1. Home
  2. Testovi
  3. AR test: Citroen Berlingo 1.5 BluHDi 2024
AR test: Citroen Berlingo 1.5 BluHDi 2024
26

AR test: Citroen Berlingo 1.5 BluHDi 2024

3.36K
26
Podelite sa prijateljima:

Jovo nanovo

Nakon nepromišljene odluke od pre dve godine da se u Berlingo i ostale kvazi vanove grupacije Stellantis, prestanu ugrađivati termički agregati u korist električnog, odgovorni su se najzad dozvali pameti i vratili ih u ponudu.

Početkom 2022. Stellantis je doneo radikalnu odluku da u Citroen Berlingo, Peugeot Rifter i Opel Combo više ne ugrađuje SUS agregate, akcenat grupacije dat je električnim verzijama. Valjda svi koji iole znaju da razmišljaju i prate automobilska zbivanja, odmah su shvatili da će ih to skupo koštati, jer opremiti vozila koja su sinonim za duga porodična putovanja elektromotorom i baterijom, koja na autoputu obezbeđuje jedva 200 km autonomije, ravno je industrijskom samoubistvu!

Tako i beše, osim ograničene autonomije, električna verzija ujedno je skuplja za desetak hiljada evra, što je za posledicu imalo nezapamćen pad inače veoma dobre prodaje! Jednostavno kupci su se okrenuli konkurenciji koja i dalje poseduje termičke agregate, gde pre svega mislim na Renault Kangoo (nedavno je vožena produžena verzija, test je u arhivi), kao i Ford Tourneo Connect (isto tako, test u arhivi) i VW Caddy. E sad, da li zato što su uvideli grešku ili se situacija u Stellantisu promenila zahvaljujući dolasku novih električnih modela (čitajte manji ukupni nivo CO2 na koji proizvođač ima pravo), počeše opet s ugradnjom agregata SUS, za sada samo dizela 1.5 BlueHDi, od 100 i 130 KS.

Verujem da će im se ubrzo pridružiti i novi benzinski 1.2 Hybrid 48V, pošto ovaj u svim modelima grupacije zamenjuje stari i problematični 1.2 PureTech… Dobra vest za mnoge koji obožavaju ovakve kamiončiće, posebno jer je klasičnih maksivanova sve manje.

Kao što verovatno znate, pored putničkih verzija Berlingo i „sateliti“ poseduju i teretne, koje ih često nadmašuju prodajom, te iako su te nazovi radne bolje adaptirane za elektromotore (upotrebljavaju se za svakodnevne poslove i u proseku ne prelaze više od stotinak kilometara dnevno), iz ponude nikada nije bio izbačen dizel blok.

Pored mehaničkih izmena treba spomenuti i estetske, iako restilizizacija ne znači mnogo kupcima ovakvih vozila, koji od njih očekuju pre svega upotrebnu vrednost. Elem, Berlingo je poprimo stilski izraz koji su inagurisali novi C3 i C3 Aircross, što se odnosi isključivo na lice vozila.

Na šta je ličio pre restilizacije verovatno znate, ukoliko ne pogledajte priložene fotografije, što se odnosi i osveženi Berlingo. Recimo ipak da umesto nekadašnjeg znaka Citroena, integrisanog u formu prednje maske, osveženi Berlinogo ima novi „logo“, uz finiju svetlosnu grupu. Neću vas ubeđivati kako je prednji deo sada lepši i elegantniji, sve je stvar ukusa, no činjenica je da donosi izvesno osveženje, bez obzira što to ništa ne menja u suštini.

Važnije od toga je uvođenje nove, sofisticirane opreme, uz sva moguća praktična rešenja koje ova generacija Berlinga poseduje od 2018. godine. Podsećanja radi, kada se po put pojavio daleke 1995. godine, Berlingo je imao genijalnu ideju; transformisati malo dostavno vozilo u putničko, kako bi istovremeno ponudio maksimum modularnosti i prostora za putnike i stvari.

