1. Home
  2. Testovi
  3. AR test: Škoda Octavia
AR test: Škoda Octavia
75

AR test: Škoda Octavia

5.30K
75
Podelite sa prijateljima:

Pekny Škoda

Danas imam priliku predstaviti automobil kome predstavljanje i nije potrebno. U pitanju je Škoda Octavija četvrte generacije, takozvani A8 ili NX čiji test je već bio na portalu AR, a danas jedan korisnički nakon godinu i po vožnje. Iako je Octavija predstavljena pre četiri godine i dalje izgleda sveže i moderno. Nije više konzervativna limuzina na platformi Golfa, poprimila je više dizajnerskih odlika iz Audijeve kuće. Tek za poređenje, par kopija sa sajta “Carsized” koji otkrivaju sličnosti unutar kuće VAG.

Ova Octavija je došla sasvim neplanirano da igra glavnu ulogu “porodičnog magareta”, kako ja od milja zovem automobil koji ima teške dnevne zadatke razvoza do škole, posla, sportskih i drugih aktivnosti. A sve to na zahtevnom brdsko planinskom terenu, gde imam i par deonica koje se ne stide da iskušaju sve dinamičke kvalitete nekog automobila. O tome malo kasnije.

Uglavnom, kako sam već odlučio da Octavija bude novo porodično vozilo, a zbog nedostupnosti da se kupi ista bez čekanja od godinu dana, dobio sam ponudu gde piše da je dostupan jedan crni primerak. To je to. Crna Octavia. Kasnije sam doznao i malo više detalja, kao što je paket opreme “Ambition”, uz dodatni virtuelni kokpit (virtual cockpit) i veću multimediju “Bolero” od 10 inča. Sve to uz motor od 2 litra pogonjen dizelom od 115 konjskih snaga i 300 Nm, te manuelnim menjačem sa šest brzina. Cene su dostupne na sajtu zastupnika.

Malo sam bio razočaran prilikom preuzimanja novog automobila jer sam dobio “klot” primerak. Kao kad bi mi je neko rekao, evo – to je to… Dobro si i ovo dobio. Obično se uz novi automobil dobiju barem patosnice ili neki sličan poklončić. Kod mene ništa. Ni trougao, ni prva pomoć. Ništa, i od onih njihovih marketinških “simply clever” dodatak za gepek kao mreža, ili fiksatori prtljaga. Možda je to poslovna politika prodavca u Podgorici, ne znam.

Ono što mogu pohvaliti je sam automobil. Već sa prvom vožnjom polako ostaju u zaboravu ove sitnice kod preuzimanja automobila. Kabina je dovoljno prostrana da ulazi u kategoriju više, to verovatno i zbog većeg međuosovinskog razmaka u odnosu na braću iz palete Golfa/Audija, 269 cm naspram 263 cm.

Na zadnjim sedištima ima dovoljno mesta za odrasle osobe, jedino viši od 182 cm mogu imati malih problema sa glavom, zbog opadajuće linije krova. Na prednjim sedištima je odličan komfor i ergonomija. Sedišta su tačno kako treba, ni tvrda ni premekana. Naslon za leđa sjajan, posebno što visinom dohvata ramena viskoh vozača.

Iznad glave ostaje prostor i za šešir. Možda je meni ručica manuelnog menjača malo dalje nego što bih voleo, ali to verovatno ima veze sa dizajnom centralnog dela na kome više nam ručke za ručnu kočnicu. Svi modeli Octavije sada imaju električnu ručnu kočnicu uz takozvani auto hold (automatska aktivacija parkirne kočnice prilikom zaustavljanja).

S obzirom da sada ima prostora za dve čaše ili limenke, a kako nova komanda menjača DSG liči na prekidač za svetla, tako je i prostor za ručicu ručnog menjača možda trunku dalje od očekivane. Ne utiče mnogo na ergonomiju. Prostor za čaše ima rolo pokrivku i meni je to sjajna pozicija za telefon, retko kad pijem kafu dok vozim.

Postoji i predviđeno mesto za mobilni telefon, koje može biti i sa indukcionim punjenjem, ali nije praktično za izvući telefon kada zatreba. Ispod naslona za ruku koji se nalazi između prednjih sedišta ima prostora za razne sitnice. Nekad davno bih tu držao CD sa muzikom, ali sada nema potrebe za tim. Multimedija fizički nema opciju čitanja CD-a, to jest ima ako u nekom od paketa dobijete DVD/CD čitač u suvozačkoj kaseti. Sve je digitalizovano uz prenos muzike sa telefona putem konekcije tipa Bluetooth, ili ako prikčljučite eksternu memoriju na jedan od dva ulaza USB-C.

Sama multimedija je dobro postavljena, nije prenisko niti previsoko. Sve komande su dostupne preko ekrana osetljivog na dodir, što se meni ne dopada previše. Za pohvalu je klizač preko kojeg se lako podesi jačina zvuka. Manje je pohvalno što za bilo koje podešavanje klimatizacije, morate ulaziti u meni. Ima naravno opciju režima rada “Auto”, ali meni to nikad nije odgovaralo.

Klima je dvozonska dok u višem paketu opreme dobijate trozonsku klimatizaciju sa podešavanjem temperature za zadnju klupu. Za isključivanje sistema “start-stop” se takođe mora ući u meni, kao i za deaktivaciju nekog od sistema pomoći na putu ako vam u tom momentu nije potreban.

Octavija u ovom paketu nudi solidan set sistema pomoći, autonomno kočenje u kritičnim situacijama, sistem za pomoć održavanja pravca unutar trake (koji jako nervira na planinskom putu), čitanje saobraćajnih znakova, automatska duga svetla. Čitanje saobraćajnih znakova se dodatno plaća kao i aktivacija navigacije i automatskih dugih svetala. Uz aktivnu fabričku navigaciju radi i glasovni asistent kojeg Škoda zove Laura, iako se javlja muški glas.

