradiktorno“, opisuje Orendaš.

Električni automobili koji mogu da se voze isključivo na struju moraju, prema pravilima EU, da emituju zvuk upozorenja do brzine od 20 km/h, jer su takvi automobili izuzetno tihi do ove brzine. „Tada buka kotrljanja guma i aerodinamička buka počinju da dominiraju, tako da E-Noise nije neophodan“, objašnjava inženjer.

Škoda ovu situaciju sa svojim automobilima rešava na način da se zvuk pojačava do brzine od 25 km/h, a zatim se postepeno stišava do brzine od oko 30 km/h i zapravo se prirodno zamenjuje drugim zvukovima.

Elroq je dobio ime po Karoqu, tako da je skraćenica za „električni Karoq“. Tehnički, naravno, gradi se na električnoj platformi MEB i u osnovi se može smatrati skraćenim Enyaqom, sa kojim takođe deli unutrašnjost.

Biće prikazan na svetskoj premijeri 1. oktobra i biće prva Škoda koja će već delimično nositi novi dizajnerski jezik pod nazivom Modern Solid. Elroq je deo električne ofanzive proizvođača automobila, koju će u narednim godinama pratiti još manji automobil, karavan i vodeći model sa sedam sedišta.

Pogledajte i dva videa sa kanala Škoda i Drive 4 Drive na platformi YouTube.

AutoRepublika

(94)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Tradicija

Vrlo zanimljivo da se ni jedan javni punjač ne može platiti gotovinom već isključivo karticom ili preko aplikacije.Moje mišljenje da ova nasilna elektrifikacija ima samo jedan cilj a to je ograničiti kretanje kao u koroni.

S mile

Zasto bi neko obilazio punjace i podizao gotovinu? Znas li koliko kosta punjac, a tek da je blindiran, jer negde na autoputu moze bilo ko da ga demolira i pokupi pare.

Najmanji problem je placanje.
Problem je cena KWh.

MRN

Uh, ovaj „Sporty Sound“ je baš strava 😊