1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. BYD i Tesla usporavaju gradnju fabrika u Meksiku
BYD i Tesla usporavaju gradnju fabrika u Meksiku

BYD i Tesla usporavaju gradnju fabrika u Meksiku

52
0
Podelite sa prijateljima:

Američke carine na uvoz kineskih električnih automobila još nisu ni stupile na snagu, ali su već naterale tržišne igrače da smisle kako da ih zaobiđu. Na primer, izgleda da je rastuća kineska kompanija BYD pronašla ključ za neometani nastup na američkom tržištu novih, baterijskih automobila i on stiže u formi montaže vozila na meksičkom tlu.

U tom duhu i izveštavamo da su već pronađene tri potencijalne lokacije za izgradnju fabrike automobila u Meksiku, ali najavljeni radovi još uvek nisu ni započeli.

Izvori unutar predstavništva BYD-a a koje reprezentuje koncern u Južnoj i Severnoj Americi javljaju da je razlog odlaganja gradnje stigao u vidu predstojećih predsedničkih izbora u SAD. Proizvođač automobila namerava da sačeka rezultate glasanja kako bi doneo konačnu odluku o izgradnji meksičke fabrike.

Stvar je u tome što je Meksiko član Severnoameričke carinske unije, što podrazumeva minimalne dažbine za zemlje učesnice. Međutim, američki predsednički kandidati su u više navrata izjavljivali da su spremni da preispitaju uvozne carine na robu meksičkog porekla ako se takva registracija iskoristi za zaobilaženje glavnih, to jest novouvedenih dažbina.

Situacija je u ovom polju neizvesna, pa stoga BYD ne želi da rizikuje s ulaganjima u izgradnju fabrike automobila, sve dok se ne pojave bar neke najave u pogledu izabrane politike i kursa koji će zauzeti novoizabrani šef Sjedinjenih Država. Nakon što je ova informacija objavljena u štampi, šefovica američkog predstavništva BYD-a Stela Li (na slici iznad) požurila je da izjavi da kompanija nije odložila odluku o stvaranju fabrike u Meksiku, ali jednostavno još uvek ne može da izabere jedno od tri mesta za izgradnju.

Zaista, kineska kompanija je pre nekoliko meseci obećala da će automobile sastavljene u Meksiku prodavati samo na domaćem tržištu. Dakle, nema šta da se brinemo?

Ali američki konstruktor po imenu Tesla takođe neguje ukočenost po ovom pitanju, to jest neodlučan je oko izgradnje meksičkog proizvodnog pogona. Ilon Mask je prošlog proleća najavio da bi izgradnja fabrike za sklapanje vozila u Meksiku trebalo da bude završena do sredine 2024. godine. Sada je postalo jasno da je izgradnja fabrike još uvek u ranoj fazi. Za razliku od gospođe Li, Mask je govorio direktno, i kazao je da kompanija čeka razjašnjenje situacije u globalnoj ekonomiji i trgovini.

Ostaje još samo da se doda da se većina američkih političara plaši i protiv navali jeftinih kineskih elektromobila na tamošnje tržište. Vođe obe američke partije su već najavile zatvaranje „meksičkih rupa u zakonu“, i sve to uprkos postojanju carinske unije. I zaista, navedite neki primer kada su Amerikancima smetali zakoni i pravni poredak da bi zaštitili ono što smatraju nacionalnim interesom? Pravo i okviri važe samo za slabiće, Amerikanci se čak ne trude ni da izmene zakone kako bi ih barem prividno poštovali.

AutoRepublika

(52)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments