1. Home
  2. Vesti
  3. Naslednica slavne „šestice“, Mazda EZ-6 na platformi Changana tokom jeseni stiže u Evropu
Naslednica slavne „šestice“, Mazda EZ-6 na platformi Changana tokom jeseni stiže u Evropu
8

Naslednica slavne „šestice“, Mazda EZ-6 na platformi Changana tokom jeseni stiže u Evropu

698
8
Podelite sa prijateljima:

Mazda EZ-6 je premijerno predstavljena u aprilu ove godine na Salonu automobila u Pekingu — novi model je razvijen u okviru zajedničkog preduzeća Changan Mazda, a njena proizvodnja je počela u julu u fabrici u Nanđingu (provincija Đangsu), ali prodaja nije još započeta. Mazda EZ-6 je u suštini zamena za treću generaciju Mazde 6, koja je već napustila većinu tržišta a debitovala je 2012. na Salonu automobila u Moskvi.

Japanska kompanija je u svojim planovima imala sopstvenu četvrtu generaciju Mazde 6, ali je njen razvoj prekinut 2022. godine iz ekonomskih razloga: na ključnim tržištima je zabeležen stalni pad interesovanja potrošača za tradicionalne limuzine i karavana, pa je Mazda odlučila da se fokusira na krosovere. Umesto autentične nove „šestice“, pojavio se restilizovani „kineski“ liftbek Deepal, stilizovan kao Mazda.

Podsećanja radi, Deepal je podružnica brenda Changan, lansirana 2022. godine uz tehnološku podršku Huaweija, koji snabdeva Deepal elektronikom i softverom. Deepal proizvodi električna vozila i plug-in hibride sa dobrom opremom i relativno pristupačnim cenama. Liftbek, na osnovu kojeg je napravljena Mazda EZ-6, u Kini nosi indekse SL03 i L07, dok je potonji (L07), u stvari, poboljšana verzija SL03.

Deepal SL03/L07 je zasnovan na modularnoj platformi EPA1, dizajniranoj prvenstveno za električna vozila. Plug-in hibridne verzije su napravljene prema sekvencijalnoj šemi: 1,5-litarski benzinski motor instaliran napred nije mehanički povezan sa točkovima i radi u generatorskom režimu, puneći trakcionu bateriju. Sve verzije Deepala SL03/L07 pokreću se električnim motorom instaliranim na zadnjoj osovini, dok EPA1 omogućava proizvodnju dvomotornih modela sa pogonom na sva četiri točka.

Tehničke karakteristike Mazde EZ-6 još uvek nisu zvanično objavljene, ali se na proleće ovaj model pojavio u elektronskoj bazi podataka kineskog Ministarstva industrije, tako da su neke brojke već poznate: električne verzije imaju elektromotor kapaciteta od 258 KS, hibridne verzije – 218 KS. Snaga benzinskog motora u hibridnim verzijama je 95 KS. Ukupna dužina Mazde EZ-6 je 4.921 mm, širina 1.890 mm, visina 1.485 mm, međuosovinsko rastojanje jeste 2.895 mm.

Spolja, Mazda EZ-6 se prilično razlikuje od srodnog Deepala SL03/L07, skoro svi spoljašnji paneli karoserije i osvetljenje su zamenjeni, unutrašnjost je takođe temeljno redizajnirana, iako je, naravno, opšti raspored isti kao ono kineske „braće“. U saopštenju se navodi da su stručnjaci iz evropskog odeljenja japanske kompanije otišli ​​u Kinu da podese vozne kvalitete Mazde EZ-6, odnosno da kupci Mazde u Evropi verovatno neće biti razočarani upravljanjem novim liftbekom.

Dodajmo da je prošle godine Mazda, prema sopstvenim podacima, u Evropi prodala 186.705 automobila, što je 23,4% više od prodaje u 2022. godini, a u prvoj polovini ove godine prodato je 95.083 automobila (-1% u odnosu na isti period prošle godine). U Kini je prodaja Mazde iznosila 84.949 automobila u 2023. (-21,4%), u prvoj polovini 2024. godine – 41.688 automobila (+31,3%). Najveće tržište za Mazdu su Sjedinjene Američke Države, gde je njena prodaja u prvoj polovini ove godine iznosila 202.487 automobila (+10,2%), ali liftbek kineske proizvodnje još nije najavljen za SAD (zbog carina veorvatno ni neće biti ponuđen tamo).

AutoRepublika

(698)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

8 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Mustang

samo 186.705 prodatih mazdi prošle godine,
užas, pa zar dobra pouzdanost i prelepi dizajn nije dobitna kombinacija

s mile

Svi ih hvale, dobar dizajn, ali ih retko kupuju

next

motorizacija je upitna, u Evropi motori im ispuštaju dosta co2 a anemični su iako pouzdani. Takođe konkurencija je žestoka u tom segmentu a i nacionalizam igra ulogu u Evropi pri izboru auta u zemljama sa razvijenom auto industrijom

Laki

👍

Matija

Mazda EZ-6 je prelep auto, veliki i komforan, dizajn ultramoderan! Medjutim, izbor pogona je vrlo ogranicen, moze da zadovolji samo kupce koje performanse automobila stavljaju na zacelje liste zelja. To je uzrok za relativno slabu prodaju. Ovakav dizajn zasluzuje siru paletu izbora pogona, na cijem vrhu treba da se nalazi EZ-6 sa visokim sportskim performansama.

next

ovo rade samo da ne bi plaćali penale sledeće godine na flotnu emisiju co2, koja je uvećana za 15% u odnosu na 2020.

Matija

Da su pametni, stedeli bi CO2 emisiju kod manje atraktivnih modela.

Aleksandar

Mazda EZ-6 na platformi Čangan. Super. Je ću onda mladim ženama i starim devojkama da pričam da je moja Mazda CX-60 na platformi Jatagan. I ne samo platforma😃😃😃