1. Home
  2. Prezentacije
  3. Cupra Terramar nije prepakovani Audi Q3
Cupra Terramar nije prepakovani Audi Q3
0

Cupra Terramar nije prepakovani Audi Q3

616
0
Podelite sa prijateljima:

Automobil, nazvan po španskoj trkačkoj stazi Terramaru, planiran je da se u asortimanu Cupre nađe još u prvoj godini postojanja marke. Istina, koncept ovog modela se menjao nekoliko puta, pa je tako najpre trebalo da bude krosover nalik kupeu, a zatim i restilizovani Audi Q3. Kao rezultat toga, sada predstavljeni serijski SUV Cupra Terramar se pokazao bližim drugoj opciji. Ali i dalje je bilo dosta razlika u odnosu na brata s četiri prstena.

Nova Cupra deli platformu MQB, međuosovinsko rastojanje od 2.681 milimetra, okvir karoserije i skoro sve pogonske jedinice s pomenutim Audije Q3 lansiranom za modelnu 2018. godinu. Ali spoljni paneli karoserije su drugačiji u odnosu na Bavarca. Terramar je izveden u novom stilu Cupre, što će reći da stiže s nagnutom haubom, kosim farovima i jednom trakom koja spaja levu i desnu sekciju zadnje signalne grupe. Čak je i oblik bočnog stakla promenjen. Ukratko, ova dva krosovera se ne mogu pomešati, ako se upoređuju od spolja.

Španska Cupra Terramar po kriterijumima dužine (4.519 milimetara) i širine (1.863 mm), prevazilazi Audi Q3 za nekih 20 do 25 mm, ali je po visini (1.584 mm) ona manje ipresivna i to za 10 mm. Klirens je smanjen upravo za ovoliko, jer je Cupra standardno opremljena sportskim sistemom vešanja, a uz doplatu se nude i adaptivni amortizeri tipa DCC.

Deo serijske opreme čini i sistem prilagodvljivog upravljanja, kao i kočnice sa električnim pojačivačem. Prečnik točkova je veći od prečnika felni, i kreće se od 18 do 20 inča. Ovako pišemo jer mnogi drugari prave grešku i iz prečnika točkova isključuju doprinos guma.

Unutrašnjost Cupre je originalna i sličnosti s bratskim Audijem je beznačajan broj. Doduše jeste ugrađena virtuelna instrumentacija i multimedijalni sistem sa ekranom od 12,9 inča. Takozvani selektor menjača se nalazi na mestu prekidača s desne strane stuba upravljača, dok je središnji tunel lišen držača za čaše i panela namenjenog bežičnom punjenju telefona i ostalih, na internet povezivih spravica.

Već su od osnovnog paketa opreme postavljena prednja sedišta sa integrisanim naslonima za glavu, zatim zadnja klupa pruža uzdužno podešavanje (kao u Audiju Q3), što putnicima omogućava da promene zapreminu prtljažnika sa 540 na 630 litara.

Krosover Cupra Terramar se nudi u pet različitih modifikacija, ali među njima nema nijedne koja bi ponela dizel motor. Početni nivo je predstavljen kroz turbobenzinski četvorocilindarski motor s indeksom 1.5 eTSI i sa 150 konjskih snaga, sa 48-voltnim starter-generatorom i pogonom na prednje točkove. Pre par nedelja smo testirali Volkswagen Golf upravo s tim pogonskim sklopom.

Sledeće opredeljenje može biti za verziju sa turbobenzinskim motorom 2.0 TSI. Ovaj donosi 204 konjskih snaga i sistemom prenosa snage na sva četiri točka 4Drive, pri čemu je instalirana spojnica za zadnju osovinu. A na vrhu ponude je Terramar VZ s forsiranim dvolitarskim motorom od 265 KS, pojačanim kočnicama tipa Akebono, a koje podrazumevaju i šestoklipne mehanizme na prednjoj osovini, a tu je i potpuno odvojivi sistemom stabilizacije. Sve navedene verzije su opremljene sedmostepenom robotizovanom transmisijom s dvostrukom spojnicom (DSG).

Još dve modifikacije su plug-in hibridi sa pogonom na prednje točkove kao opcija. Te varijante se za pogon oslanjaju na motor s indeksom 1.5 TSI, što će reći da je u pitanju benzinski blok koji radi zajedno sa šestostepenim preselektivnim menjačem tipa DSG, koji poseduje ugrađen trakcioni elektromotor.

Početna Cupra Terramar eHybrid nudi najveću snagu od 204 „konjića“, a u verziji VZ čak 272 „grla“. Struja koja se nađe unutar trakcione baterije kapaciteta 19,7 kWh bi trebalo da bude dovoljna za nekih stotinak kilometara vožnje u električnom režimu. Ista se može puniti sa terminala tipa AC (11 kW) ili DC (50 kW). Ali zbog prisustva baterije, zapremina prtljažnika se smanjuje na 400 do 490 litara (u zavisnosti od položaja zadnjeg sedišta).

Krosoveri s indeksom Cupra Terramar se proizvode u istoj onoj fabrici u Mađarskoj u kojoj se sklapaju i primerci Audija s odrednicom Q3. Prodaja u evropskim zemljama bi trebalo da započne u poslednjem tromesečju, ali su automobili već dostupni za porudžbinu. Primera radi, u Nemačkoj cene počinju od 43 hiljade evra, dok osnovni Audi Q3 s robotizovanim menjačem košta 40 hiljada evra (postoji i verzija sa „šaltačem” za 38 hiljada evra). Vrhunska verzija America’s Cup Limited Edition, koja je inače dostupna na početku ponude noviteta, je tempirana da se poklopi sa 37. regatom Kupa Amerike koja se trenutno održava u Barseloni. Ta će koštati 64 hiljade evra. Biće proizvedeno samo 1.337 ovih krosovera sa tematskim dekorom.

AutoRepublika

(616)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments