1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Mitsubishi se sprema za zaseban ortakluk s Hondom i Nissanom
Mitsubishi se sprema za zaseban ortakluk s Hondom i Nissanom

Mitsubishi se sprema za zaseban ortakluk s Hondom i Nissanom

363
0
Podelite sa prijateljima:

Nakon što postaje očigledno da polako slabi i odumire alijansa koju Mitsubishi neguje s Renaultlom i Nissanom, deluje da je prvopomenut konstruktor spreman za nove intimne veze, one koje bi odnegovao s Hondom i starim ljubavnikom Nissanom. Primećujete, ovaj savez bi bio stoprocentno japanski.

Tamošnja štampa piše da Mitsubishi Motors namerava da stvori industrijski savez koji bi u zbiru bio zaslužan za proizvodnju od osam miliona novih četvorotočkaša na globalnom nivou. Inače, 34% kapitala Mitsubishija Motorsa je pod kontrolom većeg entiteta Nissana, pa nije ni čudo što je jedan od povećih akcionara i saučesnik u novoj alijansi. Nikkei piše da će japanski akteri raditi na finalizaciji pojedinosti u pogledu međusobnih odnosa unutar strateškog partnerstva.

Podrazumevan je standardizovan, zajednički softver namenjen eksploataciji u automobilima. Iako su se glavni akteri ove priče uzdržavali od davanja izjava na ovu temu, jasno je da se nešto kuva i da će ovi proizvođači podržavati jedan drugog u nestabilnim vremenima i u kontekstu tranzicije.

Nissan i Honda su još u martu objavili da razmatraju pokretanje ortakluka sa strateškim primesama, a koji bi bio usmeren ka proizvodnji komponenti za električna vozila ili softver, kao i za razvoj veštačke inteligencije. Mitsubishi Motors je već u vezi s Nissanom i Renaultom, a ovaj trio se prošle godine sporazumeo da restrukturira savez koji bi bio sužen po pitanju tema koje su od zajedničkog interesa, ali koji bi stoga bio i efikasniji i brži u reakcijama.

Izolovan sporazum o saradnji a koji bi sklopili Nissan, Honda i Mitsubishi Motors bi mogao pomoći japanskim proizvođačima da naprave uštede i podrže jedni druge u tržišnoj borbi s rastućom konkurencijom, posebno iz Kine i posebno od strane aktera poput BYD-a i Tesle.

Kao rezultat novih informacija o potencijalnoj saradnji tri japanska proizvođača došlo je do adekvatnih reakcija i na berzama. Tako je vrednost akcija Mitsubishi Motorsa porasle za više od 6%. Takođe, akcije Nissana su dobile na vrednosti za 2,4%, dok su Hondine akcije ojačale u ceni za 2,7%.

AutoRepublika

(363)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments