1. Home
  2. Vesti
  3. Bentley završava proizvodnju motora W12 kasnije nego što se očekivalo
Bentley završava proizvodnju motora W12 kasnije nego što se očekivalo
0

Bentley završava proizvodnju motora W12 kasnije nego što se očekivalo

89
0
Podelite sa prijateljima:

Bentley je najavio kraj proizvodnje motora W12 u februaru 2023: u to vreme je rečeno da bi poslednji primerak trebalo da bude sastavljen u aprilu 2024, a njegov poslednji fabrički „nosač“ bio bi kupe Bentley Batur.

Od tada su se planovi kompanije promenili: nakon kupea Batura, debitovao je kabriolet Batur – ovi modeli su opremljeni najjačom verzijom W12, koja proizvodi 750 KS i 1.000 Nm. Početna snaga W12 motora na kupeu Bentleyu Continentalu GT 2003. godine bila je 560 KS i 650 Nm.

Glasine da će Bentley imati još jedan ekskluzivni model W12 pored Batura i Batura Convertiblea još nisu potvrđene.

U saopštenju za javnost se samo kaže da će kompanija proizvesti 120 automobila u specijalnoj verziji Speed Edition 12, koja se može naručiti za odlazeći modeli Bentayga, Fliyng Spur, Continental GT i Continental GT Convertible – svi će, naravno, biti opremljeni motorom W12.

Ukupan tiraž motora W12 premašio je 100.000 jedinica. U februaru 2023. je objavljeno da ih je bilo više od 105.000, tačna cifra nije navedena.

Jasno je samo da pored motora ugrađenih direktno u automobile, još uvek postoji rezerva za slučajeve zamene zbog garancije i neke posebne projekte.

Povodom završetka proizvodnje W12 održana je oproštajna večera u fabrici Kru, kojoj je prisustvovalo tridesetak majstora uključenih u sklapanje, od kojih je svakom uručena komemorativna statueta u vidu klipa iz motora W12.

Stručno osoblje će, naravno, ostati u kompaniji, ali će sada biti angažovano na montaži hibridnih sistema na V6 i V8 motorima.

Prvi koji je imao novi pogon Ultra Performance Hybrid zasnovan na V8 motoru bio je Bentley Continental GT četvrte generacije, predstavljen prošlog meseca.

Ovaj pogonski sklop će u suštini zameniti W12 u vrhunskim verzijama Bentleyevih modela; u novom Continentalu GT proizvodi 782 KS i 1.000 Nm.

Do 2026. neće ostati čisto „ugljovodonični” modeli u asortimanu modela plemenite britanske marke – postojaće samo plug-in hibridi, otprilike u isto vreme na tržište će izaći prvi serijski električni automobil sa znakom Bentleya, a do 2030. ceo asortiman modela britanskog brenda biće u potpunosti elektrifikovan, odnosno modeli motora sa unutrašnjim sagorevanjem će biti prošlost.

AutoRepublika

(89)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments