1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Roudster Hennessey Venom F5-M postaje najmoćniji automobil s ručnim menjačem
Roudster Hennessey Venom F5-M postaje najmoćniji automobil s ručnim menjačem

Roudster Hennessey Venom F5-M postaje najmoćniji automobil s ručnim menjačem

79
1
Podelite sa prijateljima:

Osnovana 1991. godine, teksaška kompanija Hennessey poznata je prvenstveno po svojim tjuning projektima, ponekad potpuno ludim. Međutim, još 2017. godine kompanija je porasla do tačke stvaranja sopstvenog automobila i predstavila hiperautomobil Hennessey Venom F5 sa motorom u sredini.

Njegova serijska verzija pojavila se krajem 2020. godine i postala jedan od najbržih automobila na planeti. Venom već ima nekoliko različitih verzija, ali sada je predstavljena posebna sorta pod nazivom Venom F5-M. Ovo je najmoćniji serijski automobil na svetu (odnosno „iz prodavnice“) sa ručnim menjačem!

Podsetimo se da je Hennessey Venom F5 hiperautomobil koji je opremljen motorom V8 smeštenim u sredini oznake 6.6 Fury. Ova jedinica dolazi iz same firme. Motor ima blok od livenog gvožđa, aluminijumske glave cilindara, dva turbopunjača visokog pritiska i sistem za podmazivanje preko suvog kartera.

Do sada su svi Venomi bili opremljeni sedmobrzinskim automatikom sa jednom spojnicom, koji svu vučnu silu prenosi na zadnju osovinu.

Novi roudster Hennessey Venom F5-M je opremljen šestostepenim manuelnim menjačem. Štaviše, biturbo motor nije pretrpeo nikakve promene i još uvek oslobađa 1.842 KS i 1.618 Nm. Poređenja radi: hiperautomobil Pagani Utopia, koji se takođe nudi sa manuelnim menjačem, ima samo 864 KS i 1.100 Nm. Nažalost, Hennessey ne daje dinamičke karakteristike ove verzije. Međutim, dinamika ubrzanja će i dalje u velikoj meri zavisiti od veštine vozača.

Promenu prenosa prate i druge modifikacije. Na primer, dugačak (1.400 mm) aerodinamički stabilizator postavljen je na usisniku vazduha iza putnika, koji se proteže sve do krme. Kabina sada ima produženi centralni tunel sa aluminijumskom „mehaničarskom“ polugom, koja je ugrađena u otvoreni menjač. Okrugli deflektori ventilacije na centralnoj konzoli su očuvani, ali su sada postavljeni horizontalno, a ne vertikalno, kao ranije. Ali volan sa mnogo dugmadi još uvek nema gornji deo, jer bi blokirao ekran instrumenta.

Biće proizvedeno samo 12 hiperautomobila Hennesseya Venoma F5-M sa ručnim menjačem, a svi su već rasprodati po cenama od 2,65 miliona dolara.

AutoRepublika

(79)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Sve već rasprodato ?
Ko bi rekao da za ove sumanute novce kupcu može da se veoma uspešno ponudi i automobil sa manuelnim menjačem 😊