Ova formula, u Francuskoj nazvana „Ludospace“ (nešto kao kvazi Espace), bila je odmah kopirana od strane Renaulta Kangooa, a potom i od drugih prozivođača (VW, Skoda, Fiat, Ford…), sa više ili manje uspeha. Dobre dve decenije kasnije, francuski proizvođači potvrdio je  dominaciju na ovom polju, posebno Citroen, lansiravši opet pre Renaulta treću generaciju Berlinga.

No kako je oduvek imao brata blizanca, pozatog pod imenom Partner, ni ovaj nije kasnio sa zamenom, s tim da je iz nekog nepoznatog razloga bio prekršten u Rifter (Partner je ostalo za teretnu verziju). Uzgred rečeno familija se proširila još jednim veoma bliskim rođakom, postavljenim na istoj platformi, a radi se naravno o Opelu s indeksom Combo Life.

Dakle sa nekih 5 miliona prodatih primeraka (obe generacije, računajući i transportnu verziju), Berlingo je suvereno vladao ovim segmentom (naravno sve dok nisu ukinuti termički agregati), pitate se s kojim argumentima? Rekao bih primenom proverenog recepta, jer iako je vidljivo modernizovan, Berlingo 3 nije odustao od prvobitne filozofije.

Sličan gabarit i prepoznatljiv stil, uz maksimalni unutrašnji prostor i nebrojene praktične elemente, toliko važne prilikom porodičnog putovanja. Što se tiče samog izgleda povelo se logikom da cilj opravdava sredstvo, što će reči da su forme i dalje kubične. Gledan od pozadi Berlingo je praktično neizmenjen tokom sve tri generacije, sa vertikalno postavljnim zadnjim vratima i svetlima.

Jedino je bočna figura značajnije izmenjena, i to samo kada se radi o XL verziji, tj produženom Berlingu 3. Naime, po prvi put Citroen ga je ponudio u dve dužine, standardnoj M, od 4,4 m, i produženoj od 4,75 m. Obe opciono mogu posedovati još dva dopunska sedišta, kako bi transportovalo do 7 putnika. No svima je verovatno jasno da se jedan Berlino ne kupuje zbog svog očaravajućeg izgleda, da bi se nametnuo kupcima i prošao stroge sigurnosne norme, ovaj simpatični Citroen morao je evoluirati i na tehnološkom planu.

Bolje ne može

Iako se s godinama Berlingo „civilizovao“, čim se smesti za upravljač do izražaja dolaze geni dostavnog vozila. Osim što je sva plastika kamionski tvrda, vozačeva pozicija je vertikalna, kako i priliči jednom kombiju. No kako se i sedište i upravljač podešavaju po svim pravcima, vozač lako pronađe željenu poziciju, posebno jer je i samo sedište udobno, nažalost sa i dalje nedovoljno dugim sedalnim delom A uz jedno ovakavo vozilo podrazumevaju se i velike staklene površine, kao i blago povišena pozicija.

Osim toga, vertikalno isečen pozadi, Berlingo se može parkirati u milimetar precizno, posebno ukoliko poseduje senzore i kameru, kao u našem slučaju. Sve se naravno lepo vidi na velikom ekranu, osetljivom na dodir, nakačenom na centralnu konzolu. Međutim najveći kvaliteti kriju se u samoj unutrašnjosti, reklo bi se da su dizajneri sarađivali sa dečijim zabavištem prilikom kreiranja enterijera.

U voženoj verziji XTR ima toliko nadahnutog prostora za odlaganje igračaka, knjiga, tableta, telefona, flaša i flašica sa osvežavajućim pićima, keksa, bombona…, Kao ni u jednom drugom vozilu. I predhodni Berlingo bio je talentovan na ovom polju, ali novi je apsolutni šampion, posebno jer su dodati i savremeni elementi, kao što su USB priključci i beskontaktni punjač za smartfon. Sa strane suvozača smo pronašli čak i klasičnu utičnicu od 220 V!

Na komandnoj tabli je recimo dvostrukli pregradak za rukavice, zbog čega je vazdušni jastuk prebačen na plafon. Kao i pre, ispod sedišta se mogu pronaći fioke, a u podu i na plafonu, iznad prtljažnika, velike boksove. Na plafonu je i mlečno bela providna konzola, isto tako zgodna za odlaganje svega i svačega, iznad koje je stakleni panoramik krov (ne otavara se).

Berlingo je dakle preuzeo od svog prethodnika mnogo toga, računajući i prtljažnik, nazvan Modutop, sa pristupom kroz zadnje staklo. Velika vrata nije neophodno otvoriti ukoliko za to nema dovoljno prostora, ili se jednostavno radi o manjim predmetima. U tom cilju polica u prtljažniku može se postaviti i na središnji nivo.

A kad smo se već latili prtljažnika, njegova zapremina iznosi odličnih 770 lit, naravno do police koja ga prekriva, odnosno dva kubna metara do plafona s oborenim sedištima. Mogao sam da biram koju ću verziju voziti, standardnu ili produženu, pošto su obe bile dostupne u pres centru, tako sam se mogao uveriti kako su dva dopunska sedišta adaptirana i za veoma korpulentne putnike.

Osim što poseduju izdašne dimenzije, smeštena su na klizačima, sa hodom od 15 cm. Ne i u drugom redu, ali su zato nezavisna (počevši od drugog završnog nivoa) i adaptirana za odrasle osobe, koje imaju više nego li dovoljno prostora za kolena i naravno glave. Uz to, kao i kod nekog pravog minivana, preklapaju se, kako bi se oslobodio maksimalni utovatni prostor.

Kada se obori i suvozačevo, standardni Berlingo od 4,4 m može u svoja njedra da primi predmete dužine 2,7 m, sasvim dovoljno za veliku rolnu tepiha ili Ikejinu biblioteku u kitu. Podrazumeva se da su za utovar robe, odnosno ulazak putnika, zadržana bočna klizna vrata, na kojima su sada standardna stakla sa električnom asistencijom.

Jeste da se ne spuštaju kompletno (7-8 cm ostaje napolju), za uzvrat tu su integrisane zavesice za zaštitu od sunca, naravno u zavisnosti od završnog nivoa. Kao što smo već rekli, upotrebljena plastika i dalje nije na nivou klasičnih vanova, no primetan je znatno viši kvalitet fabrikacije u poređenju sa predhodnim generacijama.

Za kupce koji žele malo više orginalosti, Citroen je predvideo završni nivo XTR, „veselije“ unutrašnjosti, raznih boja. Ovaj više nije poseban kao nekada, već je samo jedno od estetskih pakovanja. Inače nakon restilizacije ukinuti su bivši završni nivoi Live, Feel i Shine, koji su zamenjeni sa Plusom i Maxom.

Prvi navedeni u serijskoj opremi poseduje manuelni klima uređaj, pomoć pri parkiranju nazad, električnu ručnu kočnicu, zadnju klupu deljivu u odnosu 2/3-1/3, dvoje kliznih bočnih vrata, avionske stolčiće na naslonima prednjih sedišta, sistem za upozorenje kada se pređe u drugu traku s korekcijom, čitać saobraćajnih znakova, čelične naplatke od 16 cola…

Viši završni nivo Max je naravno bogatiji, računajte na numeričku instrument tablu od 10 inča, tri nezavisna sedišta, krovne nosače, automatski klima uređaj s dve zone podešavanja, zatamnjena stakla pozadi, aluminijumske naplatake od 16 cola, sistem multimedija „Media Image“, nezavisno otvaranje zadnjeg stakla od vrata…

No ono što je vidljivo je izmenjena komandna tabla, s navednim numeričkim instrumentima i centralnim ekranom od isto tako 10 inča. Osim što je veći sada je brži i pregledniji sa sistemima Apple CarPlay i Android Auto. Nov je i upravljač, kao i konzola između sedišta, koja se sada proteže sve do zadnjih.

U nju zaista može svašta stati, ja strpah dve buteljke vode od po 1,5 lit. Upoređujući slike koje sam svojevremeno uradio za upravljačem bratskog Peugeota Rifter shvatih da ju je Berlingo zapravo preuzeo od njega, no Rifter i dalje „fura svoj fazon“, to jest njegova utrašnjost je i dalje specifična (i-Cockpit koji karakteršije sve Peugeotove modele). Tek onako usput i ovaj je osvežen, naravno u stilu aktuelnih modela kuće.

Suptilne izmene

Već sa prvim pređenim kilometrima do izražaja dolazi modifikovano ogibljenje Berlinga, sećam se da sam mu svojevremeno prebacio previše tvrd trim pozadi, posebno kada je prazan, koji previše „suvo“ prenosi udarce. Sada je umekšan, tim bolje jer sumnjam da će se iko s njim „jurcati“ i obarati lokalne rekorde.

Ovo ne utiče na opštu sigurnost, iako se zbog povišenog težišta Berlingo prilčno naginje u oštrim zavojima. No globalno uzevši prijatan je za vožnju, do te mere da se brzo zaborave njegovi koreni. Kao što rekoh zadržane su dve verzije od 100 i 130 KS, mada je to kod mene izazvalo određenu nedoumicu?

Naime, na francuskom tržištu uz ručni šestostepeni menjač predviđena je samo slabija verzija, dok je snažniji blok obavezno u spezi s automatskim menjačem EAT8. OK, ali moj Berlingo beše s ručnim menjačem i na privesku za ključeve je stajalo 130 KS, te nazvah atašea za štampu koji mi je objasnio da se evidentno radi o snažnijem agregatu, ali da za druga tržista ovaj može biti i s ručnim menjačem (testirani primerak je došao s prezentacije u Maroku).

Dakle solidan i savremen dizel blok koji je zamenio bivši 1.6 BlueHDi/120, bez da je povećan obrtni moment od 300 Nm. Sasvim dovoljno da bi se Berlingu obezbedila solidna ubrzanja, posebno kada je u paru sa osmostepenim automatski menjačem, poreklom iz japanskog Aisina. No kako to sada nije bio slučaj samo par zapažanja u vezi ručnog, čija ručica ima predug hod.

Interes za njim je pre svega u nižoj ceni, u zavisnosti od tržišta, računajte i do 2 000 evra manje u poređenju s EAT8.  Nažalost dva prenosa manje podižu nivo obrtaja, pri konstatno brzini od 130 km/h motor se „vrti“ na nepunih 3 000 obrtaja, dok u sprezi s automatskim opadne na samo 2.200 o/min.

Samim tim, ovo se negativno odražava na potrošnju, u ovakvim okolnosima treba računati na oko 0,5 lit više, to jest na nekih 7,5 lit. Nije malo, no pri višim brzinama na autoputu (obično vozim između 135 i 140 km/h po kilometar satu, računam na toleranciju radara) forme vozila u stilu kutije za cipele ne olakšavaju posao motoru, naprotiv.

Tasterom na komandnoj tabli može se izabrati „eko“ režim, koji po meni ne služi ničemu, samo guši perfomanse i ne utiče na potrošnju. Treba istaći i da je agregat po svojoj prirodi retko diskretan, što uz dobru izolaciju kabine smanjuje buku na nivo klasičnih berlina. Opet po ugledu na svog brata Riftera opciono je ponuđena „elektronska staka“, to jest sistem Grip Control, koji u određenim situacijama može biti koristan.

