1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Grupa BMW zadržava optimizam uprkos padu u prvom polugođu
Grupa BMW zadržava optimizam uprkos padu u prvom polugođu

Grupa BMW zadržava optimizam uprkos padu u prvom polugođu

166
2
Podelite sa prijateljima:

Rezultati poslovanja koje je tokom prvog polugodišta ove godine ostvarila grupa BMW su u liniji s postignućima rivalskih kompanija, što znači da je registrovan blagi pad u obimu isporuka, sledstveno umanjenje marže EBIT i neto dobit. Naravno, poređenja su s uporednim prošlogodišnjim šestomesečjem.

Pad obima prodaje je na simboličnih 0,1%, što će reći da je isporučeno 1,213 miliona vozila spram prošlogodišnjih 1,214 miliona jedinica. To se odrazilo i na pad prihoda sa 74,07 na 73,55 milijardi evra. Dobit pre oporezivanja je niža u prvom polugođu kada je iznosila 10,9%, dok je lani bila 12,6%. Naposletku, dobit ovog perioda iznosi 5,65 milijardi evra, a bila je 6,62 milijarde.

Zvaničnici bavarske grupacije problem vide u ojačanoj konkurenciji, stanju kineskog tržište i ogromnim investicijama koje su nužne zarad ispunjenja regulatornih zahteva.

„Nekoliko proizvođača automobila je u proteklih par dana objavilo rezultate polugodišnjeg poslovanja: Pogled na brojke pokazuje koliko je naša industrija diferencirana. Osnovni principi su isti za sve, što još jasnije pokazuje koliko i kako različiti strateški pristupi primenjeni od različitih firmi deluju u današnjem okruženju. Profitiraju svi oni koji su diverzifikovali ambicije i to je naglašeno u prvih šest meseci. Možemo da iskoristimo našu konkurentsku snagu, i u poslednjih deset uzastopnih kvartala, automobilski segment je bio u okviru našeg strateškog cilja od 8% – 10% ili je čak bio i uspešniji. Pokazatelj EBIT s 10,9% je još jednom premašio strateški cilj od 10%. Iznad svega, naša potpuno električna vozila i modeli u skupljim klasama gostaju veoma traženi. Po našem mišljenju, elektromobilnost će i dalje biti glavna pogonska tehnologija budućnosti i naš glavni motor rasta će biti atraktivni portfelji EV. Već nudimo najmanje jedan električni model u skoro svakom segmentu koji je za nas relevantan“, rekao je Oliver Cipse, izvršni direktor BMW-a.

Isporuke vozila kompanije na najvećem svetskom tržištu automobila, u Kini su se osušille u obimu za 4,7% u drugom tromesečju 2024. godine, pošto je tamošnja stambena kriza pogodila kupovnu moć stanovništva. Usporavanje privrede u Kini utiče na potražnju za širokim spektrom premijum proizvoda, uključujući automobile, satove i dizajnersku odeću.

BMW sada planira da uveća cene kompletne palete vozila u ponudi na kineskom tržištu, uz simultano ateriranje u pogledu očekivanja od distributera, sve kako bi se izbegao cenovni rat. Konstruktor navodi da bi situacija mogla da se stabilizuje već tokom ovog tromesečja. Pride, na rezultate u prvom polugođu je uticalo i uvećanje obima proizvodnje i ličnih rashoda, kao i troškovi projekata iz oblasti informacione tehnologije i razvoja linije vozila iz porodice Neue Klasse.

Valter Mertl, član upravnog odbora plavo bele marke, zadužen za finansije, primetio je da će „ukupno poslovno okruženje ostati izazovno tokom cele godine. Naše smernice su zasnovane na geopolitičkim i makroekonomskim uslovima koji se neće pogoršati. Međutim, dobit grupe pre oporezivanja će blago pasti. Očekujemo blagi porast tražnje, uz nešto veću prodaju u segmentu automobila nego prošle godine. Procenat potpuno električnih vozila će se značajno povećati”.

U ovom kontekstu, „ciljamo da ostvarimo EBIT na nivou između 8% i 10% i prinos na uloženi kapital (RoCE) između 15% i 20%. Procenjuje se da će obim isporuka blago porasti u segmentu motocikala“, smatra Valter Mertl.

Proizvođač automobila računa na obnovljeni polet u vezi ponude Neue Klasse, čija prodaja bi trebalo da počne krajem 2025. godine. U prvoj polovini godine, troškovi kompanije za istraživanje i razvoj — uključujući platformu Neue Klasse — porasli su za više od petine , do 4,2 milijarde evra.

BMW ima za cilj da, uz ponudu Neue Klasse prepolovi troškove nabavki baterije, i to u poređenju s trenutnim nivoima, kao i da poveća domet za oko 30%. Nova električna vozila „podići će BMW na potpuno novi tehnološki nivo“, rekao je izvršni direktor Oliver Cipse.

AutoRepublika

(166)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Lepa rec ne kosta nista a moze da umiri akcionare. Cinjenica je da BMW nije ni sa jednim modelom doziveo fijasko koji je Mercedes doziveo sa svojim „elektricarima“, EQC, EQE i EQS. Kupci su bukvalno bojkotovali sva tri modela – zbog dizajna koji se prilicno udaljio od Mercedesove klasike. Njihova na brzinu uradjena popravka nije donela vidljivo poboljsanje – Mercedes ce morati sva tri automobila ponovo da napravi.

MRN

Ako hoćeš da budeš uspešan, moraš i da ostavljaš utisak uspešnog. Zato i BMW ovako optimistično zvuči.