1. Home
  2. Prezentacije
  3. Predstavljena je unutrašnjost ruskog električnog automobila imena Atom
Predstavljena je unutrašnjost ruskog električnog automobila imena Atom
9

Predstavljena je unutrašnjost ruskog električnog automobila imena Atom

6.90K
9
Podelite sa prijateljima:

Atom je postao malo bliži stvarnosti: ruska kompanija Kama, koja razvija ovaj električni automobil, pokazala je konačnu verziju enterijera. Prema planu, ovo je enterijer koji će biti u serijskom Atomu, čija bi proizvodnja trebalo da počne za oko godinu dana. Opšti koncept unutrašnjosti ostaje isti kao u koncept-automobilu iz 2023. godine, ali je razvoj sada temeljniji.

Važno je da Atom zadrži vrata koja se otvaraju u različitim pravcima bez centralnog stuba. Glavno opterećenje pri bočnom udaru preuzimaju masivni pragovi, jer je snažno kućište trakcione baterije takođe integrisano u pod. Brave za vrata se nalaze na pragovima i na krovu, plus se vrata međusobno zaključavaju.

Prema planu, sva vrata Atoma će imati električni pogon, tako da su unutra samo tasteri za njegovo aktiviranje, međutim, prema pravilima homologacije, postoje i rezervne mehaničke ručke za otključavanje brava: one su skrivene u naslonima za ruke.

Kontrolna tabla za podizače prozora na vratima vozača je neobično dizajnirana: postoji jedno jedino dugme koje podiže i spušta prozore, ali pored njega se nalazi blok od četiri mala dugmeta koji biraju željena vrata. Ukupno pet umesto uobičajena četiri je upitna odluka.

Položaj pojaseva prednjih sedišta, potpuno integrisanih u sedišta, diktira odbacivanje centralnih stubova. Sama sedišta će imati osnovni set električnih podešavanja, uključujući podešavanje visine. Ali kontrole električnog pogona nisu vidljive – sve ovo je skriveno u multimedijskom sistemu. Ventilacioni deflektori su prikriveni ispod vizira prednjeg panela.

Generalno, unutrašnjost Atoma je spremna da se takmiči sa modernim kineskim električnim automobilima u smislu minimalizma. Zato što je glavna kontrola za sekundarne funkcije, ekran osetljiv na dodir, integrisan u volan! Kako kažu konstruktori, dugo su se mučili da sprovedu ovu ideju: tokom vremena je dizajnirano čak 45 verzija takvog volana, a na kraju je ovaj koncept implementiran tako da nije bio u suprotnosti sa standardima bezbednosti i homologacije.

Na primer, glavni dizajner Atoma Aleksandar Pavlovič uverava da ugrađeni ekran ne ometa čak ni držanje volana „gornjim hvatom“. Da li je to tačno ili ne ostaje da se vidi: unutrašnjost je za sada prikazana samo na slikama. Ali upravo će taj „ekranski volan” postati glavna karakteristika automobila: kako je sam Pavlovič rekao, „bez ovog volana, Atom nije Atom”.

Na prednjem panelu nalaze se samo četiri dugmeta – ovo je kontrolna tabla menjača, koja se nalazi u sredini. I morao je ponovo da se instalira zbog zahteva za homologaciju, a režim prenosa se može izabrati i sa ekrana na volanu. Još jedno hardversko dugme je lampica upozorenja na gornjoj konzoli. Postoji i blok indikatora (na primer, o nevezanim sigurnosnim pojasevima) i piktograma za hitne slučajeve, koji bi trebalo da se implementiraju van displeja. Unutrašnji retrovizor ima ugrađeni ekran, koji emituje sliku sa zadnje kamere (kada je mod za rikverc uključen) ili upite od pomoćne elektronike.

Atom nema čak ni riučice na stubu volana, zbirno poznate kao ablender! Pokazivači pravca se kontrolišu pomoću dvokrakog dugmeta na levom kraku volana, a dugim svetlima i brisačima upravlja se odvojenim tasterima na desnom kraku. A džojstici na oba kraka imaće kombinovani režim rada (hardverski i dodirni pritisak), a mogu se programirati za najneophodnije funkcije. Umesto centralne konzole, postoje dve platforme za bežično punjenje gedžeta, iako u njihovoj osnovi postoje izrezi, u koje je zgodno položiti žice za povezivanje na USB-C.

Prema rečima konstruktora, vozači Atoma neće morati često da koriste ekran osetljiv na dodir na volanu. Prvo, zato što će operativni sistem Atom OS imati razvijen sistem glasovne kontrole. I drugo, prikaz najneophodnijih podataka (uključujući navigaciju sa proširenom realnošću) je i dalje dodeljen velikom projekcijskom displeju, koji se nalazi ispred vozača.