Uz fabričku navigaciju imate prikaz mapa na centralnom ekranu, ispred vozača, u stilu VAG-a. Cene aktivacije su: navigacija oko 380 evra, čitanje saobraćajnih znakova 70 evra i automatska duga svetla oko 150 evra. Gledam upravo na Škodinom sajtu da proverim cene, i ne daje mi više opciju kupovine tih paketa. Moraću da proverim šta je u pitanju.

Naravno, uvek je moguće koristiti “Android Auto” ili Apple Car Play, koji je bežični interfejs i radi dobro. Previše je opširno da bih ukratko objasnio mogućnosti personalizacije sistema, evo jedan set slika.

Imate i aplikaciju MySkoda preko koje možete pratiti stanje vozila, količinu goriva, podatke o vožnji i potrošnji. Zgodna stvar, posebno što se automobil preko aplikacije može otključati i zaključati.

Točkovi koji su stigli sa Octavijom su jedni od najružnijih koje sam video. Zbog felni naravno. Izdržao sam do jeseni da ih vozim, ali sa distancama od 15 mm kako bih popunio prazninu u lukovima točkova dok nisam našao felne koje, iako nisu iz originala, jako dobro stoje na ovom modelu.

Rial Lucca u veličini 18x8J sa ET39. Gume su 225/45R18. Za zimu su uzete Michelin Cross Climate jer mi zime ovde i nemamo. Odlične su gume, ali se troše jako brzo, krajem marta sam imao svega 5.3 mm na njima. Letnje su Kumho PS71, isti model je bio na Octaviji i kad je stigla nova. Možda trunku bučnije, ali sigurne po kiši. Potrošnja guma je dobra, mogu dve sezone da izdrže. U mom slučaju to je oko 25 – 30 hiljada pređenih, ja skidam letnje gume kad siđu na 4 mm šare.

Od sitnih estetskih dodataka, na vozilo je stavljena crna prednja maska i spojler na vratima prtljažnika iz paketa opreme po imenu Sportline.

Farovi su izvedeni u LED-ovoj tehnologiji, u paketu Ambition su statički. Nije loše, ali nije ni najbolje, Megane ima mnogo bolju pokrivenost svetlosnim snopom. Nekako imam utisak da ima par rupa u osvetljenju puta (slike u prilogu). Zadnja LED svetla su u ovom paketu za one sa jeftinijim ulaznicama lišena LED modula u unutrašnjim svetlima, to jest na gepeku. Samo leva strana ima sijalice za rikverc i svetlo za maglu, desna je blanko.

Malo utisaka u vožnji. Octavija u paketu sa točkovima od 16 inča (autor misli na felne, ne na točkove) i debelim gumama (205/60R16) nudi odličan kompromis izmedju stabilnosti i udobnosti. Gume su konačno fabrički napumpane na potrebnu vrednost, fabrika kaže na 2.8 bara. Uvek sam imao problem sa objasnim vulkanizerima da ne mogu svi automobili imati isti pritisak za različite težine automobila i veličine točkova.

Opruge su u početnom hodu mekane, dozvoljavaju malo ljuljanja, dok daljim naginjanjem u krivini zauzmu jednu poziciju i tada ima vrlo malo gibanja, u neku ruku sportski. Po meni je i visina na kojoj automobil leži malo veća od očekivane, ali cenim da je za našu infrastrukturu odlična. Ja sam moju Octaviju trunku izmenio, nabavio sam opruge od modela VRs koje su nekih 15 – 20 mm niže i u kompletu sa naplacima od 18 inča imam ležanje na putu koje je približnije prethodnom automobilu koji sam vozio. U krivinama ima vrlo malo naginjanja, stabilnost je odlična, dok je zadržana potrebna udobnost za porodična putovanja.

Motor od 2 litra i 115 konjskih snaga možda zvuči slabo za današnje pojmove, ali u praksi imam osećaj kao da vozim TDI sa 140 konjića. Međuubrzanja su odlična, motor je elastičan i povlači lagano već od 1.500 obrtaja. Vrlo lako se ulazi u prekoračenja brzine lokalnih puteva. Fabrika kaže da je ubrzanje 10,4 do 100 i maksimalna brzina od 215 km/h. Sve tačno. Kočnice su (zapravo diskovi), po meni, možda mogle biti većeg prečnika. Uspeo sam par puta da ih ozbiljno zagrejem na svega deset kilometara vožnje planinskog puta, nisam siguran da bi duže izdržale takav tempo.

Što se tiče samog motora, ono što sam ustanovio je potrošnja ulja u prvih godinu dana. Naime, iako je automobil uzet nov, imam naviku da posle dužeg puta podignem haubu i vizuelno proverim da nema kakvog curenja. Proverom nivoa ulja u motoru konstatujem da je na minimumu, a automobil je prešao samo 7 hiljada kilometara.

Srećom, bio sam na Novom Beogradu, skoknem do servisa, kupim litar ulja i tu mi majstor kaže kako je uobičajeno za motor 2.0 TDI tokom prvih 15 do 20 hiljada kilomatera troši ulje dok se motor ne razradi. Stvarno, od tada sam vodio računa i otprilike nakon prvog malog servisa na 14 hiljada, potrošnja ulja je prestala.

Da mi je prodavac pri preuzimanju automobila ukazao na ovu bitnu stvar za održavanje motora češće bih proveravao nivo ulja i ne bih dozvolio da dođem na minimum. Vanredno je osim toga proletos viđeno curenje ulja na bloku motora sa desne strane, kod razvodnog kaiša. Zamenjen je semering radilice. Prijatelj mehaničar mi kaže da je to česta pojava na ovom motoru.

Imali smo ove godine priliku da isprobamo Octaviju na germanskom autobahnu, leži kao voz na šinama. Razlika između 150 i 200 kmh je samo u malo dodate buke u kabini. Potpuno sigurno ponašanje.

Što se tiče potrošnje goriva, ja sam se ustalio na nekih 6 litara uglavnom „gradske“ vožnje. Kod mene nema semafora ali ima velikih gužvi. Na otvorenom, magistralnom putu, potrošnja je ispod 5 litara (4,7 litara) dok je autoput ovog leta pokazao prosek potrošnje od 5,2 litara (sa tempomatom na 140 do 150 km/h). Sjajan rezultat. Možda bi neko mogao i pola litre niže s potrošnjom, ja nekako ne uspevam.

Ima par stvari koje mi povremeno smetaju. Jedna je slivanje vode po vozačkom prozoru kada se aktivira pranje prozora ili je kiša. S druge strane, retrovizor je dobro projektovan, po kiši na nabacuje vodu na prozor. Potrebno je voditi računa kada ste u garaži jer se gepek otvara prilično visoko, dohvata na nekih 2,3 m visine.

Da li sam pogrešio što sam BMW zamenio ovom Škodom? Nisam. Jako sam zadovoljan izborom i šteta je što na našem tržištu Škode imaju možda loš glas jer su često izbor državnih službi kroz sumnjive tendere. Automobil je kompletan, odlične završne obrade, nema „cvrčaka“, sve je germanski čvrsto i odaje utisak dugotrajnosti. Jedina moja zamerka kabini bi bila na konto ručica od vrata koje su plastične, vidno grublje izrade. Moglo je to i malo finije.

Cene servisa su oko 220 ecra za mali servis. Najveći deo tog novca ide za motorno ulje gradacije 0w20 koje košta 20 evra po litru. Škoda mi je preporučila servise na 20 hiljada kilometara, ali sam ih iz obazrivosti prepolovio. Neko će reći, ne budi glupan, šta te briga, ionako ćeš prodati Škodu posle 3 ili 4 godine – ne može joj ništa biti. Verovatno su u pravu, ali bih sledećeg kupca mogao uvaliti u probleme kad istekne garancija. S druge strane, moj način vožnje i kraće distance opravdavaju češće servise.

Šta bih mogao reći za kraj osim da Octavija jeste, po mom ličnom mišljenju, odličan automobil za porodicu. Ne ističe se ni po čemu posebno a u svemu je odličan.

P.S. Test Octavije koji sam pomenuo na početku ove recenzije možete pročitati ovde, a tu su i fotografije enterijera koje ja nisam uspeo da napravim, pošto je automobil u svakodnevnoj eksploataciji i nikad savršeno čist.

Borko Božinović

(5304)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

75 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Ivica14a

Odličan automobil. Vlasnik sam karavana 2.0 tdi (150ks) dsg. Živim u DE pa mi je potreban veliki prtljažnik, a kako da balkanac ide kući bez „tone“ robe.? Udoban za duga putovanja, potrošnja smiješna. Imam do kuće u HR 1000 km, koje prijeđem sa jednim rezervoarom (45l) Tempo kroz DE 130-150 uglavnom. Austrija, SLO, HR 100-130. Kada sam kupovao auto bilo je upita zašto ne nešto od germanskih premijuma. Vozio sam Škodu i kod kuće i bio prezadovoljan. Tako da mi nije padalo na pamet mijenjati marku. U svakom slučaju, preporuka za ovaj auto. To su moja iskustva, ukratko.

MRN

Sveobuhvatan i realan prikaz. Svaka čast ! Zaista !

Škoda je veoma dobar automobil.

P.S. Mislim da funkcija „Auto Hold“ nema veze sa parkirnom kočnicom. I ne funkcioniše „preko“ nje.

Balkanboj

Auto hold nije parkirna, ručna kočnica koliko sam ukačio. Dakle, nema „hill hold“ nego auto hold koji drži kočnice pritisnite dok se ne doda gas kako bi automobil krenuo. I uključena su stop svetla dok je auto hold aktivan. I ako zakočim, otvorim vrata i izađem dok motor radi, auto hold će držati pritisnite kočnice bez ručne.

Jedan detalj koji sam zaboravio. Ako je povučena ručna kočnica, i otvorena su vrata ne možete pokrenuti automobil dok se vrata ne zatvore.

Rikošet

Prvo hvala na ovom korisničkom iskustvu. To je jedna strana osvrta na automobil koju klasičan test ne može da ponudi, rekao bih informacija više na sve… Dimenzijski, koncepcijski i pogonski Octavia je danas automobil „bez konkurencije“. Od limuzinskih kompakta s dizel agregatom još je koliko znam moguće dobiti samo Megane Grand Coupe ili Focus Sedan, ali oba modela su bez petih vrata neuporediva mada neki uporno tvrde suprotno… Dakle u ovoj klasi može da se kupi samo Octavia i nište više. Za Škodu je to premija i svaka im čast što su istrajali na jednom od najpraktičnijih automobilskih koncepeta i… Pročitaj više »

Izmenjeno 1 mesec pre od strane Rikošet
M M

Dobar opis Oktavije, osim multilinka.
Ne znam čemu „zapinjanje za taj multilink?
Ova Skoda je vrh za naše puteve. Ne oseća rupe, a ima prilično dobro ležanje, čak odlično za puteve pune neravnina.
Multilink nije za krš puteve. Mnogo je složenije njegovo održavanje. Stalno počinjew nešto da čukara, uvek nešto fali. na kraju vozim i tu VRS sa multilnkom….. Da je ležanje u punom naponu bolje, nije sporno.

Da je škoda Okta danas klasa za sebe – pravi tvoj komentar

Balkanboj

Evo ne znam šta bih rekao za potrošnju ulja. I u Beogradu i u Podgorici su mi rekli kako ovi motori troše ulje dok ne sabiju 15-20 hiljada kilometara. Nakon toga sve normalno. Jedino mi krivo što mi prodavac to nije rekao, stvarno me sramota da dođem na minimum sa nivoom ulja u motoru. Za semering radilice info je od prijatelja koji privatno ima servis. Ne znam koja je učestalost takvih defekata. A što se tiče odnosa Škode prema kupcima, verujem da je individualno od salona do salona. Oni automobili koje sam gledao u salonu su imali i patosnice, i… Pročitaj više »

M M

Škoda Oktavije su trenutno najudobniji autmobili što znam za neke normalne novce. Imaju mekano trimovane opruge a posebno amortizeri su sa manjim silama, Podsećaju me na nekadašnje RENOE. Ako veruješ, ljudi često pokušavaju da reklamiraju amortizere, po nagovoru nepismenih mehaničara. To se nekada dešavalo upravo sa Rendžulesima. Dobio bi dosta na ležanju da se zamene amotrizeri sa nešto tvrđim. Ali veruj, drže baš dobro. Možda se više naginju po krivinama, ali meni ne smeta, čak u običnoj vožnji lakšee vidiš koliko preteruješ, i lakše doziraš ludilo. Jednostavno, kad čitam komentare kak oje škoda „tvrda“ VAG – neudobna, dobijem ludilo. Koliko… Pročitaj više »

M M

Nemoj se brinuti što je ulje na MIN. Bilo…. Imaju one lampicu koja signalizira nizak nivo ulja. Problem je kod tih motora ako je preko MAX, zbog DPF i regeneracija.
Ona prethodna A7 2,0 TDI 150 ks skaut, je počela da pali lamicu negde na oko 10-12 000 km posle servisa. Traži dolivanje ulja. I to negde posle 100 000km. A evo danas je na 300 000 i ide isto. To su retka ulja, koja još razredi gorivo 5w30…

Balkanboj

Retko ulje, jeste. Za ove modele guraju po fabričkoj specifikaciji 0w20.
Ređe od toga sam video za Toyotu 0w12. Skoro pa voda.

MRN

Sva savremena vozila troše ta retka ulja ( 0W-16 i sl. ).
Čak je i Fiat sa 500L sa Euro 6 motorima tokom 2015. godine prešao na 0W-20 čak i kod atmosferskog 1,4 od 95 ks.

„5W-30“ je koristio 1,6 HDI koji datira negde iz 2004. godine 😊

M M

Ma to je bez veze skroz. 0W20
Mislim da je prvi servis za A8 TDI tek na 20 000. Evo kod mene jedna na 20 000 upalila lampicu, min ulja. Taman pred servis. To je potpuno normalno

M M

Lep članak. Pravi. Da oduva ove pisce o multimeijama, samovozima, opremama. Ovo je test o automobilu. Želim da ti čestitam kad uspeš da „satreš“ gume za 25 000 km…. I respekt. I kad stigneš da pregreješ kočnice. Ja to teram, hebem kevu 🙂 Ali moraš da naučiš da čuvaš gume i kočnice, a da budeš dovoljno brz, i da kad pregreješ gume, malo smanjiš doživljaj dok malo „l.adnu“ 🙂 Tek, da dam sam par poređenja, pošto vozim i A7 i više A8. Ne kaprima šta su uradili na A8 da toliko smanje prostor na zadnjoj klupi, a da su pri… Pročitaj više »

Izmenjeno 1 mesec pre od strane M M
MRN

Ja ne mogu pozadi da sednem u karavansku oktaviju A8. Nisko mi je, a udaram glavom i bočno, jer je krov i padajući i strukiran.
Po tom pitanju ogroman korak unazad u odnosu na karavan A7.
Sa druge strane, u focus karavan pozadi mogu da sednem i „sa šeširom na glavi“.

Balkanboj

Hvala za pohvale, mada to što satrem gume i nije nešto previše da bih se hvalio. Elem, imam nekih 4 i po kilometra brdskog puta na putu od kuće do posla, sjajne konfiguracije. I brze i spore krivine, jedna ukosnica, asfalt bez mane. Nema šahti, ležećih, nema kuća. Kad sam imao BMW-a gume su trajale oko 12 hiljada kilometara (krajem marta kupim nove, kraj oktobra skinem sve 4 i bacim). Hankook S1Evo. Doduše BMW je imao 1700 kila žive vage, ova Oktavija je 300kg lakša i to se oseti. A trudim se da vozim sporije. Živahna je ova Škoda, da… Pročitaj više »

M M

Znam da je tamo kod tebe brdo većina, kao i kod mene. Te oktavije sa TDI sa 190 ks, su DSG. Ne znam dal ove sa 150 imaju sa manuelnim…. Tek taj DSG im uzima dušu, nema onih ubrzanja – udara. Vozim SuperB sa 190 DSG 4×4. Jeste da je teža i 4×4, ali sa DSG nije to to….. Još najbolja se zadnje A7 FL1,6 TDI sa 115 ks i 5 brzinskim manuelcem. Ide kao metak, od ove troši skoro i do 0,5 L manje, i ne ubijaš se od bespotrebnog šaltanja kao sa ovim 6 G…… Ima nekako pogođene… Pročitaj više »

MRN

Da si ti naleteo na Corollu 2,0 hibrid sa 196 ks ( umesto na onu staru 1,8 sa 122 ks ), video bi ti gde je Škoda, a gde Toyota 😊
Pri tome, Corolla je džaba ako imaš u vidu da oktavija 2,0 TDI u drugom paketu opreme kod nas košta 35.724 evra ( i dostupna je samo kao TDI 150 ), a Corolla hibrid 2,0 od 196 ks ima cene počev od 30.900.

M M

Ajde, evo je spremna A8 VRS 2,0 benzinjara sa 245 ks…..
To ti dere 2,0 TDI od 200 ks, uzduž i popreko

M M

Ova s ovog testa, 27 000… Nemoj maštati. Ko neki Jaris „stela“….

