1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Shelby American još jednom tjunirao Ford Mustang
Shelby American još jednom tjunirao Ford Mustang

Shelby American još jednom tjunirao Ford Mustang

84
1
Podelite sa prijateljima:

Partnerstvo između Forda i firme Shelby American traje još od ranih šezdesetih godina kada je od čuvenog Kerola Šelbija zatražno da od modela Mustang napravi sportistu koji će na trkačkim stazama nadmašiti Porsche 911. Ovaj slavni tjuner je zatim predvodio američkog proizvođača vozila na trkama 24 sata LeMansa, a iako više nije sa nama, njegova kompanija i dalje ima veoma blisku saradnju sa Fordom.

Doduše, nismo sigurni kako će ceo proces funkcionisati sa novom sedmom generacijom Mustanga koja je ovih dana počela da stiže u izložbeno-prodajne salone. Neke priče kažu da Ford ne želi novi Shelby GT500 već da će ga razviti samostalno, ali dok se to ne desi, Shelby American ne prestaje sa radom. Upravo je predstavljeno novo izdanje nazvano Super Snake i takva značka bi svima trebala da bude poznata pošto svakako nije prvi put da je Shelby koristi.


Kupci trenutno mogu da kupe Mustang u četiri izdanja. Tu je onaj bazni model sa 2,3-litarskim turbobenzincem, zatim konfiguracija GT sa 5,0-litarskim benzincem, pa Dark Horse sa istim motorom (ali više snage) i na kraju svemogući GTD koji želi da napadne Porsche 911 GT3 RS na trkačkim stazama. Shelby smatra da postoji praznina za sve one kupce kojima se najviše sviđa stara škola. Pričamo o trkanju na pravcu, paljenju guma i zvuku motora koji zvuči kao da „Bog viče na vas“ (što bi rekao Džeremi Klarkson).

Super Snake pruža vizuelne modifikacije koje smo navikli da vidimo. To su agresivniji branici, mali spojler, nova hauba, 20-inčne felne i trkačke trake, a svaki od ovih delova je takođe dostupan za individualnu kupovinu. Enterijer je dobio sportska sedišta i nekoliko novih oznaka, ali u suštini, sama oprema je identična fabričkom Mustangu.

Ono šta kupce ipak najviše interesuje je ono što se nalazi ispod haube. Tamo možemo da vidimo čuveni 5,0-litarski benzinac sa osam cilindara na koji je dodat kompresor. Dok u fabričkom izdanju razvija 480 konjskih snaga, Super Snake se može pohvaliti sa čak 830 „grla“. Izbor menjača je šestostepeni manuelni i desetostepeni automatski, a pogon na zadnje točkove. Naravno, od automobila sa oznakom Shelby se i očekivalo da tjunira i ogibljenje, kočnice i još mnogo toga, što je takođe urađeno.


Shelby može da tjunira vaš lični automobil ili da vam proda kompletan Super Snake za 159.995 američkih dolara. Proizvodnja će biti limitirana na samo 250 primeraka.

AutoRepublika

(84)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Veoma kutivisan dizajn, sa puno osecaja za meru! Na karoseriji nema absolutno niceg suvisnog, nicega sto nema svoju funkciju, svi crni akcenti su vrlo diskretni i umereni! Zbog toga ne bih se stideo da ga posedujem – i ako nemam pojma sta bih mogao da uradim sa 830 KS? 🙂