Centralna kutija naslona za ruke između prednjih sedišta prvobitno nije bila uključena u projekat, ali je ipak napravljena — a „NFC“ predajnik je ugrađen u poklopac kutije. Donošenjem pametnog telefona na određeno mesto, može se dobiti daljinski pristup raznim Atomovim funkcijama u pretraživaču koji se otvara. Unutrašnje osvetljenje je urađeno maštovito: na plafonu je postavljen dugačak uzdužni abažur, koji se sastoji od dva dela (prednjeg i zadnjeg), koji se mogu uključiti odvojeno ili zajedno. Plus, podesivo konturno osvetljenje u vratima i komandnoj tabli.

Na početku prodaje, Atom će biti u ponudi samo sa kombinovanim presvlakama sedišta (tkanina i koža) i sa dve boje (crna ili bela koža). Umeci na instrument tabli i vratima su napravljeni od iste tkanine kao i na sedištima. Osnovna oprema uključuje šest vazdušnih jastuka (prednji, bočni prednji i zavese po celoj dužini kabine).

Serijski Atom će imati unutrašnjost sa četiri sedišta: za razliku od konceptnog automobila, zadnji red je oblikovan za dva putnika, postoje dva sigurnosna pojasa i dva naslona za glavu. Ima grejanje sedišta, sklopivi centralni naslon za ruke (sa ugrađenim USB-C portovima) i kuke za odeću (na zadnjoj strani prednjih naslona za glavu). Što se tiče prostora u drugom redu, Atom bi trebalo da se takmiči sa poslovnim limuzinama kao što je Toyota Camry.

Prtljažnik je, naravno, skroman: 345 litara ispod police ili 1.020 litara sa preklopljenom zadnjom klupom.

Konstruktori obećavaju da će unutrašnjost pokazati uživo i predstaviti multimedijalne mogućnosti Atoma krajem ove godine, kada će se u fabrici Moskviča montirati serija predserijskih automobila: trenutno je u toku montaža proizvodne opreme. Pa, početak serijske proizvodnje zakazan je za sredinu 2025. godine.

AutoRepublika

(6898)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

9 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Kako bi ovo sjelo mom prijatelju koji je invalid… Jedino što njemu struja kao pogon ne odgovara, sve drugo, pristup vratima, sjedištima, veća visina krova (treba kolica ubaciti iza suvozačkog sjedišta), otvor vrata, je ekstra…

Matija

Nije ovaj auto pogodan za invalide. Invalid mora sam da se prebaci sa kolica na sediste, zatim mora sam da sklopi kolica i da ih nekako unese u auto. Pravi auto za invalide treba da ima pokretnu platformu koja moze coveka na kolicima da unese u auto, bez upotebe njegove snage.

BB

I koji je to auto?
Ovaj invalid ima snsge u rukama i kotisti ih. I vrlo je aktivan. Do sada je imao Mercedes A klase mk2, međutim taj auto je prešao 4500.000 km. Dvoja vrata (širok ulaz), visok unutra da može da ubaci kolica unutra, automatik…

Sad je uzeo novog Hyundai Bayon. Automatik, atmosferac (da može na TNG, jer puno km prelazi), ali je dosta niži krov, i kolica grebu po krovnoj ploči. Ali opet je jedan od rijetkih auta koji mu paše…

Matori

Ako nije gadljiv na polovnjake, Ford B-MAX.

BB

Problem je što zreba ugraditi u auto specijalnu opremu ua invalide, tako da ne može često mijenjati kola, tako da neko stariji polovnjak ne dolazi u obzir. Mlađi, da…

Ali kroz taj dio se vidi sav besmisao spuštanja krovova koji ke pojeo čitave klase…

Matija

Ti si u dusi „teretnjak“!

Matija

„I koji je to auto?“
Jedan iz moje zbirke ideja. 🙂

Matija

Po proporcijama bih rekao da ovaj auto ima skromne dimenzije, negde oko 4,0 m duzine. Kao takav, vise je orijentisan upotrebi u gradu nego za duga putovanja. Koncept sasvim odgovara ovoj svrsi, narocito simetricno otvaranje vrata i odsustvo srednjeg stuba. Ekran na volanu – za ovu temu imam nekoliko pitanja: 1. Da li se okrece zajedno sa volanom? 2. Oko obruca volana mora da postoji prazan prostor od min. 35 mm da bi obruc mogao da se drzi punim zahvatom sake! Ovako kako je prikazano na slikama, u zoni displeja obruc volana moze da se drzi samo malom povrsinom dlana.… Pročitaj više »

Bungi

Analiza je detaljna i tacna.Po licnom misljenju, bolje rjesenje je Citroenov volan sa fiksnim sredistem.U sredistu postaviti LCD a vazdusni jastuk u pojas kao u Fordovom prototipu.