MRN

Moraš da razumeš da nisu svi kupci „flotni“ i/ili „komercijalni“, niti svi individualni kupci traže samo „svedenu opremu“. To je odavno shvatila i Dačija, zbog čega se i Dačija već duže vremena može kupiti i sa veoma bogatom opremom, bogatijom od one koju posle fejslifta podrazumeva osnovni nivo opreme Oktavije ( „Selection“ ). Oktavija zaista ima svoje kvalitete ( prostor, veći izbor dostupne motorizacije ), ali, ako je dovedeš na nivo opreme onoga što je danas očekivano u tom segmentu, Oktavija je sve samo ne jeftin automobil. Naravno, za flotnog i/ili komercijalnog kupca to i nije problem ( jer on… Pročitaj više »

M M

Ova oprema na predstavljenoj Oktaviji je taman. 27 000 evra. Ko traži više on kupi BMW. A budala isuče + 15 000 evra za gluposti i opet ima Škodu Oktaviju. Takođe, Dajčolu niko ne kupuje zbog opreme, nego zbog niske nabavene cene. Imaš prost jeftin automobil, a završava ti posao. Izuzetak (je bio) Duster. On ima i još neku vrednost u formatu DCI 4×4. To jest imao je. A ko hoće više od Dajčole, on doda kintu i pazari Rendža (ako želi tu grupu). E sad to što je Dajčola otišla cenom preko mnogo boljih vozila, a pri tom ukinula… Pročitaj više »

MRN

Koliko ja znam, Toyota je u Evropi prosle godine prodala vise vozila od Škode. Očito, više evropskih kupaca u Toyoti vidi najbolju kupovinu, sto bi znacilo da bolje prepoznaje njihove ukuse i potrebe. Pa i bez dizela u ovoj klasi.

M M

A da li je Tojota prodala više vozila od Škode u Srbiji?? To mene zanima? Nismo mi Pariz da se hebemo sa malusina i sličnim glupostima. Drugo Tojota je velika kompanija, možda najveća. jer opslužuje ceo Svet. Alu u Tojoti za mene trenutno nema robe. Ovo što prave ove šerpice, što šljašte iznutra, povišene ko koza, ne benzin, bez bilo kakve vau karakteristije, nisu meni bliske. Tojota je čit medikritet. U Srbiji trenutno to pazare „pametnjakovići“ koji kao sve znaju, a realno su nepismeni za tematiku automobil. Znam takvih dosta. I sad ćeš ti reći, škoda se kupuje flotno. Jete… Pročitaj više »

MRN

Najpre, molim te, ne smatraj me najvećim svojim neprijateljem samo zato što trenutno nisam vlasnik neke Škode ( ako je olakšavajuća okolnost za mene, od 2018 do decembra 2023. sam bio suvlasnik jedne Fobije ). Drugo. Rezultate prodaje Škode u Srbiji „obesi mačku o rep“ kao eventualni argument, jer svi znamo ko su poslednjih godina najveći kupci Škode, kao i da se u odnosu na tog najvećeg kupca Zakon o javnim nabavkama faktički i ne primenjuje, jer Zakon o javnim nabavkama ima „potrebne instrumente“ da se isti potpuno izigra kada god se to želi, pa i kada su u pitanju… Pročitaj više »

M M

Nisi ti moj „neprijatellj“, niti to možeš biti. Niti je obavezno da neko ima škodu da bi ga ja cenio. Daleko od toga, jer je škoda konfekcija, koja kao takva meni trenutno paše u TDI varijanti. Paše posebno jer konkurencija nema u ponudi nešto slično. A posebno Tojota ili Honda. Rekoh, ne živim ja u Parizu, pa da bežim od dobrog dizela. Dobrog dizela!? Pa ove trakalice s 3 klipa na benzin, su po kvalitetu i vremenu trajanja, bar duplo ispod ovih dizela. Znači, ovi benzinci nisu namenjeni da traju, nito to mogu u ovakvim formatima, a nisu mogli ni… Pročitaj više »

Renault Terminator🇷🇺Z

Griješiš u vezi starih benzinaca.Kolega mi je imao Fiata Saićenta 1.1 motor 4 cilindra,320.000 je prešao sa njim,motor nije pipnuo,ali zato se sve ostalo raspalo,ali motor ni pipnut,servise je radio redovno i motor mu ni kap ulja nije trošio. Evo ćaletov Clio 3 1.2 TCe 4 cilindra 101ks mislim…blizu 270.000km ma satu,motor nije pipnut,kap ulja od servisa do servisa ne troši.Raniji Renaulti kod nas u porodici,svi benzinci sa 4 cilnidra,1.0,1.2 8v,2.0 8v,2.0 16v Turbo..sve je to gazilo blizu 300.000km kod nas…a ti motori inače prelaze koliko hoćeš,nepoderivi i imaš ih sa po 500.000km i više na satu koliko hoćeš brate.Evo… Pročitaj više »

M M

Imao si te stare motore Fiat i Reno pa i po neki Pezo. Gde su mali benzinci bili dobri. I to je bilo pre vremena savremenih dizela. Po neki zaostao do skorašnjih vremena. Imalo ih je dobace do 200-300 000. E u novije vreme, posle 2010, skoro svaki dizel je lako išao do 300 000. Mali dizel. O velikim da ne pričam. To nije isti nivo. Evo danas, tvoj BMW benzinjara. Recimo M5, stari 10-tak godina. Masa ih prolupa i pre 100 000, prsne ceo motor. A o ovim klasik i da ne pričam. A dizel? BMW. Sem problema s… Pročitaj više »

Renault Terminator🇷🇺Z

Poneki Pežo…slabo se ti razumiješ u motore ili si poprilično mlad pa ne znaš.Peugeotovi benzinci (do saradnje sa BMW-om) su skoro svi bili besprekorni,neuništivi uz minimalna održavanja i prelazili su koliko hoćeš,ali bukvalno,čuveni TU motori.Rage od motora. Što se tiče BMW,njihove stare benzince ne znam i ne mogu ništa da kažem o njima da li su bili dobri ili ne.Evo ovaj moj konkretno,2014 god.skoro 200.000km na satu,nikakvih problema sa motorom nema sem tog dihtunga dekla što sam promjenio i ne troši mi ulja od servisa do servisa i taj motor je baš na dobrom glasu i mnogi ga hvale i… Pročitaj više »

M M

Ti si to negde čuo, nešto malo video.
A ja sam više tih motora otvorio, nego što bi ti i zamislio.