Podsećanja radi, obično je u paru je sa mikst gumama i poseduje više modova funkcionisanja (sneg, blato, pesak i standard), a ukoliko jedan od pogonskih točkova proklizi, snaga se prebacuje na točak koji ima bolji kontak sa podlogom. Podrazumeva se da ne može zameniti integralni pogon, no postoji jedan francuski specijalista poznat pod imenom Dangel, koji od ovih trojki zna da napravi prave 4×4…

Ukratko prijatan agregat koji može biti znatno ekonomičniji, pre svega u vožnji po „nacionalima“ (regionalni putevi). S umerenim stopalom na gasu vozač se može izvući s oko 5 lit, upravo to beše naš slučaj po povtaku s jedne „morske“ ekskurzije. Opet skoknusmo do Atlantika za vikend, no nakon autoputa u odlasku, vratismo se kući lokalnim putevima, ne zbog uštede goriva, već za potrebe testiranja, ujedno ovakva vožnja prijatnija je kada nismo u žurbi.

 

Povedosmo i mladu neudatu komšinicu (ima 34 godine – vidi sliku nekoliko pasusa iznad, a ima i ispod), tek da nam poboljša prosek godina i razbije monotoniju. Onako između nas, prevarih s njom suprugu u mislima, i samo u mislima, eh prohujala moja mladosti ništa drugo mi ni ne prostaje nego da maštam i prisećam se dogadovština…

Dakle opet mnogo šetnje po nepreglednoj plaži u vreme oseke, nešto malo brčkanja, piknik i po zalasku Sunca večera u lokalnom ribljem restoranu. Zalazak Sunca zaista beše romantičan (ovde je to posle 22 h), iako sam no to osećanje (romantičnost) odavno zaboravio… Po povratku u Pariz, uverih se da u komplikovanijim gradskim uslovima potrošnja ne prelazi 7,5-8 lit, tako da na kraju test vožnje pročitah na putnom računaru prosek od 6,8 lit.

Kao što se moglo očekivati priču kvari šta drugo do cena, iako je ova znatno niža nego kada se radi o električnom Berlingu. Dobro, na izvestan način je opravdana, agregat je i dalje savremen i dovoljno snažnan, dok je oprema, kako sigurnosna tako i ona zadužena za opšti konfor (ponavljam mnogo toga zavisi od završnog nivoa), na nivou znatno prestižnijih vozila.

Nažalost cena je za sada nepoznata na našem trzistu, tako da vam jedino mogu preneti francuski cenovnik. Osnovna iznosi 26.550 evra i odnosi se na 1.5 BlueHDi 100 Plus, dok vam za voženi treba nekih 31.500 evra, odnosno 1.000 evar više ukoliko se odlučite za produženu XL verziju. Šta reći nakon ovih cifri?

Mnogo, bez obzira na sve navedene kvalitete, no jeftinih automobila više nema. Samim tim, duh predaka je ispario, nove generacije „Ludospacea“ namaju mnogo zajedničkih tačaka sa nekadašnjim jeftinim porodičnim automobilima. Cena novog Berlinga, kao uostalom i Riftera i Opela Combo približila se ceni pravih vanova, koji, ukoliko i nemaju praktičnost ovih, osim što su u estetskom smislu privlačniji, ujedno su kvalitetniji i sa boljom voznom dinamikom.

Uprkos tome ne treba sumnjati da će se Berlingo „povampiriti“ i podići iz mrtvih, njegova popularnost s termičkim agregatom odavno je dokazana. Tim bolje i po Citroen i po kupce, što samo dokazuje da je ekperiment s električnom verzijom „omanuo“, potrošačima se ipak ne može uvalite sve što su zamislili proizvođači i briselska administracija!

Tekst i slike: Perica Rajković

Citroen Berlingo 1.5 BlueHDi/130 XTR

Karoserija, dimenzije, masa

Tip: Minivan
Vrata/Sedišta: 5/5
Spoljne dimenzije – dužina, širina, visina: 4.403 x 1921x 1.844
Međuosovinsko rastojanje: 2.790 mm
Zapremina prtljažnika: 770  lit
Masa praznog vozila: 1.430  kg

Motor

Broj cilindara/tip motora: 4 cilindra/turbo dizel
Zapremina: 1.499 cm³
Snaga: 130 KS pri 3.750 o/min
Maks. obrtni moment: 300 Nm pri 1.750 o/min

Pogon

Tip: Na prednje točkove
Menjač: Ručni/6

Šasija i kočnice

Ogibljenje napred/nazad: MacPherson/polukruta osovina
Kočnice napred/nazad: Ventilirajući diskovi/diskovi
Pneumatici napred/nazad: 205/60 R17

Performanse

Ubrzanje 0-100 km/h: 11,2 s
Maks. brzina: 184 km/h

Potrošnja i emisija

Gorivo: dizel
Zapremina rezervoara: 53 l
Prosečna potrošnja – proizvođač/test: 4,3/-6,7 l/100 km
Emisija CO2: 140 g/km

Cena

U Francuskoj od 26.550 evra

 

Dobre strane:

Povratak dizel agregata, praktični aspekt, unutrašnji prostor, nivo opreme, potrošnja

Loše strane:

Cena, kvalitet plastike i završna obrada i dalje na nivou dostavnog vozila, naslon zadnjih sedišta bez podešavanja, ne preterano prijatan ručni menjač

 

Pod lupom
Dizajn
Eksterijer: 7 Ukupno 7
Enterijer: 7
Kvalitet izrade
Karoserija: 7 Ukupno 7
Kabina: 7
Praktičnost
Karoserija: 9 Ukupno 9
Kabina: 9
Komfor
Napred: 7,5 Ukupno 7,25
Pozadi: 7
Vozne osobine
Upravljivost: 7 Ukupno 7
Performanse:7
Šasija
Ogibljenje: 7 Ukupno 7,5
Kočnice: 8
Motor
Performanse: 7,5 Ukupno 7,5
Potrošnja: 7,5
Menjač
Preciznost: 7 Ukupno 7
Efikasnost: 7
Cena
Prihvatljivost: 7,361
Ocena:

Cene u Francuskoj

Plus Max
Diesel
BlueHDi 100 BVM6 Taille M 26 550 €
BlueHDi 130 EAT8 Taille M 31 400 €
BlueHDi 130 EAT8 8 Taile XL 32 400 €
Électrique
ë-Berlingo 136 ch taille M 36 850 € 40 800 €
ë-Berlingo 136 ch taille XL 37 850 € 41 800 €

 

(3361)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

26 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Laki

Jako prijatan za voziti sa ovim agregatom.

MRN

Dobar transporter.
Šteta samo što je PSA inicijalno zeznuo stvari sa motorom. I dosta kupaca.

Rikošet

Ovi od 2023. pa na ovamo imaju kraći lanac s manje zuba i za milimetar širi što bi navodno trebalo da ispegla probleme sa početnim 7 mm lancem… Da li će vidjećemo za par godina… Ono što je interesantno Toyota će na isti motor dati 10 godina produžene garancije ako uđeš u onaj njihov program „vijernosti“. Velika greška za balkanska tržišta je servisni interval od 30.000 km na tom motoru. S našim gorivom to nema nikakvog smisla, a nema ga vjerovatno ni u inostranstvu… Na kraju dizel je idealan za ovakve automobile, ali samo i isključivo nov i u garanciji.… Pročitaj više »

MRN

Navedi mi bar jedan veliki brend koji poslednjih 20-ak godina nije imao „promašen motor“, sa kojim je upropastio milione svojih kupaca i „ostavio ih na ledini“.
Svaki brend je nekim svojim motorom upropastio brojne svoje kupce. Samo kao jedan od brojnih primera:
https://www.dohc.co.uk/kia-hyundai-1-6-crdi-mhev-engine-failures/

Rikošet

Nažalost svi imaju oraha u džepovima.

Pouzdanost i kvalitet odavno nisu industrijski imperativ, pa nam je tako kako nam je.

BB

Da, ali bar ih ostave u ponudi, pa nek ljudi krpe… A PSA je totalno bio ukinuo SUS motore… Možda iz razloga zaštite potrošača? 😜🤣😂

popovicvl

Odjednom PSA, FORD, BMW, RENAULT ili ko već ne ume da pravi motore, svi sa greškom (slučajno), prvi put ugrađen lanac, egr, karike ili šta već…Namerno se to radi da tri se zgadi SUS, a eto bolje je kupiti EV oni nemaju tih problema. Njihove probleme ćemo videti za 5-10 godina, a tada neće biti SUS motora i bićemo osuđeni da živimo u novoj realnosti.

Nebojsa

Morao bi u potpunosti da ispitas problem. Lanac nije kraci, vec siri (sa 7mm na 8mm), sto kod popravke povlaci zamenu kompletne konzole sa bregastim. Kad je garantna popravka. Kad nije u garanciji menjaj lanac preventivno. PSA(namerno pisem) ima „tiho“ produzenje za ovaj problem, kao i za 1.2EB za kais. Toyotin Relax sa ovim nema veze, generalno je definisan za sva Toyota i usvojena (Proaceovi razni) vozila.

NightRider

Ja imam Fiestu sa tim motorom, 120ps, na 3000 obrtaja 170 kmh ne oseca, 5,5 litara, trosi manje od Honinog Hibrida koji ne pada ispod 6 litara…mnogo dobar auto, nerviram mnoge na Autobahnu koji misle da je unutra neki 1.0 turbo 🙂

MRN

Da, bez i najmanje dileme verujem da Fiesta 1,5 TDCI pri 170 km/h troši manje od bilo kog hibrida slične veličine. Kod nas u Srbiji na auto putu je maksimalna brzina ograničena na 130 km/h. Pri toj brzini ni Jazz ne troši 6 litara, kao ni bilo koji savremeni benzinac ( koji nije hibrid ). A brže od toga je kažnjivo. U Srbiji.
Sve je uvek samo stvar percepcije 😊

Rikošet

Ovaj automobil je super, ali u kabini ima jednu nevjerovatnu grešku. Zbog ovog nepotrebno velikog plastičnog oklopa oko mjenjača visokim ili krupnijim ljudima desna noga nema gdje da stane ili se stalno češe o ovu plastiketinu. Pošto vjerujem da je ista iznutra potpuno prazna volio bih samo da vidim koji dizajner je ovo ponudio kao idejno rješenje i ko je odobrio proizvodnju istog i s kojim smislom. Nevjerovatno je da u automobilu ovog tipa, vrhunski praktičnom i porodičnom na sredini instrumet panela imate plastično ostrvo koje ničemu ne služi osim da smeta nogama vozača… Mnogi su spremni da se zabalave… Pročitaj više »

Izmenjeno 1 mesec pre od strane Rikošet
Balkanboj

Odličan multipraktik za sve potrebe.
I dobar motor za formu kioska. Možda Peki zakera što nije AT, ali ja nemam problem sa manuelnim menjačem. Ionako osim u Dojčelandu nema ograničenja preko 110 ili 130 na autoputu.

Dizajn mi se konačno dopada, na prvu loptu sam pomislio i da je Merc u pitanju.

Matija

Jedva cekam komentar BBa, ovo je njegov tip limuzine! 🙂

Milan Grozdanović

ja prvo uzeo da citam komentare, i evo cudim se sto jos uvek nije dao svoje cenjeno misljenje

BB

Subotom me prije podne uvijek uzmu neke druge aktivnosti 😜

Dobra limuzina… Malo joj je boja kao u JNA 😉

Doata toga mi se sviđa na ovom autu, jedino cijena kvari stvar. Za sad još „derem stare opanke“ a kad dođe vrijeme za nove (kontam sljedeće godine), ako bude na akciji, mogao bi biti i ovaj, a ako ne, Tiggo 8 Pro bi se mogao kandidovati…

Aleksandar

Tiggo 8 pro bolji u svemu.

