1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Recaro Automotive ulazi u (pred)stečajne radnje
Recaro Automotive ulazi u (pred)stečajne radnje

Recaro Automotive ulazi u (pred)stečajne radnje

179
3
Podelite sa prijateljima:

Svakom ljubitelju automobila poznati proizvođač komponenti, tačnije sedišta, kompanija Recaro Automotive je javno obelodanila da više nije u mogućnosti da redovno izmiruje obaveze prema poveriocima i da pristupa sprovođenju Unapred pripremljenog plana reorganizacije, a koji je osmišljen u saradnji s novim vlasnikom, firmom Raven Acquisitions.

Kompanija koja je posebno poznata obožavaocima sportskih četvorotočkaša s centralom u nemačkom gradu Kirhajmu pod Tekom je još 1965. godine predstavila prvo automobilsko sedište koje je karakterisala čvrsta bočna podrška i skoro savršena ergonomija, da bi već dve godine nakon toga usledila prva sportska kadica koja je kasnije tretirana kao sinonima za ovaj nemački brend.

Usledile su godine kada se ime Recaro moglo videti i na trkačkim automobilima i na sportskim modelima najvećih nemačkih proizvođača automobila. Imena kao što su Audi, Aston Martin, BMW, Mercedes-Benz, Cadillac, Ford, Ineos, Mazda, Porsche ili Renault tokom vremena su opremali vrhunske sportske verzije koje su sklapala, sedištima koje proizvodi ova kompanija. Recaroova sedišta su stekla ime, čak i na fudbalskim stadionima, nakon što je kompanija obezbedila rezervne klupe za bundesligaše VfB Štutgart, Borusiju Dortmund, pa čak i za Real Madrid.

Prema navodima iz nemačkih medija, Recaro Automotive, kako navedosmo, sada u vlasništvu američkog investicionog fonda Raven Aquisitionsa, koji je od Adienta preuzeo nemačku firmu još 2020. godine, je ušao u insolventnost. Važno je napomenuti da se u ovoj situaciji nalazi samo Recaro Automotive, kompanija koja se bavi proizvodnjom automobilskih i sportskih sedišta, dok divizija koja proizvodi sedišta za avione ili za video igrice ima svoju sudbinu, na koju ne utiču problemi proizvodnje automobila i komponenti. industrije, pod vođstvom Recaro Holdinga.

Iako je, prilikom preuzimanja 2020. godine, nadležni u američkom investicionom fondu su primetili da će nova struktura kompanije omogućiti firmi po imenu Recaro Automotive da se bolje fokusira na osnovnu delatnost, a to je razvoj performantnih, ergonomskih i specijalnih sedišta. Ipak sada se čini da transformacija nije bila uspešna, kompanija i dalje beleži značajne gubitke.

Recaro u fabrici uz centralu zapošljava 425 ljudi, a u tu cifru su uključeni i oni u Americi i Japanu. Moćni nemački radnički sindikat IG Metall ne navodi kako će se ovaj razvoj događaja odraziti na 215 radnika u germanskim pogonima, i od rukvodilaca Recara zahteva transparentnost u postupku.

Istorija kompanije Recaro je započela tokom 1906. godine, kad je utemeljena pod imenom Stuttgarter Carrosserie und Radfabrik. U početku je firma proizvodila karoserije za različite modele automobila. Ime kompanije je promenjeno u Recaro 1963. godine, kada je Porsche preuzeo većinski udeo, što je dovelo i do izmena u osnovnoj delatnosti kompanije. Prvo sportsko sedište je izrađeno za Porsche 911.

Važno je napomenuti da je već nekoliko čuvenih nemačkih imena iz sveta dobavljača automobilske industrije pokrenulo proces predstečajnih radnji. Ovom prilikom ćemo pomenuti sledeće: Eissmann Automotive, Auto-Kabel, Franken Guss i Global Retool.

AutoRepublika

(179)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Ko bi rekao da može da se „izgori“ i na proizvodnji „stolica“.

s mile

Na sve strane vrište reklame Recaro, cenio sam da im dobro ide. Kako sad propadaju, ko im je konkurencija…ili zašto već propadaju

Matija

Ovo nije prvi put da je Recaro u problemima. I ako je i danas pojam dobrog ergonomskog sedista ocigledno je da mu nedostaje bar jedan masovan proizvod koji bi mu punio kasu!