1. Home
  2. Vesti
  3. BYD Seal 06 GT se sprema za premijeru i „osvajanje“ Evrope
BYD Seal 06 GT se sprema za premijeru i „osvajanje“ Evrope
0

BYD Seal 06 GT se sprema za premijeru i „osvajanje“ Evrope

126
0
Podelite sa prijateljima:

BYD Seal 06 GT je prethodio konceptu nazvanom BYD Ocean-M sa sjajnim aerodinamičnim dodacima na karoseriji, prikazanom u aprilu na Salonu automobila u Pekingu.

Serijski hečbek, kao i obično, izgleda jednostavnije i podseća i na MG 4 i na Ford Focus prve generacije, ali se u celini slika ispostavila prilično atraktivnom, sportskom i mladalačkom.

BYD Seal 06 GT je zasnovan na modularnoj platformi e-Platform 3.0 Evo, poput nedavno ažurirane električne limuzine imena BYD Seal. Porodica Seal (ime se prevodi sa engleskog na srpski kao „foka“) takođe uključuje plug-in hibridne modele, i generalno, ova porodica se trenutno brzo razvija, postajući prilično moćan podbrend unutar BYD-a.

Zbog proširenja porodice Seal, svakom novom modelu je sada dodeljen digitalni indeks, hečbek je dobio indeks 06, ubuduće će postojati modeli sa indeksima 05, 08 i 09, hibridni i električni.

Zvanične tehničke specifikacije BYD-a Seala 06 GT-a još nisu objavljene, ali se novi model već pojavio u elektronskoj bazi podataka kineskog Ministarstva industrije, pa su ključne brojke poznate.

Ukupna dužina hečbeka je 4.630 mm, širina 1.880 mm, visina 1.490 mm, međuosovinsko rastojanje 2.820 mm. Deklarisane su samo pogonske jedinice. Osnovne verzije imaće jedan elektromotor na zadnjoj osovini snage 217 ili 224 KS. Top hečbek sa pogonom na sve točkove sa dva motora imaće prednji elektromotor od 150 KS, zadnji – 272 KS.

Kapacitet baterije je 59,52 ili 72,96 kWh, domet po jednom punjenju, u zavisnosti od verzije, biće od 505 do 605 km po CLTC-u.

Unutrašnjost Seala 06 GT-a je dizajnirana u minimalističkom, zaobljenom, zaokruženom stilu tipičnom za „foke“ i nimalo ne podstiče agresivnu vožnju. Zahvaljujući velikom međuosovinskom rastojanju, prostor na zadnjem sedištu biće na nivou limuzina poslovne klase.

U Kini hečbekovi nisu baš popularni, ali u Evropi Seal 06 GT može da napravi dobru karijeru, ovde će se takmičiti sa pomenutim MG-om 4, Volkswagenom ID.3, Cuprom Born, Hyundaijem Ioniqom 5 i Kijom EV6.

Vlasti EU su nedavno uvele veće carine na BYD-ove električne modele, ali kineska kompanija već gradi fabriku u Mađarskoj u kojoj će proizvoditi modele za Evropu – na njih se carine neće odnositi. Do 2030. BYD želi da postane najveći prodavac električnih automobila u Evropi, a u Kini je BYD dugo bio proizvođač automobila broj jedan: od januara do jula ove godine njegova prodaja u Kini, prema CAAM-u (Kinesko udruženje proizvođača automobila), iznosio je 1.599.346 automobila (+21,3% u odnosu na isti period prošle godine).

AutoRepublika

(126)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments