1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Xpeng lansira marku MONA koja će služiti za plasman priuštivih elektromobila
Xpeng lansira marku MONA koja će služiti za plasman priuštivih elektromobila

Xpeng lansira marku MONA koja će služiti za plasman priuštivih elektromobila

38
0
Podelite sa prijateljima:

Ovih dana su iz kineske kompanije Xpenga najavili da planiraju gradnju fabrike automobila na tlu našeg kontinenta, od njih takođe čujemo da će pokrenuti novi brend koji će nazvati MONA, a pod kojim će prodavati pristupačnije električne automobile. Prvi model Mone će biti plasiran na matičnom tržištu i to po ceni od 16.813 američkih dolara, uz opasku da to neće biti vozilo lišeno bogatije opreme. Pride, jedna od verzija modela po imenu MONA M03 će uključivati čak i sistem neke poluautonomne vožnje.

Potpuno električni automobil MONA M03 postaje najpristupačnije Xpengovo vozilo, i u Kini će se takmičiti u segmentu električnih automobila koji se nude u cenovnom rasponu od 100 do 150 hiljada juana (14.035 do 21.052 američkih dolara), a koji čini trećinu ukupne prodaje automobila na najvećem svetskom automobilskom tržištu. Za sada nema informacija o mogućoj ponudi ovog modela kupcima u Evropi.

MONA M03 će biti dostupna u dve verzije. Jedna od njih predstavlja uvodni nivo, s cenom od 16.813 dolara, a drugi, nazvan M03 Max, koja košta najmanje 21.866 dolara, ali uključuje sistem autonomne vožnje. Oba su jeftinija od Xpengovog najpristupačnijeg električnog modela do sada, što je bila limuzina s oznakom P5, a čija osnovna cena iznosi 22 hiljade dolara.

He Šaopeng, suosnivač i izvršni direktor XPeng Motorsa je napomenuo da će se s isporukama „jedinog naprednog i samovozećeg automobila s cenom koja je niža od 200 hiljada juana (nekih 28 hiljada dolara)“, onog po imenu MONA M03 Max, krenuti početkom naredne godine.

Xpeng je razvio marku MONA nakon što je je pripojio jedinicu za razvoj električnih automobila unutar koncerna Didi Global, a koji je značajno smanji prisustvo u veoma kompetitivnom segmentu tržišta koji pokriva električne automobile.

MONA M03 se po dužini prostire na 4.780 milimetara, široka je 1.896 mm, dok je visina 1.445 mm. Između osovina se nalazi prostor od 2.815 mm. Dok bazična varijanta nudi baterijsko pakovanje kapaciteta 51,8 kWh, dotle varijanta MONA M03 Max pruža ono od 62 kWh. Koja god da je baterija ugrađena, svakako nijedna varijacija na temu ovog modela ne ide brže od 155 km/h.

Uprava gubitaša po imenu Xpeng očekuje da će nova marka doprineti osetnom rastu obima prodaje i da će kompaniju dovesti do nulte profitabilnosti, to jest da će je izvući iz zone negativnog poslovanja. Rukovodstvo sanja prodajni tiraž MONE od 100 hiljada jedinica na godišnjem nivou. Bruto profitna stopa Xpenga se u ovoj godini povećala zahvaljujući rastu obima prodaje EV od 20%, a tome je doprineo i rast prihoda po osnovu plasmana tehnoloških rešenja kupcu iz Volfzburga. Naravno, u pitanju je VW.

Xpeng nije jedina kineska automobilska kompanija koja namerava da upadne na tržište jeftinih elektromobila visokih performansi. Nio je u aprilu lansirao marku Onvo, a cilj je isti. Pisasmo o tome.

Ni Onvo, a ni MONA ne koriste Lidar, iako Xpeng u paleti poseduje takav model (P5), što je strategija slična Teslinoj, a koja se oslanja na video kamere umesto na senzore. Ovoj odluci je kumovala cena Lidara koja u Kini doseže do cifre od nekoliko hiljada juana.

AutoRepublika

(38)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments