1. Home
  2. Vesti
  3. U svetu je samo 5.621 novih električnih vozila na vodonik prodato u prvoj polovini ove godine
U svetu je samo 5.621 novih električnih vozila na vodonik prodato u prvoj polovini ove godine
1

U svetu je samo 5.621 novih električnih vozila na vodonik prodato u prvoj polovini ove godine

344
1
Podelite sa prijateljima:

Prema SNE Researchu, manje od 6.000 električnih vozila na vodonik (Fuel Cell Electric Vehicle/FCEV) je prodato širom sveta u prvoj polovini ove godine. Prema analitičarima, 5.621 vozilo predstavlja smanjenje od 34,1 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

U 5.621 FCEV prodatih u prvoj polovini godine ne spadaju samo putnička, već i komercijalna vozila. Prema analizi, u Kini je od januara do juna prodato 2.501 vozilo na vodonik. Od toga, 2.478 jedinica su bila komercijalna vozila kao što su autobusi ili kamioni.

Dok je prodaja FCEV u Kini pala za 16,5 odsto, drugo najveće tržište, Južna Koreja, zabeležilo je pad od 41,8 odsto. Koreja je imala samo 1.742 nova FCEV nakon šest meseci. SNE Research ovo pripisuje slaboj prodaji Hyundaija Nexoa na domaćem tržištu. Pored vodoničnog krosovera, Hyundaijevom bilansu je dodat i autobus Elec City.

Sa rastom od 21,5 odsto u odnosu na isti period prošle godine, Evropa je pretekla SAD kao treći najjači region prodaje. Nakon šest meseci, region je imao 594 FCEV u svom bilansu (2023: 489). Prelazak Evrope na treće mesto je uglavnom posledica SAD: prodaja FCEV je tamo pala sa 1.825 jedinica na 322. U Sjedinjenim Američkim Državama, Kalifornija je glavno prodajno tržište električnih vozila na vodonik, a tržište putničkih FCEV tamo naglo opada.

U Japanu je prodaja FCEV više nego udvostručena u odnosu na prethodnu godinu. Sa 440 jedinica, zemlja je sada ispred SAD. Ostatak sveta ne igra glavnu ulogu sa 22 FCEV.

Sa izuzetkom „koronične“ 2020. godine, prema portalu Electrive, prodaja električnih vozila na vodonik je u stalnom porastu – do 2022.: na ovom vrhuncu prodato je 20.704 vozila širom sveta. U 2023. prodaja je pala za 20,7 odsto na 16.413. Prva polovina 2024. predstavlja dalji pad od 34,1 odsto.

„Fluktuirajuća cena vodonika, rastući troškovi punjenja i nedostatak infrastrukture – sve ovo otežava potrošačima da zgodno koriste vozila na vodonik i smatraju se glavnim razlozima za ovaj pad na tržištu FCEV“, piše SNE Research, pozivajući se na korejsko tržište. „Suprotno mapi puta koju je predložila vlada, prodor vozila na vodonik je usporen i planovi za uvođenje novih modela takođe nisu ohrabrujući.

AutoRepublika

(344)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Gore prikazana situacija na trzistu putnickih vozila sa pogonom na vodonik (gorivne celije) rezultat je haoticne situacije u politici, kojoj ocigledno jos nije sasvim jasno kakvu odluku doneti o vodoniku. Suvise dugo se otezalo sa odlukama jer je pritisak raznih instituta i zelenih, koji su vodonik krstili kao „neefikasno gorivo“, bio suvise jak za intelektualno labilnu politicku strukturu. Nemacki politicari su zajedno sa svojom privredom prvi dosli do pozitivnog stava, tako da se odmah pristupilo izradi dugorocnih planova i stupilo u kontakt sa vladama zemalja cija je geografska pozicija optimalna za proizvodnju vodonika i tecnih goriva. Onog momenta kada vodonik… Pročitaj više »