1. Home
  2. Vesti
  3. VW i Xpeng proširuju saradnju u oblasti elektronike i softvera
VW i Xpeng proširuju saradnju u oblasti elektronike i softvera
1

VW i Xpeng proširuju saradnju u oblasti elektronike i softvera

55
1
Podelite sa prijateljima:

U julu 2023, Volkswagen je najavio kupovinu 4,99% udela u kineskom startapu za električna vozila Xpeng, a posao koji je zaključen u decembru te godine i u vreme potpisivanja uključivao je razvoj dva nova električna Volkswagena na platformi Xpenga – oni bi trebalo da uđu na kinesko tržište 2026. godine i najverovatnije će biti malo izmenjeni postojeći Xpeng modeli.

U proleće ove godine, dogovor između Volkswagena i Xpenga je dopunjen posebnim sporazumom o daljoj tehničkoj saradnji: tada je objavljeno da će Volkswagen usvojiti električnu/elektronsku arhitekturu (E/E Architecture) koju je razvio Xpeng i integrisati u svoje buduće modele na platformi CMP (China Main Platform), koju nemački koncern razvija posebno za kinesko tržište.

Juče je Xpeng izdao još jedno saopštenje za javnost, u kojem je najavio da će E/E arhitektura biti integrisana ne samo u buduće Volkswagene na CMP-u, već i u one razvijene na starijem globalnom MEB-u (Modularer E-Antriebs-Baukasten). U suštini, to znači da će kineska elektronika postati jedina opcija za većinu Volkswagenovih električnih vozila kineske proizvodnje.

Podsetimo, krajem 2022. godine grupa Volkswagen je bila prinuđena da produži životni ciklus zastarele platforme MEB zbog krize u sopstvenoj digitalnoj diviziji Cariad, koja je zaustavila razvoj platformi nove generacije. Volkswagen, kao i mnoge druge zapadne kompanije, hronično zaostaje za vodećim kineskim proizvođačima automobila u brzini razvoja novih modela. Dogovor sa Xpengom je pokušaj da se eliminiše ovo zaostajanje: E/E arhitektura bi trebalo da smanji vreme potrebno za dovođenje novih Volkswagenovih modela na kinesko tržište za 30 % i da smanji njihovu cenu za 40 %.

Samo u junu, prodaja marke Volkswagen u Kini, prema CAAM-u, pala je za 18,1 % (u poređenju sa junom lani) na 157.373 vozila, ali na rang-listi najpopularnijih brendova i dalje drži drugo mesto posle BYD-a, koji je prodao 264.722 vozila u Kini u junu (+20 %). Treće mesto zauzima Toyota – 133.122 jedinice (-15,2 %). Xpeng je u junu prodao 10.668 vozila (+23,8 %).

U najnovijem saopštenju za javnost kompanije Xpeng takođe se navodi da saradnja sa Volkswagenom može biti dodatno proširena, ali kako i kada tačno još nije precizirano. Možda bi E/E arhitektura mogla da prevaziđe opseg modela Volkswagena i da bude ugrađena u nove proizvode drugih zavisnih brendova nemačkog koncerna.

AutoRepublika

(55)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

„VW i Xpeng proširuju saradnju…“ – U prevodu VW kupuje sve vise i vise! Njegov tim od preko dve hiljade IT-specijalista u Nemackoj jos uvek nije u stanju da kreira kvalitetne programe!