1. Home
  2. Kupovina automobila
  3. Škoda privremeno odustaje od agencijskog modela prodaje
Škoda privremeno odustaje od agencijskog modela prodaje

Škoda privremeno odustaje od agencijskog modela prodaje

274
0
Podelite sa prijateljima:

Češki automobilski brend Škoda, deo Volkswagen grupe, iznenađujuće je odustao od planova da predstavi agencijski model prodaje. Tomas Pekrun, potpredsednik Centralnog udruženja nemačke automobilske industrije (ZDK), saopštio je ovu odluku na jednom događaju. Škoda je tako prva marka u okviru grupe koja je objavila da se povlači iz agencijskog modela, prenosi Automobilwoche.

Škoda je prvobitno planirala da postepeno predstavi novi prodajni model u četvrtom kvartalu 2024. lansiranjem električnog krosovera Elroqa, po kojem danas možete čitati u posebnoj vesti. Agencijski model, u kojem prodavci automobila posreduju u prodaji vozila u ime proizvođača, trebalo je da se koristi i za Škodine električne automobile. Umesto toga, brend će se sada držati prethodnog sistema, u kojem saloni prodaju automobile na sopstveni račun. Ovaj potez sledi primer drugih proizvođača koji su se takođe u poslednje vreme uzdržali od uvođenja agencijskog sistema. Model agencije podrazumeva veće troškove za proizvođače, uključujući skladištenje, finansiranje, marketing i logistiku. Pored toga, mora se ulagati u novu IT infrastrukturu i kadrove, što dodatno povećava troškove.

Diskusija o prodajnoj strategiji u Volkswagen Grupi nije ništa novo. Dok su neki glasovi unutar kompanije želeli da dodatno prošire agencijski model – uključujući i automobile sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem – model se sve više dovodi u pitanje. Škodina nedavna odluka naglašava ovu neizvesnost. „Širenje agencije je skupo“, naglašava insajder iz industrije. Pored direktnih troškova, proizvođač snosi i veći finansijski rizik.

Kadrovske promene u grupi takođe igraju ulogu u preorijentaciji prodajne strategije. Audijev direktor HR Hildegard Vortman, koja se smatrala pristalicom agencijskog modela, napustila je kompaniju. Istovremeno, Martin Sander, koji je prethodno zaustavio uvođenje agencijske prodaje u Fordu, imenovan je početkom jula u upravni odbor marke VW. Međutim, insajder iz automobilske industrije ne očekuje da će Volkswagen napustiti agencijski sistem u kratkom roku. Postojeći modeli prodaje za VW, Audi i Seat će se nastaviti, ali je verovatno da će grupa pažljivo pratiti njihov uspeh. Odlukom da ne uvede agencijski model, Škoda je napravila prvi korak ka mogućoj promeni pravca.

Škoda Nemačka još nije dala izjavu o novim planovima u vreme objavljivanja. Međutim, odluka bi mogla imati dalekosežne posledice po prodajnu strategiju cele Folksvagen grupe, zaključuje Automobilvoche svoj izveštaj.

Saopštenje iz Škode

„Odlučili smo da odložimo uvođenje individualne agencije za korisnike BEV u Nemačkoj za 1. januar 2026. Uvođenje novog modela BEV prvobitno je planirano za 1. oktobar 2024. Naš cilj je da počnemo da trgujemo na ovaj način sa stopostotnom spremnošću u smislu procesa i sistema i samim tim bez kompromisa Da bismo postigli ovaj cilj, odlučili smo da odložimo prelazak na individualnu agenciju za klijente do 1. januara 2026. Ovo odlaganje nam takođe omogućava da plasiramo sve BEV na tržište. To ne bi bilo moguće sa prvobitnim datumom.

AutoRepublika

(274)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments