1. Home
  2. Prezentacije
  3. Novi Audi A6 e-tron debitovao: Sportback, Avant i S6
Novi Audi A6 e-tron debitovao: Sportback, Avant i S6
6

Novi Audi A6 e-tron debitovao: Sportback, Avant i S6

954
6
Podelite sa prijateljima:

Audi A6 e-tron nije zamena, već električna alternativa aktuelnoj „ugljovodoničnoj“ porodici Audija A6 na platformi MLB Evo, koja, međutim, neće biti dugog veka – uskoro će je zameniti nova porodica Audija A7.

U Audiju, podsećamo, električni modeli sada imaju parne indekse, ugljovodonične (uključujući i hibride) – neparne. Istovremeno, nova „šestica“ i dalje ima sufiks e-tron, što ukazuje radi veće jasnoće da je pogon električni.

Audi A6 e-tron je zasnovan na modularnoj platformi PPE (Premium Platform Electric) sa električnom arhitekturom od 800 volti, koja se takođe koristi za pravljenje novog Porschea Macana i Audija Q6 e-trona, koji su debitovali ranije ove godine, a potonji ima produženu verziju za kinesko tržište.

Audi A6 e-tron za Kinu će biti takođe „rastegnut“, ali kasnije, a juče su predstavljene globalne verzije modela u formi liftbeka i karavana, koje Audi tradicionalno naziva Sportback i Avant, respektivno.

Liftbek i karavan se razlikuju po visini – 1.487 i 1.527 mm, a ostale ključne dimenzije su iste: ukupna dužina – 4.928 mm, širina – 1.923 mm, međuosovinsko rastojanje – 2.946 mm. Zahvaljujući ravnom dnu i drugim aerodinamičkim trikovima, koeficijent otpora vazduha za Sportback je 0,21, za Avant 0,24.

Prednje vešanje je na dvostrukim polugama, zadnje je multilink. U baznoj verziji je vešanje opružno, a na slikama je opciono prilagodljivo vazdušno vešanje. Standardna veličina felni je od 19 do 21 inča.

Matrična struktura farova i zadnjih svetala omogućava prilagođavanje dizajna svetlosnog uzorka kroz meni multimedijalnog sistema MMI – ova zabava je već postala uobičajeno mesto za nove Audijeve modele.

Unutrašnjost Audija A6 e-trona sa vozačevog sedišta se ne razlikuje mnogo od unutrašnjosti platformskog krosovera Audija Q6 e-trona: glomazan prednji panel sa tri ekrana može se dodatno vizuelno ponderisati bočnim ekranima, koji prikazuju slike sa spoljne kamere za pogled nazad, ali na sreću ovo je opcija – osnovna verzija uključuje obične retrovizore.

Ekran instrumenta je 11,9 inča, multimedijalni ekran je 14,5 inča, a ekran za zabavu za suvozača je 10,9 inča. Projekciono platno sa proširenom realnošću na vetrobranskom staklu se nudi kao opcija.

Još jedna zanimljiva opcija je panoramski stakleni krov sa ugrađenim slojem tečnih kristala, koji omogućava promenu stepena transparentnosti.

Najbolji audio sistem Bang & Olufsen od 830 W ima 20 zvučnika, od kojih su četiri ugrađena u naslone za glavu prednjih sedišta.

Zapremina glavnog prtljažnika je 502 l, sa preklopljenim naslonima zadnje sofe na liftbeku povećava se na 1.330 l, na karavanu – na 1.422 l. Na prednjoj strani nalazi se mali dodatni prtljažnik, u koji je zgodno odložiti kabl za punjenje.

Na početku prodaje u septembru, Audi A6 e-tron će biti dostupan u dve verzije: A6 e-tron Performance i S6 e-tron, obe opremljene baterijom kapaciteta 100 kWh (i 94,9 kWh na raspolaganju). Maksimalna snaga punjenja baterije je 270 kW, a može se napuniti od 10% do 80% za 21 minut.

Verzija A6 e-trona Performancea ima jedan elektromotor na zadnjoj osovini, njena vršna snaga je 270 kW (367 KS), ubrzanje do 100 km/h traje 5,4 s, maksimalna brzina je 210 km/h, liftbek može putovati do 756 km sa jednim punjenjem po WLTP-u, karavan – do 720 km.

Sportska verzija S6 e-tron je verzija sa dva motora i pogonom na sva četiri točka, sa maksimalnom kombinovanom snagom od 405 kW (551 KS), ubrzanjem do 100 km/h za 3,9 s, maksimalnom brzinom od 240 km/h, i domet do 675 km sa jednim punjenjem za liftbek i do 647 km za karavan.

Kasnije će asortiman Audija A6 e-trona biti proširen početnom verzijom sa jednim motorom sa baterijom od 83 kWh i vrhunskim modelom RS6 e-tron sa pogonom na sva četiri točka.

Porudžbine električnih novina počeće u septembru, ali se isporuke očekuju u najboljem slučaju do kraja godine. Audi A6 Sportback e-tron Performance koštaće u Evropi od 75.600 evra, Audi A6 Avant e-tron Performance – od 77.250 evra, Audi S6 Sportback e-tron – od 99.500 evra, Audi S6 Avant e-tron – od 101.150 evra.

AutoRepublika

(954)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
DUDE

Prepakovan ID7.
Jedino dobro što vidim u ovoj vesti je da će uskoro biti predstavljen A7, pa će pasti cena polovnih A6 Avant Quattro 2.0tdi 🙂

Matija

Gde to vidis da se unutra krije ID7?

Matija

Audi je vec tradicionalno veoma elegantan auto, tako da to vazi i za ovaj, A6 E-Tron. Ovoga puta Audi se odlucio za kosi krov pozadi u kombinaciji sa velikim poklopcem – vrlo korisna kombinacija, plus za aerodinamiku i upotrebnu vrednost. Ono sto mi smeta kod novog dizajna jeste preterana upotreba crne boje: – Napred je velika crna fleka celom sirinom automobila, maska izgleda kao da lebdi u prostoru. – Sa strane, na donjoj strani vrata nalazi se jedna masivna bordura koja vrlo grubo iskace iz glatke bocne povrsine a tu je ponovo jedna masivna crna fleka. Sve zajedno uopste ne… Pročitaj više »

Tomislav

Ovo farovi od BMW 7 ? Skoro ista karoserija na SUS i elektro modelu ? Ala se prepisuje.

Matija

U pravu si, farovi su zaista po receptu BMW 7.
Ista karoserija za gorivne i elektricne – razumljivo, jer je karoserija najskuplji deo svakog automobila. Zato cemu dve razlicite kada moze i jedna? Ovaj recept je vec odavno u upotrebi.

Bungi

Tacno.Dupli farovi su vec vidjeni na BMW 7.Ipak, u odnosu na Djukecovog frankestajna ovaj Audi dodje kao mis univerzuma.