Rzumem ja tebe da bi ti nešto voleo. Samo to četo nije tako.
BMW je mondensko vozilo, s njim se nikad ne zna. I vrlo je nezgodan za rad. Ne voli ga niko.

Žao mi je što se ne razumemo….. Otišao si negde daleko.
Pazi, ne jede se sve što leti.

Renault Terminator🇷🇺Z

Hehe…kod mene u porodici se benzinci voze 30 i kusur godina,izuzetak je bio Twingo 2 1.5 dCi,ćale htio da proba dizel i maltene se odmah razočarao,prodao i kupio Clia 3 1.2 TCe.Tako da to nije baš malo kao što kažeš.I nisam baš „sve video“ već dosta i koristio i još uvijek koristim ,tako da vrlo dobro znam šta pričam.A ti ako si toliko motora otvorio kao što se hvališ,onda ne bi trebao tako da pričaš o benzinskim motorima,pogotovo ne o TU Peugeotovim motorima i Renaultovim ili ih prosto ne voliš,ne sviđaju ti se ili šta već pa ih bez razloga… Pročitaj više »

M M

Opet brkaš pojmove. Porediš 1,5 DCI sa starim 1,2 TCE iz Clia 3. Taj tvoj 1,2 TCE je primer neuspelog pokušaja. Prvi mačići iz Renole. Imao sam ja tih motora 1,2 16v i 8v….. A upravo taj tvoj sam obišao. DCI 1,5 je nekad imao problem da Delphi pumpom visokog pritidika, a ostalo je bilo vrh. Vrh da je Mercedes koristio taj motor. I taj motor postoji dan danas. Za BMW sam mislio da ni jedan klasični mehaničar ga ne voli. Vole ga oni specijalizovani za dranej para. A ne da ga ne vole fanovi. Tih ludaka ima na pretek.… Pročitaj više »

Renault Terminator🇷🇺Z

Poredim generalno taj konkretni primjerak 1.5 dCI u Twingu 2 sa svim predhodnim benzicima koje smo imali a ne samo sa 1.2TCe u Cliu 3 koji nismo isključivo tražili,mogao je to biti i 1.2 16v sa 75ks,1.6 16v…ali eto naišao je taj 1.2 TCe.I ja ti opet kažem,ne tvrdim da je 1.5 dCi loš motor,naprotiv.Znam ja odlično koje je probleme imao 1.5 dCi i gdje se sve ugrađivao i to je jako dobar motor i po meni „najtiši“ dizel,dizel motor sa najuglađenijim radom motora od svih dizela koji se ugrađuju u automobile.Ali za mene je i to traktorisanje i drndanje… Pročitaj više »

MRN

Jedan sa Dacia foruma za oko 2,5 godine sa 1,0 ECO G presao 100.000 km, a pre godinu dana uzeo i polovan 0,9 TCE sa oko 330.000 km i i taj motor i danas radi bez ikakve greske. Motor sa omražena tri cilindra.

M M

Priča uvek počinje —- jedan, jednom
Tek taj Reno 0.9 TCE je verovatno najkvaltetniji od konkurencije. Ali je performansama bio pri dnu. Mada je za mene OK.

MRN

Pa, i „moja“ Fobija 1,0 TSI je za oko 4 godine bila prešla oko 170.000 bez greške. I to sa 3 cilindra i kao benzinac …
Priče o tome kako se mali 3-cilindraši „raspadaju“ vrlo brzo uopšte nema uporište u realnosti.

M M

Pa zar ranije nisi tvrdio kako VW TSI težak đubar.
Pogodi se vidiš.
I ćorava koka zrno nađe….
Žimi izvežbali su oni te motore. Posluži to sad.

Razlika je samo, što TDI ne posluži, nego to je radno magare. Vožnja za Dž.

Yankee

Upravo sam se vratio sa 4-sedmicnog godisnjeg na Balkanu i prvih 10-ak dana sam imao Fabiju kao rental. 2022. godiste cini mi se, 1.0 sa 65 ks, manueleni menjac. I bas sam se iznenadio koliko je solidan auto s obzirom sta sam ocekivao. Solidno vuce, mada trazi obrtaje, nista ispod 4.000 RPM. Vozio sam ga od Bg do Dalmacije i nazad bez problema 140-150 km/h, prosecna potrosnja po kompjuteru je 5,5 litara tokom tih 10-ak dana. Svaki dan sa njim na plazu, klima upaljena, taj deo Dalmacije ima i dosta brda gde sam ocekivao da ce se muciti (kao Megane… Pročitaj više »

MRN

Mislim da će ti za ovaj komentar M M oprostiti za sve one tekstove o automoblima sa USA tržišta 😊

Balkanboj

Kad čovek koji je imao Toyotu prizna da je Škoda bolja, nema dalje.

MRN

Naslovna fotografija je fantazija.
Gde je to fotografisano ?

Balkanboj

Put za Ostrvo Cveća kod Tivta, prolazi pored početka piste. Tu je i jedna mala plaža. Zna da bude bučnije kad ima dosta sletanja i poletanja.

