1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Chevrolet Camaro sa pogonom na prednje točkove
Zanimljivost dana: Chevrolet Camaro sa pogonom na prednje točkove

Zanimljivost dana: Chevrolet Camaro sa pogonom na prednje točkove

344
12
Podelite sa prijateljima:

Rivalitet između Forda Mustanga i Chevroleta Camara je jedan od najvećih ikada viđenih u automobilskom svetu. Trajao je približno šest decenija sve do kraja 2023. godine kada je Chevrolet eliminisao velikana iz ponude, ali ne sumnjamo da će takvo ime biti ponovo iskorišteno u budućnosti i da ćemo još mnogo godina viđati rivalitet. Ne baš tako davno smo pisali kako je Ford ozbiljno razmatrao ideju eliminacije Mustanga kakvog znamo, sredinom osamdesetih godina i zamene istoimenim modelom sa pogonom na prednje točkove, motorima sa četiri i šest cilindara, a koji bi bili proizvedenim od strane Mazde na platformi modela 626 i MX-6. Tu priču možete da pročitate ovde.

Ono o čemu se manje zna je podatak da je i General Motors imao sličan program pod imenom GM-80, a na kratko ćemo ga analizirati u ovom izdanju zanimljivosti dana.

Camaro je originalno debitovao kao model za 1967. godinu i stigao je kao odgovor, ne samo na popularnost Mustanga, već i rivala iz korporacije Chrysler pod imenom Plymouth Barracuda. Delio je platformu sa kompaktnim modelom po imenu Nova, a takođe je imao i mehaničkog blizanca zvanog Pontiac Firebird.

Iako je dobio solidne ocene na debiju, Camaro ipak nije uspeo da na tržištu značajnije ugrozi poziciju Mustanga. Štaviše, malo je falilo da bude eliminisan već posle 1972. godine kada je prodat tek 68.651 primerak, a Chevrolet je već tada krenuo da radi na nasledniku.

Eksperimentisalo se sa dosta ideja, od toga da nastavi da pruža tradicionalni motor napred i pogon na zadnje točkove, preko centralno postavljenog agregata, pa sve do ideje da eventualno bude pomeren na novu platformu X-Body sa pogonom na prednje točkove. Ona je debitovala 1979. godine i na njoj su se proizvodili veoma popularni modeli kao što su Chevrolet Citation, Pontiac Phoenix, Oldsmobile Omega i Buick Skylark.

Međitim, kako finansije nisu bile dobrostojeće, tako je doneta odluka da Camaro ostane onakav kakav jeste i da vremenom bude unapređivan. To se pokazalo kao pravi potez pošto je ovaj mišićavko tokom 1977. godine, po prodaji po prvi put prestigao Mustang, a dve godine kasnije je zabeležio najbolju prodajnu godinu u istoriji, kada je isporučen 282.571 primerak.

Treća generacija je debitovala 1982. godine i ponovo je dobila odlične ocene medija, a ni prodaja nije izostala. Međutim, baš u vreme kada nije bilo razloga za promene, Chevrolet saznaje za spomenutu odluku Forda da eliminiše tradicionalni Mustang i da ga prebaci na Mazdinu platformu sa pogonom na prednje točkove.

Ruku na srce, za tako nešto su i postojali opravdani razlozi. Slično kao i Ford, i Chevrolet je primetio da novu generaciju mlađih kupaca jednostavno ne interesuju takozvani „mišićavi“ četvorotočkaši kao njihove očeve i dede, već modeli iz Japana kao što su Honda Prelude, Toyota Celica i Nissan 200SX.

Smatralo se da iako se Camaro još uvek dobro prodaje, samo je pitanje dana kada će ga „zgaziti vreme“ i kad će biti ostavljen u prašini. Ako to nije bio dovoljan razlog za promene, onda svakako jeste podatak da je bio previše skup za proizvodnju. General Motors se uglavnom udaljio od pogona na zadnje točkove tokom osamdesetih godina, a Camaro nije imao takvu prodaju da opravda sopstvenu platformu i mehaniku.

