1. Home
  2. Prezentacije
  3. Mahindra konačno predstavila Thar Roxx s pet vrata
Mahindra konačno predstavila Thar Roxx s pet vrata
8

Mahindra konačno predstavila Thar Roxx s pet vrata

212
8
Podelite sa prijateljima:

Mahindra Thar, koji se proizvodi od 2020. godine, indijska je verzija Jeepa Wranglera: među automobilima nema direktne veze, a postoje razlike u dizajnu, ali su sličnosti vidljive golim okom.

Do sada je Thar bio u ponudi samo u verziji sa troja vrata i krovom koji se može skidati, a sada je asortiman proširen produženim modelom sa petoro vrata pod nazivom Mahindra Thar Roxx.

Uz to, indijski inženjeri su se još više udaljili od koncepta „Wrangler“. Crni krov automobila je samo imitacija plastičnog. U stvari, Thar Roxx ima potpuno metalnu karoseriju kome nedostaje bilo kakva sposobnost transformacije.

Prosečni nivoi opreme imaju šiber ugrađen u krov, dok oni najskuplji imaju veliki panoramski deo.

Međuosovinsko rastojanje je produženo za 400 mm: .2850 mm u odnosu na 2.450 mm kod troja vrata. Dužina terenskog vozila je još više porasla — za 443 mm (do 4.428 mm). Širina je povećana za 50 mm (sada 1.870 mm), a visina — za 79 mm (do 1.923 mm).

Pored toga, model sa petoro vrata je dobio izmenjen izraz „lica“: osnovni model sada ima LED farove, a rešetka hladnjaka je ukrašena sa šest vertikalnih proreza umesto sedam (očigledno, kako ne bi došlo do sukoba sa Jeepom).

Terensko vozilo ima unutrašnjost sa pet sedišta i prtljažnik od 644 litra. U poređenju sa modelom sa troja vrata, unutrašnjost je poboljšana. Standardni ekran medijskog sistema je povećan sa 7,0 na 10,25 inča, pojavio se drugačiji volan, a u skupljim nivoima opreme, Thar Roxx ima sportske kožne obloge sedišta a prednja sedišta su sa električnim pogonom i ventilacijom.

Opcije takođe uključuju virtuelne instrumente (10,25 inča), audio sistem Harman/Kardon i svestrane kamere. U osnovnoj konfiguraciji je već ugrađeno šest vazdušnih jastuka i ESP.

Mahindra kaže da je Thar Roxx izrađen na novoj platformi pod nazivom M_Glide. Osnovni dizajn je isti (ram, nezavisna dupla poprečna viljuška napred, kruta osovina pozadi, opruge svuda unaokolo), ali ima dosta razlika. Na primer, model sa petoro vrata ima drugačije prednje vešanje (nove poluge, revidirana geometrija), a zadnje opruge su sada odvojene od amortizera.

Osnovna verzija već ima amortizere zavisne od amplitude, a servo upravljač je sada zamenjen električnom jedinicom. Takođe, skuplje verzije imaju disk kočnice pozadi umesto osnovnih doboša (sa troja vrata su opremljeni dobošima pozadi u svim verzijama).

Paleta motora je takođe revidirana. Početni turbodizel 1.5 CRDe nije dostupan za verziju sa petoro vrata, a snaga dva preostala motora je značajno povećana. Benzinski turbo motor 2.0 TGDi iz porodice mStallion oslobađa 162 KS i 330 Nm uparen sa šestostepenim manuelnim, a u tandemu sa šestostepenim Aisinovim automatikom, snaga je povećan na 177 KS i 380 Nm.

Automobili na benzin mogu imati samo pogon na zadnje točkove.

Turbodizel 2.2 mHawk ima 152 KS i 330 Nm na vozilima sa pogonom na zadnje točkove. Za varijante sa pogonom na sva četiri točka, pojačan je na 175 KS i 370 Nm. Menjač su isti. 4×4 ima krutu vezu prednje osovine i reduktora, plus su tu i elektronski asistenti: Smart Crawl je „off-road“ tempomat (od 2,5 do 30 km/h), a Intelliturn pri brzini do 15 km/h koči unutrašnji zadnji točak da bi se smanjio radijus okretanja.

Ali blokada zadnjeg diferencijala i elektronski režimi vožnje van puta (sneg, pesak, blato) dostupni su čak i u automobilima sa dva pogonska točka. Dubina broda je 650 mm.

Mahindra Thar Roxx sa petoro vrata će se pojaviti na indijskom tržištu u oktobru. Do sada su objavljene samo cene za verzije sa pogonom na zadnje točkove: od 1,3 miliona do 2,05 miliona rupija (15.500-24.400 dolara). Thar sa troja vrata trenutno košta 1,14-1,76 miliona rupija (13.500-21.000 dolara) i ostaće u asortimanu, a kasnije će dobiti neke od inovacija koje su se pojavile na modelu sa petoro vrata.

AutoRepublika

(212)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

8 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

98% izgleda kao Dzip! „Fundamentalna razlika“ jeste da napred ima 6 vertikalnih pravougaonika a ne 7! 🙂 Pored toga ima krajnje smesne stranice sa neobicno ukomponovanim zadnjim vratima i sa zadnjim C nosacem koji bi zeleo da bude kupe! 🙂 🙂 🙂

Mahindra bi napravila dobar posao kada bi se malo uozbiljila i udaljila od Dzipa. Njihova robustna i jeftina tehnika izazvala bi tada vise interesovanja kod svetske publike. Licno bih se stideo da sednem u ovaj auto!

s mile

Sve se slažem, ali Zašto bi se stideo da sedneš u roxx

Matija

Evo ukratko: zato sto je ocigledan plagijat i zato sto nekoliko detalja na njemu ostavlja utisak primitivnosti. Ne stidim se jeftinih vozila, na primer imao sam 2 Jugica, ovde u Nemackoj deset godina sam vozio polovan VW Transporter i uzivao sam u njemu! Cenim karakter i inteligentnu jednostavnost.

Bungi

Odlican auto, bar duplo je jeftiniji od americkog uzora.Ako se moze kupiti u Evropi sa volanom na pravoj strani , eto dobre kupovine.Ne patim od robnih marki a vidim da napred ima i nezavisno vjesanje.Motor 2.2 crdi i sta je covjeku vise potrebno.?

Matija

Slazem se, tehnika je dobra i jeftina.

BB

Pa onu sa troje vrata sinnahvali na sav glas i, čini mi se, rekao da se ne bi stideo da imaš taj auto, a ovu peovtratnu totalno kontra. Šta se promijenilonu tebi za nekoliko sedmica. Ili zašto je toliko ovih dvoje dodatnih vrata pokvarilo utisak?

Matija

Dobro si primetio! Pogledao sam jos jednom svoj prvi komentar. Evo sta je uzrok za razliku u komentarima:

– Prednja maska kratke varijante je jednostavna i crna, nije tako upadljiva kao kod duze varijante. Kratka varijanta je takodje plagijat ali je mnogo diskretnija u tome.

– Kratka varijanta je estetski mnogo skladnija, sve je na svom mestu, do poslednjeg detalja. Kod dugacke varijante pocevsi od zadnjih vrata unazad sve je pogresno!

Yankee

Verovatno je duplo pouzdaniji od „pravog“ Jeepa 😉