1. Home
  2. Vesti
  3. Ram se oprašta od pikapa 1500 Classic zbog Hemi motora
Ram se oprašta od pikapa 1500 Classic zbog Hemi motora
2

Ram se oprašta od pikapa 1500 Classic zbog Hemi motora

134
2
Podelite sa prijateljima:

Istorija pikapa američkog brenda, koji sada pripada auto gigantu Stellantis, počela je davne 1980. godine. Proizvodnja modela druge generacije počela je 1993. godine, a treće – 2001, dok je 2008. stigao kamionet četvrte generacije, i prvih par godina, kao i svi prethodnici, prodavao se pod imenom Dodge Ram, ali je 2010. pikap preimenovan u Ram 1500.

Kasnije, 2018, model je ponovo promenio generacije, ali je kompanija odlučila da obe generacije budu u službi – i četvrta i peta.

U isto vreme, pikap četvrte generacije je svom imenu dobio dodatak Classic. U početku se pretpostavljalo da će „klasični“ Ram 1500 ostati na liniji oko nekoliko godina, ali model je imao svoje kupce: očigledno je pomoglo i to što je njegova cena bila primetno niža u poređenju sa pikapom pete iteracije.

Poznato je da Stellantis povlači 5,7-litarski motor Hemi V8, što je već pogodilo modele brendova Chrysler i Dodge, koji su ranije predstavili oproštajne specijalne verzije automobila sa ovim motorom. Sada Motor1, citirajući predstavnika brenda, izveštava da se Ram 1500 Classic takođe povlači sa scene.

Ranije je objavljeno da će 2024. godina biti poslednja za ovaj model, a sada je kompanija zvanično potvrdila skoro penzionisanje modela 1500 Classic. Oproštajna verzija je pikap u verziji Tradesman, koja, kako je kompanija objasnila, „oslikava potrebe kupaca koji kupuju komercijalne pikapove“.

Kompanija je odlučila da bi nadogradnja 15 godina stare platforme „klasičnog“ pikapa, koja bi omogućila ugradnju novog šestocilindričnog motora Hurricane ispod haube, bila preskupa.

Podsetimo se da je Ram 1500 pete generacije prošao ažuriranje krajem prošle godine. Ovaj pikap kamion je opremljen trolitarskim tvin-turbo šestocilindričnim motorom Hurricane, koji se nudi u dve opcije snage – 426 KS za osnovne verzije (623 Nm) i 548 KS (706 Nm) za skuplje opcije. Pored toga, početni V6 motor Pentastar sa zapreminom od 3,6 litara (309 KS i 367 Nm) ostao je u opsegu.

Pored toga, restilizovani pikap ima modifikaciju Ramcharger, koja je opremljena trakcionom baterijom kapaciteta 92 kWh i sistemom sa dva motora (po jedan elektromotor na svakoj osovini), njegova ukupna snaga je 672 KS, a maksimalna obrtni moment je 833 Nm. Sistem uključuje i 3,6-litarski V6 motor, koji pomaže generatoru u radu, dok nema mehaničku vezu sa točkovima. Domet Ramy 1500 Ramchargera prema specifikacijama je 1.110 km.

AutoRepublika

(134)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Pa, dosta dug život za „Classic“ varijantu paralelno sa petom generacijom.

Yankee

U subotu me na aerodromu doceka drug sa novim Ram 1500. Dobio novi posao i firma mu dala Ram da vozi. Na moje iznenadjenje, nije V8 vec obican V6, isti 3,6-litarski Pentastar sa 300 ks koji ja imam u svom Chrysleru 300.
Novi Ram je daleko bolje uradjen unutra od Classica i dosta je tisi i udobniji. Ali ovaj V6 se cesto bas muci, trazi obrtaje, nije bas idealan za toliki pikap. S obzirom da novi Ram nema V8 opciju posle ove godine, mnogi su se nadali kupiti Classica zbog toga, ali sad vise nema ni Classica.

comment image