1. Home
  2. Vesti
  3. Krosover Chery Fulwin T10 ima domet za Ginisa
Krosover Chery Fulwin T10 ima domet za Ginisa
2

Krosover Chery Fulwin T10 ima domet za Ginisa

702
2
Podelite sa prijateljima:

Otkako je počela ozbiljnija priča sa električnim i plug-in hibridnim automobilima, glavna misao mnogih jeste bila domet s napunjenom baterijom. Kineski automobili su, čini se, danas najuspešniji u postizanju impresivnih cifara vezanih za domet. Kinesko tržište je prepuno PHEV i BEV. Chery je odlučio da dokaže da su teorijske cifre prilično dostižne. Ovi kažemo jer Kinezi neretko koriste neprecizni ciklus CLTC za definisanje dometa i potrošnje energije.

Za eksperiment je korišćen najnoviji benzinsko-električni krosover Chery Fulwin T10. I ne samo da je potvrdio, već i premašio svoje parametre u praksi, upisavši ga u Ginisovu knjigu rekorda.

Sam Chery Fulwin T10 je hibridna verzija krosovera Tiggoa 9 koji se na primer u Rusiji prodaje pod imenom Jaecoo J8. Spoljne razlike su u različitoj rešetki hladnjaka i različitim branicima.

Povećali su dužinu automobila za 30 mm: sada 4.850 mm. Širina krosovera je 1.930 mm, visina 1.712 mm, a međuosovinsko rastojanje je 2.820 mm. Masa praznog vozila verzije sa pet sedišta je 1.935 kg, a trorednog šestoseda najmanje 2.069 kg.

Sa izuzetkom natpisa na trokrakom volanu, unutrašnjost modela Fulwina T10 je identična unutrašnjosti Tiggoa 9. Na prednjem panelu se nalazi jedan veliki ekran, koji kombinuje digitalne instrumente i displej medijskog sistema. Sva dugmad na volanu i centralnom tunelu su osetljiva na dodir, kontrola dvozonske automatkse klime je integrisana u meni medijskog sistema.

Među opcijama je audio sistem Sony, panoramski krov, projekcijski displej, a za završnu obradu su korišćeni skupi materijali.

Fulwin T10 je opremljen kompanijskim hibridnim sistemom C-DM. Uključuje turbo četvorocilindričnim 1.5 (156 KS, 220 Nm), koji je povezan sa prednjim pogonskim točkovima preko trobrzinskog menjača DHT: ovaj sistem je već poznat iz drugih Cheryjevih hibrida.

Glavni posao obavlja trakcioni elektromotor na prednjoj osovini (204 ks, 310 Nm), a ukupna snaga hibridnog sistema je 381 ks i 610 Nm. Postoji i verzija sa pogonom na sve točkove sa dodatnim elektromotorom na zadnjoj osovini (238 KS, 350 Nm), a u tom slučaju ukupna snaga sistema dostiže 619 KS i 960 Nm.

Osnovna verzija je opremljena trakcionom baterijom kapaciteta 19,43 kWh, ali za sve ostale verzije pripremljena je baterija od 34,46 kWh. Obezbeđuje 160 km električne vožnje (prema WLTP-u) za verziju sa pogonom na prednje točkove i 150 km za pogon na sva četiri točka. A maksimalni nazivni domet, uzimajući u obzir rezervoar za benzin od 70 litara, dostiže 1.400 km bez obzira na vrstu pogona.

Međutim, tokom relija od Šangri-La do Džuhaja koji je održan od 17. do 20. jula, Fulwin T10 prešao je više od 2.100 km bez dopunjavanja gorivom i punjenja baterije! To su potvrdili posmatrači iz Ginisove knjige rekorda. Tako je T10 postao plug-in hibridni krosover sa najvećim dometom na svetu.

Tržišni debi Fulwina T10 u Kini zakazan je za 25. jul, kada će biti objavljene i cene.

AutoRepublika

(702)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Čitajući malo oko Chery automobila koji su dostupni na našem tržištu i oko podataka njihove prijavljene potrošnje u poređenju sa realno ostvarenom u eksploataciji (testove da stavimo sa strane, jer se uvijek malo nabrijava koliko može proći u krivi i i kakav je odziv gasa, a većinom nerazrađena vozila), mogu reći da mi se kinesli standardi za određivanje potrošnje mnogo više sviđaju nego evropski… 😉

Mada za ovu halu na točkovima mi nerealno izgleda 3.3 litre na 100 km, pa taman da je još sedam kineza imalo pedale ugrađene 😜

MRN

Da je Fulwin TDI, pa i da poverujem. Ovako, izražavam izvesnu dozu skepse 🙂