BB

Osim u potrošnji 😉

Ali koliko vidim, u tealnim uslovima je značajno niža nego što je projavljuju na testu i u fabričkim specifikacijama

MRN

Ovo je nekada bio i moj tip „limuzine“. Krajem 2019. sam razmišljao i o ovom vozilu ( sa znakom Pežoa ), pribavio i ponudu ( u top opremi „kratki“ kao petosed sa 1,5 HDI 130 sa 6MT je bio oko 26.500 ). I hvala nebesima da ga nisam kupio. Ne samo zato što bih tako kupio kola koja bi mi veličinom danas bila manje potrebna i od onoga što jesam tada kupio, već zbog 1,5 HDI motora. Tako bih dobio faličnu generaciju tog motora, I stvarno ne znam kako bih se danas osećao da se to desilo. Blago rečeno, zbog… Pročitaj više »

BB

Ti bi vrlo brzo čuo lanac, istražio problem, zamijenio zo u garanciji ili eventualno „crkao“ 500 EUR, i to je to..

E sad, ovi drugi što nemaju ušiju, njima komplet motor crkne…

Rikošet

https://youtu.be/2pGNY_oVmjc?si=xqTzwxNCiIxfE595

Ma ovo prvo sigurno ne bi „čuo“.

Stvarno ne znam kako je moguće zeznuti ovoliko stvari na jednom motoru…

Kakvi su ti današnji inženjeri, ima li to ikakvog doticaja s mehanikom ili se svi oslanjaju na ono što ima nacrta vještačka inteligencija.

Zaključak, najbolje moguće što je MRN uradio je što je došao do zaključka da to treba zaobići u širokom luku…

BB

Ovo nije na motoru…
Meni su na prvom servisu zamijenili čep na Ad Blue…

Za sad radi. Ne znam na novijem koliko je lošije…

MRN

Nije meni ništa čudno da su oni omanuli sa konstrukcijom / svi nekada promaše /, ali me jako iritira odsustvo blagovremene i adekvatne reakcije na taj problem. I kod 1,5 HDI i kod 1,2 THP.
A tako su zeznuli milione realizovanih vlasnika. I nikom ništa. Ujeo vuk magare.

BB

Kako odsustvo blagovremenr reakcije? Pa vidiš da su oba SUS motora bili izbacili iz ponude 😜😂🤣

BB

„pri konstatno brzini od 130 km/h motor se „vrti“ na nepunih 3 000 obrtaja,“

Kod mene je Berlingo 100 konja i 5 brzina, i na 130 km/h tačno 2600 obrtaja se vrti…

Još nešto me je iznenadilo, a to je da je euro paleta stala poprijeko. Kod mene je prtljažnik širok tačno 120 cm i euro paleta ne stane jer je i ona tačno 120 cm. Ovdje ima koji cm više na slici.

Sve je to dobro, ali cijena kvari priču.

NightRider

Bas am gore komentarisao, kod mene u Fiesti sa 120 konja na 3000 obrtaja ide 170 kmh.

Matija

Po ko zna koji put postavljam pitanje menadzerima i konstruktorima: kakvog smisla imaju klizna vrata pozadi kada se prednja otvaraju na sarnirima? Ako je za otvaranje prednjih vrata potrebno mesto sa strane vozila onda klizna vrata nemaju nikakvu prednost. Veoma dobro poznajem konstrukciju kliznih vrata – ona su komplikovanija, teza i skuplja od rotacionih a zahtevaju ogranicenja u dizajnu stranica vozila. Dalje, cemu sluzi pokretno staklo pozadi? Americki geg, nista vise! Koji kosta! Zasto je prednji pult tako haotican, izgleda kao da su pojedine komponente sbrda-sdola sakupljene na gomilu. Berlingo je pre svega poslovno dostavno vozilo. Uz isporuku robe idu… Pročitaj više »