1. Home
  2. Kupovina automobila
  3. Zašto će nova pravila EU za plug-in hibride podići njihove cene?
Zašto će nova pravila EU za plug-in hibride podići njihove cene?

Zašto će nova pravila EU za plug-in hibride podići njihove cene?

259
5
Podelite sa prijateljima:

Jasno je da električni automobili nisu ni sadašnjost ni jedina budućnost, barem kratkoročno i srednjoročno. Često su služili u asortmanu kao sredstvo za smanjenje prosečne emisije CO2 cele flote modela, čime su proizvođači izbegavali višemilionske kazne. Za neke su plug-in hibridi bili rešenje, ali to je samo privid, jer se u praksi pokazalo da PHEV-ovi zagađuju mnogo više.

Ko razmišlja o kupovini automobila, a PHEV je (jedna od) opcija, može da očekuje povećanje cena. Naravno, zavisiće od brendova da li će ih podići ili ne, ali već sada se može pretpostaviti da će to učiniti. Prošlog proleća Evropska Unija je analizirala podatke o potrošnji goriva i električnoj energiji PHEV-ova nakon što je obavezala proizvođače da ugrade merne uređaje na ove tipove modela.

Cilj je bio da se otkriju odstupanja za koja se znalo da postoje, ali su bili potrebni podaci da se ona potvrde i preduzmu mere. Sprovedena detaljna analiza primorala je EU da ponudi veću transparentnost u pogledu ove potrošnje, uspostavljajući novu regulativu koja će stupiti na snagu prvog dana naredne godine, kao posledica zloupotrebe ovih automobila sa „niskim“ emisijama, obično ispod 50 g/km.

Testovi tokom faze homologacije daju rezultate o potrošnji goriva i emisiji koji su delimično tačni. Merenje se vrši sa potpuno napunjenom baterijom, ali je velika većina vlasnika ne dopunjuje redovno, tako da motor sa unutrašnjim sagorevanjem ostaje glavni protagonista.

Sada će se raditi dva testa na jednakoj udaljenosti, ali sa napunjenom i ispražnjenom baterijom, tako da će analiza dva testa ponuditi rezultat bez emisija i drugog sa emisijom.

Treba znati i to da kod plug-in hibrida, u slučaju da automobil upozorava da nema energije za veću električnu autonomiju, u stvarnosti postoji određena količina električne energije jer se baterija nikada nije potpuno ispraznila, tako da u određenim okolnostima elektromotor i dalje može da podrži motor sa unutrašnjim sagorevanjem.

Dva dobijena rezultata biće ponderisana prema pretpostavljenoj upotrebi električne energije, što je strožiji faktor korisnosti, što znači da će emisije biti veće. Brendovi će morati da pronađu načine da usklade cifru emisija pre i posle novog testa, bilo podešavanjem motora, smanjenjem snage ili povećanjem električnog dometa za dva do tri puta, što je nemoguće. A to će ih koštati više novca, a troškovi će se naravno preneti na kupce.

AutoRepublika

(259)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Podržavam ovu ideju jer sadašnje WLTP deklaracije potrošnje i emisije za PEHV vozila bukvalno potcenjuju zdrav razum.

BB

Pa ti i jeste glavni cilj 😜

s mile

WLTP deklaracije potrošnje su date za idealni slučaj. Da je u startu baterija na max, I da je relativno mala distanca za prelazak. Bilo je tekstova kako su hibridi dati masovno komercijalistima, koji puno prelaze, ali da ih oni nisu punili preko noći, tj kada se ne koriste, jer su naravno, imali benzina u rezervoaru. Što bi se oni trošili vreme na punenje automobila na punjačima. Firma svakako plaća troškove.

Verujem da bi privatni vlasnik tog istog hibrida maksimalno brinuo o napunjenosti baterije, i da bi prosečna potrošnja bvenzina bila višestruko manja.

BB

Firma može da propiše način ponašanja, pa i da kazni ili da nagradi (recimo za nižu potrošnju…

U Banjaluci jedna firma je uvela peavilo da komercijalista dobije bonus ako manje troši goriva. Nije akcenat na troškovima za gorivo (tad nisu ni postojali plug in hibridi) već sa većom potrošnjom goriva je veća potrošnja i kočnica, guma, kvačila… A i veći je rizik da se desi gubitak kompletnog automobila pa čak i već obučenog komercijaliste…

Naravno da apelovanje na zdrav razum nije upalilo 😂🤣, ali bonus jeste 😉

s mile

ima i druga opcija, za koju sam čuo, daju komercijalisti mogućnost da otkupi taj isti auto, i on ga pazi ko malo vode na dlanu. Firma dobije manje troškove održavanja, a komercijalista dobije dobar auto star npr 4 god, sa puno kilometara,ali ipak u odličnom stanju