BB

Bicikl, i trk tamo 😉

MRN

😊😊😊

Renault Terminator🇷🇺Z

Napokon normalan auto na nekom testu,2.0,dizel,4 cilindra..auuu jbt koji je to raritet na današnjem tržištu automobila,kombinacija zlata vrijedna.
Dobar opis Škodilaka Balkanboj i da se navozaš.I vratićeš se ti na Bembaru,ne zato što je Škoda „loša“ nego ćeš se prosto uželjeti😉…

Balkanboj

Eh, ne brini se za to, već me svrbi da promenim automobil. Što pesma kaže, meme ne drži mjesto (u ovom slučaju automobil), već posle godinu dana počinjem da gledam šta kupiti drugo.
Znam da je to neisplativo, pa se zadržim barem sa godine na jednom automobilu.
Gledam BMW G21 (320d naravno) ali model pre restyle verzije jer mi je ogavna tabla sa dva spojena televizora.
Druga opcija je A4 karavan, jedino u quattro varijanti. Dobro su opremljeni.

Renault Terminator🇷🇺Z

190ks.To ide ko blesavo a troši ko upaljač.I taj motor je sad taman doveden do savršenstva.Samo da pogodiš iole održavan primjerak i nema greške.Za mene,taj G21 je daleko bolja kupovina od A4.Bembara je kvalitetnija,pouzdanija,brža u svakom pogledu,podvoznija,luksuznija,manje troši i na kraju ljepši mi je auto od A4.
Benzinci 2.0 184ks i 262ks te ne zanimaju?Ti motori su isto besprekorni a i mali potrošači,to mogu i iz ličnog iskustva da potvrdim i to sa starijom generacijom tog motora.

Balkanboj

Idealan bi bio 330i od BMW-a….
Ko zna šta će naleteti sledeće godine.

Renault Terminator🇷🇺Z

To ti je sada 2.0 sa interkulerom i 260-262ks.

Renault Terminator🇷🇺Z

Pogledaj ovo ako već nisi,mislim da će te zanimati.Škoda Oktavija i BMW 330i G20.Inače odgledam poneku recenziju od ovog tipa,šta ja znam,pristojno to izgleda,mada je ne volim neke stvari koje on forsira sa automobilima ali to nema veze sa onim kako ih on predstavlja.
https://youtu.be/0nwsRWkfMOY?si=gOIv_CwfTn2RbMDg

Balkanboj

Eh da, zaboravih da spomenem audio sistem. U ovom „osnovnom“ paketu bez dodatnih Canton zvučnika je odličan. Nije preterano jak, rekao bih oko 20w po kanalu, ali je zvuk pun, čist. Ima sve tonove kako treba.
Kući ne stižem da upalim pojačalo i slušam muziku na miru, uvek je neka žurba, tako da vreme koje provedem u automobilu bude ispunjeno dobrim zvukom. I muzikom. Kvalitetan sistem na nivou dobrog kućnog HiFi sistema.

J4YZZ3R

Eh Balkane, Balkane, Balkane Boy. Naslovna fotka ti je kao da je za TOP GEAR. Svaka cast! Odlicne su ti i ove druge fotke. Drago mi je da ti automobil lezi, a vidim da ima i bubrege. Ja da sam tvoj prodavac guma, svake godine bih ti poklonio po jedne patosnice i kopce 🙂

Balkanboj

Eh, da hoće avetinja to da učini. Mada, kao redovnom kupcu odobrava dobar popust za gume uz besplatnu montažu i balansiranje.
Koliko sam setova guma izmenjao mogao bih i blog da pišem, iz prve ruke iskustva.

J4ZZ3R

Nego da upitam, sto ne kupis Pezoa PURETECH sa onim remenom se vrti sto ide kroz toplo ulje, to makar kroz garantni period ide bez problema… nego ovamo BULLETPROOF VW korporacija, čuvena Škoda, te trosi ulje, te curi ulje, nov auto. Kupi Pezo druze spasi se 🙂

Balkanboj

Nema šanse da kupim auto na 3 klipa, posebno ne PSA.
Niko nema više bulletproof motore, samo vagen sekta ćuti o svojim mukama i ne priča šta su sve popravljali. Nemam problem da kažem jesam li i šta popravljao na automobilu. Smatram da je Opel nepravedno na stubu srama dok se veličaju vag tdi motori.

Slavko

Zanima da li ste dobili informaciju o infotainment dodacima koji su nestali iz ponude. Meni su rekli da su trenutno uklonjeni i da proverim krajem godine da li su ih vratili. Bez veze. Kupio sam auto sa mogućnošću dodavanja funkcija, u specifikaciji vozila stoji prepoznavanje znakova. Imao sam probni period i tada je sve radilo, sada kada sam hteo da je aktiviram funkcija je ukinuta. Molim Vas, javite ako imate neku informaciju.

Izmenjeno 1 mesec pre od strane Slavko
Balkanboj

Evo iskreno, pre neki dan sam primetio da nemam više opciju da „kupim“ i aktiviram te opcije. Nisam stigao da kontaktiram ovlašćenog prodavca, a pustiću mail i Škodi možda na to odgovore smisleno.

Slavko

Molim Vas javite kakav ste odgovor dobili. Ja sam kontaktirao Auto Čačak Srbija i odgovor mi je nelogičan.

BB

A taj semering, jeli zamijenjen u garanciji ili privatno?

Balkanboj

Rešeno u garanciji, uz novo ulje motora i filter ulja. Garancija je inače 4 godine (2 se doplaćuju). Jedino što Škoda Podgorica nema zamensko vozilo, t.j. ima ali kao rent-a-car, plaćaš najam. Nisu imali nijedno slobodno vozilo. Nisu ponudili ni transfer od servisa do grada da se vratim kući, a servis im je blizu aerodroma u Podgorici. Živim u Tivtu. Dakle gubim 2 dana i 5 sati po danu samo da odvezem i preuzmem auto… plus gorivo za 190 kilometara, 2x taxi i 2x bus. Postoji ovlašćeni servis i prodavac u Tivtu, ali je koliko sam razumeo poslovna politika takva… Pročitaj više »

Izmenjeno 1 mesec pre od strane Balkanboj
MRN

Zaista, jako zajebana priča iz vlasničke perspektive, ma koji brend da je u pitanju ( „Dakle gubim 2 dana i 5 sati po danu samo da odvezem i preuzmem auto… plus gorivo za 190 kilometara, 2x taxi i 2x bus.“ ).

