1. Home
  2. Life
  3. Dizajn
  4. Još jedan elegantni karavan iz Kine: Neta S Shooting Brake se sprema za premijeru
Još jedan elegantni karavan iz Kine: Neta S Shooting Brake se sprema za premijeru
4

Još jedan elegantni karavan iz Kine: Neta S Shooting Brake se sprema za premijeru

497
4
Podelite sa prijateljima:

Hozon Auto je osnovan 2014. godine i do prošle godine je važio za jednog od najperspektivnijih igrača u segmentu NEV (New Energy Vehicle) na kineskom tržištu, ali je 2023. njegova prodaja počela da opada.

Pad je nastavljen i ove godine: u prvih sedam meseci Neta je prodala 64.785 automobila, što je za 10,6% manje od prodaje u periodu januar-jul lani. Hozon Auto očekuje da će poboljšati stvari uz pomoć novih modela: prošlog proleća, novi hibridni krosover Neta L ušao je na tržište, a sledeće jeseni asortiman će biti popunjen elegantnim karavanom nazvanim Neta S Shooting Brake, koji će biti u ponudi i sa plug-in hibridnim i sa potpuno električnim pogonskim sistemima.

Karavanski Neta S je zasnovan na istoimenoj limuzini, koja je na tržište izašla 2022. godine. Ukupna dužina karavana je 4.980 mm, širina 1.980 mm, visina 1.480 mm, a međuosovinsko rastojanje je 2.980 mm.

Limuzina ima iste dimenzije, osim visine, koja je za limuzinu 1.450 mm, odnosno dva karoserija imaju mnogo zajedničkih komponenti da bi se smanjili troškovi proizvodnje.

Vešanje je opružno, napred – na dvostrukim polugama, pozadi – multilink. Kao opcija biće ponuđeno i prilagodljivo vazdušno oslanjanje.

Kaže se da panoramski stakleni krov karavana blokira 99,9% ultraljubičastog zračenja. Zapremina prtljažnika do police je 593 litra, sa oborenim naslonima zadnje klupe povećava se na 1.295 litara. Između preklopljenih naslona i poda prtljažnika nema stepenica, tako da se u produženom prtljažniku može organizovati punopravno mesto za spavanje.

Na krov se može ugraditi dodatni kofer za prtljag ili „temelj“ za šator. Za čuvanje hrane i pića u kabini obezbeđen je frižider od 6,5 litara.

Puna premijera Nete S Shooting Brakea tek predstoji, tako da su tehničke karakteristike još preliminarne. Očekuje se da će slabija električna verzija imati jedan elektromotor na zadnjoj osovini snage 272 KS i bateriju kapaciteta 64 kWh, čija je potpuna napunjenost dovoljna za 510 km putovanja prema CLTC-u.

Električni karavan sa dva motora sa pogonom na sva četiri točka ima zadnji motor koji proizvodi 272 KS i prednji motor od 231 KS, što ukupno iznosi 503 KS. Kapacitet baterije je 91 kWh, a domet je 640 km po CLTC-u.

Plug-in hibridne verzije Nete S Shooting Brakea imaće samo jedan elektromotor na zadnjoj osovini snage 272 KS, a ispod haube imaju 1,5-litarski benzinski motor snage 95 KS koji nije mehanički povezan sa točkovima, radi u generatorskom režimu i puni ttrakcionu bateriju. Kapacitet baterije hibridnih verzija je 31 ili 43 kWh, domet bez uključivanja motora sa unutrašnjim sagorevanjem je od 125-185 km po WLTP-u.

Još nije poznato koliko će koštati Neta S Shooting Brake. Za referencu, limuzina Neta S trenutno košta između 154.800 i 224.800 juana (19,75-28,7 hiljada evra) u Kini.

Dodajmo da karavani u Kini i dalje ostaju modeli za one koji iz nekog razloga nisu zadovoljni krosoverima. Glavni konkurent Nete S Shooting Brakeu na kineskom tržištu biće Nio ET5 Touring, koji je debitovao prošle godine.

AutoRepublika

(497)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
s mile

30K eur, blago kinezima

MRN

Lepo izgleda.

Matija

Vozimo Citroen C5 karavan i uopste ne osecam potrebu da vozim nekakav glomazan SUV. Na protiv, pogled na velike Audije, Mercedese i BMWe izaziva u meni odbojnost. Gornji model, Neta S Shooting Brake, je tacno moj tip: elegantan, sportski i aerodinamicki oblikovan karavan, sa vise nego dovoljno korisnog prostora. Kod njegovog dizajna posebnu paznju zasluzuje ovalna kontura bocnih prozora – ovo je originalan stilski element koji bi njegov proizvodjac trebalo trajno da zadrzi kao obelezje svojih automobila. Zadnji deo ispresecan je sa nekoliko masivnih falti, koje ne zadovoljavaju zahteve elegantnog dizajna – ovde je potrebna hitna rekonstrukcija. Prednji deo takodje… Pročitaj više »

Sasa

Veoma lepo, a jos kosta oko 30k