1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Porsche se premišlja nad idejom da uđe u kapital posrnulog proizvođača akumulatora Varte
Porsche se premišlja nad idejom da uđe u kapital posrnulog proizvođača akumulatora Varte

Porsche se premišlja nad idejom da uđe u kapital posrnulog proizvođača akumulatora Varte

857
8
Podelite sa prijateljima:

Germanski proizvođač veoma poželjnih, sportskih i luksuznih vozila marke Porsche razmatra da uloži u kapital kompanije koja je poznata po izradi kvalitetnih akumulatora, a koja je u finansijskim problemima i posluje pod imenom Varta. Vest je preneo američki Bloomberg zahvaljujući izvorima koji su bliski vrhovima dva entiteta.

Sudeći po onome što govore pomenuti izvori, koji su inače insistirali na tajnosti identiteta, proizvođač automobila neguje ideju koja podrazumeva, ne samo preuzimanje većinskog paketa akcija baterijske divizije Varte, nego i manjinski udeo u celokupnoj grupaciji.  Da kažemo da se pomenuta baterijska divizija bavi prozvodnjom pakovanja ćelija za električne automobila. Ono što motiviše Porsche, svakako jeste i nacionalni ponos, jer bi na ovaj način celokupna tehnologija ostala okarakterisana kao „nemačka“.

Porsche sprovodi sopstvenu strategiju razvoja baterija za električne automobile, sve ciljano kako bi dostigao komplementarnost s planovima matične grupe Volkswagen AG. Porscheova strategija uključuje izradu baterijskih ćelija putem zajedničkog preduzeća nazvanog Cellforce, kao i planove za uspostavljanje proizvodnog pogona vrednog 3,3 milijardi evra, za koji Porsche traži finansijske i strateške partnere.

Varta je u saopštenju za javnost objavljenom pre par dana, obavestila narod da zajedno s poveriocima i potencijalnim investitorima analizira dva predloga za sprovođenje finansijskog restrukturiranja. Među njima se nalazi i Porsche, kao i kompanija koju kontroliše austrijski preduzetnik i većinski akcionar Mihael Tojner, ali i drugi zainteresovani.

Sve potencijalne opcije restrukturiranja Varte imaju za cilj ubrizgavanje novih sredstava u vrednosti koja se meri „desetinama miliona evra“, naglasila je kompanija. Takođe, oba predloga bi uključivala brisanje akcija Varte, dok bi pojedini poverioci bili podvrgnuti „značajnom“ restrukturiranju duga.

Vrednost akcija Varte je opala za 80% na otvaranju frankfurtske berze, nakon čega je obustavljeno trgovanje istim. Zahvaljujući padu tržišne kapitalizacije Varte, vrednost kapitala je svedena na nižu od prethodne, i to za 350 miliona evra.

Proizvođač akumulatora i baterija je u razgovorima s poveriocima, koji su uslovljeni time što je firma bila onemogućena da servisira obaveze na način usaglašen prošle godine. Po običaju, za tužno finansijsko stanje su okrivljene slaba tražnja na glavnim tržištima, a i takozvani sajber napad koji se dogodio u februaru.

Izvori na koje se poziva Bloomberg tvrde da bi, u skladu sa potencijalnim dogovorom za stabilizaciju Varte, bila uložena nova sredstva u vrednosti od 100 miliona evra. Ali akcije koje poseduju sadašnji akcionari Varte biće jako razvodnjene. Takođe, banke bi u akciji spasavanja izgubile skoro polovinu potraživanja, što je suma koja prevazilazi 485 miliona evra, dodaju izvori.

AutoRepublika

(857)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

8 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Interesovanje Porschea za Vartu je sasvim logicna i opravdana stvar. Do pre 5-6 godina svi veliki nemacki proizvodjaci vozila odbijali su da investiraju u razvoj i proizvodnju baterija. To je stogodisnja navika da se razvojem komponenti bave specijalisti a veliki ih kupuju i ugradjuju. Odmah zatim nemacki proizvodjaci su doziveli ponizenje od strane kineskih proizvodjaca – Kinezi su stavili Svabe na poslednje mesto na listi cekanja, tako da su ovi morali da zaustave proizvodnju vozila i da sa neizvesno dugackim rokovima cekanja svoje kupce stave na tesku probu nerava! To je bila lekcija koja se pamti! Od tada nemacki proizvodjaci… Pročitaj više »

Renault Terminator🇷🇺Z

Aaa,to su ovi što su im muslimani u Federaciji ukrali zastavu😂…a šta će oni jadni,moraju krasti tuđe kada nemaju ništa svoje autentično.

Laki

Varta akumulatori su vrhunski.

Matija

Litijumski?

Nik900

Ja imam i fiat doblu dizelu neki vartin agm ili tako nesto vec 6god, poslednji koji mi je trajao tako dugo je blek hors 2000tih godina. .

Laki

Može biti,specijalno „AGM“ one crne su bile babaroga!

DOLF

Nisam znao da je Varta u problemu.
Ali eto ima ko da ih spasi.

Matija

Ukratko, Varta ima sledece probleme:

1. Potraznja za njenim baterijama svih vrsta i velicina naglo je pala.
2. Postoje problemi u snabdevanju sirovinama.
3. Opsti porast cena – energija, rad, materijal.
4. Jaka konkurencija iz Kine.