Balkanboj

Da, više nisam žitelj velegrada već provincije. U blizini imam od ovlašćenih Reno (Nissan – Dacia), Opel / Volvo (žali Bože što su ovlašćeni), Fiat/Alfa Romeo i Škodu. Neke su priče da će i Toyota otvoriti salon i servis.

Izmenjeno 1 mesec pre od strane Balkanboj
Lazar

@Balknaboj , odličan prenos korisničkog iskustva na čitaoce ! Iz svega iznesenog, pa i iz komentara stalnih i povremenih posetioca naše repupilike, može se zaklučiti da je Octavia veoma racionalan izbor u današnje vreme. Octavia zaista nudi dosta za razumne novce uz solidan kvalitet dokazanih TDI motora . Pored svega toga primetih kako se kroz komentare provlače priznanja i opisi određenih navika u vožnji, koji su više primereni za zatvorene staze nego za javne puteve . Ne bih da pametujem ali treba imati na umu da i pored odličnih uslova na pojedinim deonicama naše svakodnevne vožnje uvek su moguća iznenadjenja.… Pročitaj više »

Balkanboj

Hvala za komentar, ne treba pametovati u pravu si da treba poštovati saobraćajne propise.
Ja sam samo bio u mogućnosti da isprobam dinamičke kvalitete vozila koliko je to moguće.
Put gde to mogu da uradim je van naseljenog mesta, sa dobrom preglednošću. I sve izvezeno u svojoj traci.
Protivnik sam preticanja kolone vozila, preko pune linije, u nepreglednoj krivini. Mogao bih svaki dan barem 2 ili 3 slučaja divljanja drugih da skinem sa kamere iz vozila.
E ssd, to što ja energično startujem i jako kočim ima uticaja na vek trajanja guma i kočnica. Ceh koji plaćam.

Kitittelj

Bravo za test! Slažem se da su one fabričke felgen odvratne, ali brate gde crne da staviš na crn auto, to mi nekako izgleda još gore. U svakom slučaju u zdravlje da voziš i još bolji da kupiš. Preporuka za „pojačanje“ – lagano remap i ide to na 190ks, a može da se bira i na 150, ja otkad sam na svom autu to odradio stvarno sam prezadovoljan.

Laki

Niko ne očekuje pješaka na autoputu,ipak noćas se to desi kod Zupanje.Skoro 7 sati sam čekao u koloni da policija obavi ono što mora.

Renault Terminator🇷🇺Z

Vjerovatno migrant…ja kada sam došao u Linz,migranti su bili u žici ali bukvalno kao konc logoru..sad odaju po gradu ko muve bez glave.Ne vjerujem da je u ndx-a bolja situacija po tom pitanju.

Balkanboj

Je li to ono što ga je udarila policajka na motoru? Išao po srednjoj liniji. Nažalost, i ona je preminula u bolnici.

Laki

Ovde su stradala dva migranta.

Aleksandar Zlatković

Nigde ne videh cenu vlasnikove Oktavije? Inače prikaz je baš detaljan i profi!

Balkanboj

Predstavljen je polovan automobil, nisam gledao trenutne cene sličnih na oglasima tako da ne znam šta bih tu rekao jer nije planirana prodaja.

Kao nov, cena je ona iz kataloga minus neki popust u zavisnosti od raspoloženja prodavca. Auto Čačak nije previše velikodušan pri davanju popusta jer je pre godinu i po rok za isporuku (čekanje) za Oktaviju bio 6 meseci do godinu dana. Bliže ovoj drugoj opciji. Dakle, nemaju razloga za davanje popusta. Ja sam imao „sreće“ te sam dobio automobil za 15 dana.

Konkretni primerak je bio blizu 26 hiljada ojra.

Aleksandar Zlatković

Hvala na odgovoru. Octavija je kvalitetno vozilo, i sigurno vredi svaki evro. Pogotovo mi se sviđa što se kod Škode zadnja vrata otvaraju kao kod hedžbeka.

popovicvl

Svi testovi Octavije ne pominje meni bitnu stvar. Aerodinamiku. Retko koji auto u toj klasi ima tako nizak aerodinamički koeficijenat 0,24. I oni to lepo opisju da su se potrudili i za to imam samo reči pohvale. https://www.skoda-storyboard.com/sr/skoda-svet-sr/inovacija-sr/savrsena-aerodinamika-modela-skoda-octavia/ Aerodinamika direktno utiče na kvalitet vožnje: manja buka, manja potrošnja, manje naprezanje motora, manji uticaj čeonog i bočnog vetra itd. Ako se uzme u obzir Golf, A3 ili Leon koji su na istoj bazi rađeni, Skoda je jedino obratila pažnju na ovaj faktor. Birno da su Golf ili A3 skuplji za 5k eura, sporiji za isti motor, veća realna potrošnja, a bogami… Pročitaj više »

BB

I koliko vremena voziš preko 200 km/h?
Ja probao dva puta u životu…

A 80 km/h vozim svaki dan, i to u automobilu koji nije čuo šta znači ta aerodinamika, i to odrađuje vrlo dobro…

popovicvl

Kakvo je to pitanje i gde sam napisao da uopšte vozim preko 200 km/h? Sa druge strane vrlo često vozim 150 km/h.

Zoran

Octavia je limuzina, a takva forma automobila je manje bučna od „golf klase“ sa isečenim dupetom.

MRN

Da, LB sa najmanjom dimenzijom guma je 0,24, a karavan 0,26 i to baš zbog oblika „dupeta“.