Znajući sve to, ideja da se ponovo razmotri nova generacija sa pogonom na prednjoj osovini i nije bila toliko dramatična koliko zvuči na prvi pogled. Ne postoje jasni dokazi kada je General Motors zvanično krenuo sa razvojom programa po imenu GM-80, a novitet je trebalo da bude manji i lakši od prethodnika.

Takođe je morao da pruži motore sa četiri i šest cilindara koji bi donosili jednake performanse kao nekadašnji „osmaci“, a pritom je naravno trebalo da budi i zabavan za vožnju i jednako prostran kao veća braća. Masa je bila u prvom planu do te mere da je novitet trebalo da ima plastične delove školjke. Pored tradicionalnih blizanaca Camara i Firebirda, ovaj put je bilo zamišljeno da vidimo i trećeg brata pod značkom brenda Oldsmobile, a koji bi bio luksuzniji.

Kao što smo spomenuli, po prodaji V8 više nisu zamišljeni da se nađu u izboru, a General Motors je bacio sve karte na novi motor „Quad 4“ sa četiri cilindra. Trebalo je da se nudi u konfiguracijama sa 150 i 180 konjskih snaga iz radne zapremine 2,3 litra, što je za period ranih osamdesetih godina bio fantastičan rezultat.

Jedina opcija sa šest cilindara je bila ona sa 200 „grla“ iz radne zapremine 3,4 litra i takav motor je uveliko viđan u raznim limuzinama. Kupac bi kao i ranije mogao da bira između manuelnog i automatskog menjača. Serijska proizvodnja je zakazana za 1989. godinu.

I zašto je onda tako ambiciozni projekat otkazan? Pa zapravo i nije toliko „otkazan“ koliko je promenio ruke, pa umesto da postane novi Camaro i Firebird je zapravo postao novi Pontiac Fiero. A na pitanje „zašto nije postao Camaro/Firebird“ odgovr sadrži nekoliko razloga.

Pre svega, inženjeri jednostavno nisu mogli da dobiju željene rezultate na račun mase i pored korišćena laganih materijala. Plastični delovi školjke nisu uspevali da prođu bezbednosne testove, a razne modifikacije su rezultirale time da cene naglo skoče – do te mere da Camaro jednostavno ne bi bio jeftiniji za proizvodnju i pored toga što bi delio mnoge delove sa drugim modelima Chevroleta.

General Motors je napravio dosta prototipova sa značkama Chevroleta, Pontiaca i Oldsmobilea i masovno su testirani i na javnim putevima krajem osamdesetih godina. Javnost je za njih definitivno znala, ali za razliku od Mustanga se nije preterano bunila. Razlog verovatno leži u podatku da je GM-80 trebalo da bude domaći model, dok u slučaju Mustanga sa pogonom na prednje točkove većinu posla bi uradila Mazda.

Dok je prodaja Mustanga eksplodirala kada je publika saznala da Ford menja formulu sa konfiguracijom, u slučaju Camara se desilo suprotno. Primera radi, ispručeno je tek 34.986 jedinica 1990. godine, što je ujedno bila najlošija prodajna godina za Camaro u istoriji.

U svakom slučaju, GM-80 je zvanično eliminisan kada je postalo jasno da je previše skup za proizvodnju, a četvrta generacija Camara sa pogonom na zadnje točkove i sa motorima sa šest i osam cilindara je stigla u izložbeno-prodajne salone 1993. godine. Možete da je vidite na poslednje dve priložene fotografije (iznad i ispod).

Voleli bismo da vam možemo reći kako su Amerikanci bili oduševljeni odlukom da ovaj model ostane veran tradiciji i kako su požurili da ga kupe, ali to ne bi bila istina. Camaro i Firebird će se prodavati relativno loše tokom devedesetih godina prošlog veka i tiho će biti eliminisani iz ponude nakon 2002. godine. Povratak je usledio osam godina kasnije, doduše samo sa značkom Chevroleta pošto Pontiac kao brend više nije postojao.

Nekada su promene potrebne da se privuče pažnja javnosti, nekada je potrebno ostati veran tradiciji, a nekada jednostavno idealno vreme za neki model prođe i ništa više ne može da ga spasi. Camaro definitivno spada u ovu poslednju kategoriju, ali i pored toga je svakako zanimljivo videti kako je General Motors video nadu u projeku GM-80…

Zoran Tomasović

(344)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

12 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Sebastian L

Zoki, kako je zaboga odbačeni prototip kupea sa motorom napred i pogonom napred postao Pontiac Fiero sa centralnim motorom i pogonom pozadi?! Neka greška ili…

Yankee

Odnosilo se na plasticne delove skoljke.

