1. Home
  2. Prezentacije
  3. Otkriven novi Aston Martin Vanquish motorom V12
Otkriven novi Aston Martin Vanquish motorom V12
10

Otkriven novi Aston Martin Vanquish motorom V12

205
10
Podelite sa prijateljima:

Vanquish — DBS — Vanquish — DBS… Ovako je izgledala serija serijskih top modela kompanije Aston Martin poslednjih dvadesetak godina.

Kompanija nije želela da poremeti ovu harmoničnu sliku, pa je superautomobil Aston Martin DBS iz 2018. godine zamenjen automobilom pod nazivom Aston Martin Vanquish.

Moglo je biti potpuno drugačije, jer je još 2019. godine na Sajmu automobila u Ženevi debitovao Aston Martin Vanquish Vision – konceptualni kupe sa novim V6 motorom u sredini.

Serijska proizvodnja je planirana za 2023. Ali ovaj projekat je prvo poslat na reviziju, a zatim pauziran, a novi Vanquish je zadržao koncept svojih prethodnika. Ako je poslednji DBS bio zasnovan na superautomobilu DB11, onda je Vanquish srodnik modernizovanog modela DB12.

Glavna stvar je da je sačuvan porodični V12 biturbo motor sopstvenog dizajna, čija je prva verzija debitovala na modelu DB11. Motor je u velikoj meri modifikovan: ojačani su blok cilindra i klipnjače, promenjene su glave, bregaste osovine, usis i izduv, revidirana je lokacija svećica, ugrađene su efikasnije mlaznice za ubrizgavanje, kao i novi turbo punjači niske inercije.

Radna zapremina se nije promenila (5,2 l), ali je snaga značajno povećana: ako je oproštajni DBS 770 Ultimate imao 770 KS i 900 Nm, onda Vanquish proizvodi 835 KS i 1.000 Nm. Pojavila se funkcija Boost Reserve, koja nakratko povećava pritisak pojačanja iznad norme tako da motor brže proizvodi maksimalnu vučnu silu.

Osmostepeni ZF-ov automatski menjač instaliran ispred zadnje osovine je rekonfigurisan i sada može da menja brzine nešto brže. Umesto diferencijala sa ograničenim proklizavanjem, sada postoji elektronski kontrolisana blokada diferencijala koja može u potpunosti da „zgrabi“ za 135 milisekundi.

Plus, ova blokada radi u tandemu sa novim sistemom stabilizacije, koji ima tri režima rada (osnovni, Track, Wet) i mogućnost isključivanja. Prenosni odnos krajnjeg pogona, za razliku od modela DB12, nije promenjen (2,93:1).

Vanquish je zadržao aluminijumsku strukturu karoserije, ali se sada veoma razlikuje i od svog prethodnika DBS-a i od novog osnovnog modela DB12. Prednja osovina je pomerena napred, zbog čega je međuosovinsko rastojanje poraslo za 80 mm (na 2.885 mm).

Dizajn i konstrukcija zadnjeg dela je potpuno promenjen: kupe je isprobao „Kammov rep” sa vertikalnim zadnjim panelom (napravljen je od ugljeničnih vlakana) i spojlerom. A jači podokviri i dodatna ojačanja ispod dna povećali su uzdužnu krutost karoserije za 75% (u poređenju sa kupeom DBS-om).

Arhitektura šasije je ista (dvostruke viljuške napred, multilink pozadi), ali je cela geometrija revidirana, kolosek je postao širi. Ugrađeni su čvršći stabilizatori i novi adaptivni amortizeri Bilstein DTX sa proširenim opsegom podešavanja. Pojavio se drugačiji električni servo upravljač.

Ugljenično-keramičke kočnice sa diskovima dimenzija 410 mm napred i 360 mm pozadi su standardno ugrađene.

Takođe, Vanquish već standardno ima panoramski krov sa elektrohromiranim staklom i matričnim farovima, a ručke na vratima po prvi put imaju električni pogon.

Potpuno novi enterijer napravljen je u istom stilu kao i za model DB12, ali ga ne kopira: ​​na primer, centralni tunel je napravljen skoro horizontalno, ekran medijskog sistema (10,25 inča) je postavljen pod manjim uglom.

Vanquish ima samo dva sedišta, a iza sedišta postoje prostori za kofer.

Sve inovacije učinile su Vanquish primetno težim od svog prethodnika: deklarisana težina praznog vozila je 1.910 kg u odnosu na 1.845 kg za DBS.

Ali u isto vreme, maksimalna brzina je porasla sa 340 na 345 km/h (ovo je najbrži serijski Aston), a vreme ubrzanja do stotke smanjeno je sa 3,4 na 3,3 s.

Aston Martin će proizvesti ne više od hiljadu Vanquisha godišnje. Početna cena je oko 300 hiljada funti sterlinga. Prvi kupci će nove automobile dobiti u četvrtom kvartalu. Kompanija je saopštila da je V12 motor usaglašen sa svim trenutnim standardima o emisiji izduvnih gasova, pa će se Vanquish proizvoditi najmanje do 2030. Ali najverovatnije, čak i duže (daće Bog).

AutoRepublika

(205)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

10 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Jesu li ove četiri kožne torbice pozadi deo standardne opreme ili su samo opcija ?
😊😊😊
p.s. u slučaju iznenadnog jako kočenja ili saobraćajne nezgode, ti „koferčići“ bi mogli nekoga i da „ubiju“.

S mile

Nece d ubiju, imaju dodatnu opremu za samo 10 000 funti, pojasevi za torbice… Ipak je sve max bezbedno.. Uz doplatu 😁

Matija

Zavisi sta drzis unutra. Ako drzis cekic, dizalicu i kljuceve onda ces morati da vozis sa slemom! 🙂

S mile

Taj „pribor“ ide u npr Punta… 😁, a u Astona ide hladan šampanjac i čaše… Gledaš li ti 007 😊

Bungi

Gledam ovaj zadnji kraj, moze to i elegantnije.Zasto zadnje lampe idu vertikalno kad moze i horizontalno.?Ipak je to Aston Martin a ne VW Caddy.

Matija

Interesantan komentar! Licno ne bih ovu geometriju presecao sa nekom horizontalom, jednostavno, ne vidim joj mesto. Ono sto mi na zadnjim svetlima smeta jeste nehomogenost njihove povrsine – umesto mnostva svetlecih tackica jedna homogena povrsina bila bi puno elegantnija.

Matija

Klasican Aston Martin dizajn – sve drugo bilo bi samo nepotreban eksperiment.
Ono sto mi se uopste ne dopada, jeste ogromna prednja maska! Cisto dizajnersko pomodarstvo, bez estetske logike.

Smiles

treba oladiti 12 cilindara, 8 stepeni prenosa 2 turbine, kocnice i nesto malo vazduha i za kabinu, tj preko 800 konja…..

BB

O’ladi te serviser kad izvuče fakturu 😀

s mile

ubih se od smejanja, jesi ga razbio 😉