Matija

„Ali ne sumnjamo da će takvo ime biti ponovo iskorišteno u budućnosti“ – samo to cekamo: jos jedan SUV sa cuvenim sportskim imenom! Za ludilo americkih menadzera izgleda da nema leka! Sto se tice Camara sa prednjim pogonom, auto koji pretenduje na atribut „sportski“ i to na gornjem delu lestvice performansi, ne moze da bude sa prednjim pogonom. Audi, koji tradicionalno ima prednji pogon, kod svojih vrhunskih varijanti ugradjuje 4×4 pogon. Da li neko moze da zamisli BMW sa prednjim pogonom? Samo BMW 1 ima prednji pogon preuzet od Minija, sve iznad njega je sa zadnjim pogonom. Mercedes je sa… Pročitaj više »

Yankee

Za Chevrolet bi bilo bolje da je prebacio Camaro na FWD tokom 1980ih godina, bolje bi komercijalno prosao.

Matija

Zasto prednji pogon?
Od pocetka 80-tih godina primetio sam da se dizajn americkih automobila „japanizovao“. Ameri su sasvim izgubili svoj identitet, tek poslednjih desetak godina naslucuje se povratak ka svom originalu.

Yankee

Ono sta sam ranije pisao i sto cesto spomenem – 1980ih godina je stigla nova generacija mladih kupaca, deca od baby boomers, i njih nisu interesovali muscle cars. Auti sa FWD kao sto su Toyota Celica i Honda Prelude, su bili u centru paznje za mladjariju. Tradicionalni Camaro je tada, isto kao i danas, voleo tek po koji stariji kupac, ali ne i vecina kao nekada.
Takve promene je shvatio i Ford – zato su i napravili Probe koji se mislim u pocetku cak prodavao bolje nego Mustang.

Matija

„Auti sa FWD kao sto su Toyota Celica i Honda Prelude, su bili u centru paznje za mladjariju. “

Tacno je da si vec pisao na ovu temu ali nedostaje objasnje – ZBOG CEGA, STA JE UZROK TE PRIVLACNE MOCI JAPANACA? Ovo me podesca na objasnje kako je nastao Chevrolet Corvair – kao kopija VW Bube. Ovo je najabsurdnije objasnjenje koje sam ikada video i cuo! 🙂 Naravno, to nije tvoje objasnjenje vec zvanicno objasnjenje tadasnjih menadzera Chevroleta. Banda idiota.

Yankee

Pisem ti duzi odgovor kada se vratim u Ameriku u nedelju, mrzi me da tipkam na telefonu. A ovo pitanje zahteva poduzi odgovor.

Matija

OK, kada budes stigao, tema je zanimljiva!

Milan Grozdanović

Pisao je ZOki cini mi se o tome. Kolko se secam, naveo je da do pojave japanaca cesti kvarovi su bili normalna stvar. A japanski automobili su doneli pouzdanost. Drugo, potrosnja tih japanaca sigurno je dosta manja nego kod ekvivalentnog Amera. Trece, i sam si bio mlad, znas kako mladi zele da se razlikuju

Matija

O popularnosti Japanaca imam neke svoje teorije. Sto se mene tice, nekakva razlika od okoline nije mi bila proiritet vec sam auto – sta i kako pruza.

Yankee

Nema tu neke velike analize i vecinu sam rekao i ranije. Jednostavno, SAD su tokom 1980-ih godina prosli kroz jednu veliku kulturnu revoluciju, isto kao i ostatak sveta. I sve sta je novo i moderno je bilo u centru paznje. Japan je tada stekao imidz high-tech drzave i to se odrazilo i na automobile. Plus, ono sta sam ranije pisao, a to je podatak da kao deo te kulturne revolucije, mladjarija je po prvi put masovno isla na fakultete i stekla mogucnost da sa 20 i nekom godinom kupce skupoceni auto. Nisu hteli aute koje su vozili njihovi ocevi i… Pročitaj više »