1. Home
  2. Vesti
  3. Nova era hibrida u Audiju
Nova era hibrida u Audiju
1

Nova era hibrida u Audiju

450
1
Podelite sa prijateljima:

Audi će proširiti i unaprediti svoju ponudu hibrida u narednim godinama jer će prelazak sa automobila koje pogone motori sa unutrašnjim sagorevanjem na one sa električnim pogonom potrajati „duže nego što se u početku mislilo“.

Kompanija se drži svog prethodno najavljenog cilja da ima asortiman potpuno električnih modela od 2033. godine, ali će tu liniju postepeno proširivati, nudeći opciju direktnog sagorevanja goriva i indirektnog preko korišćenja električne energije proizvedene u termoelektranama za pogon elektromotora. Da ne bude zabune, nadamo se da će koristiti struju iz OIE ili barem iz nuklearnih termoelektrana. Audi ovo planira u svakom od svojih osnovnih segmenata – kao što to već čini sa modelima Q5 i Q6 E-tron, na primer.

Druge kompanije, uključujući Mercedes, BMW, Ford, BYD, Kia i Stellantis, takođe su izrazile dugoročnu posvećenost hibridnim pogonima poslednjih nedelja iz istih razloga, o čemu smo vas blagovremeno izveštavali…

Izvršni direktor Audija Gernot Dolner rekao je da je strategija kompanije „održiva budućnost za narednih 10 godina“, što će, kako on predviđa, biti produžena „faza tranzicije“ između vozila sa motorima SUS i električnih.

„Unutar Volkswagen grupe, rano smo prepoznali da su plug-in hibridi relevantna projektna tehnologija i sada vidimo da je most duži nego što smo prvobitno mislili“, rekao je on novinarima.

Kao priznanje za povećanu potražnju za hibridima, Audi je konstruisao novu porodicu motora sa unutrašnjim sagorevanjem za svoju sledeću generaciju PHEV-ova, koji će moći da putuju i do 100 km na električnu energiju zahvaljujući znatno većoj bateriji.

Nova svestrana (po njihovim rečima) arhitektura PPC koja podržava ove automobile – počevši od Audija A5 predstavljenog prošle nedelje – takođe može da prihvati aranžmane pogonskog sklopa za proširenje dometa, iako kompanija tek treba da potvrdi planove u ovoj oblasti.

Uprkos novom fokusu Audija na hibride, Dolner je rekao da je dugoročno gledište kompanije da će električna vozila postati mejnstrim.

On je rekao: „Trenutno vidimo polagano negativan trend kod baterijskih električnih vozila (BEV), ali i dalje postoje pozitivne stope rasta kada su u pitanju BEV, tako da su stope rasta usporile“.

„Ali verujemo, posebno sa gradijentom inovacije u segmentu BEV, da je ta vrsta vozila superiorna.

„Najmanje u narednih 10 godina imaćemo prelaznu fazu sa tri relevantna pogona: to su visoko efikasni „SUS“ pogoni, plug-in hibridi (posebno postaju važni u Kini i Severnoj Americi) i električna vozila na baterije.

„Pozitivna poruka je da smo fleksibilni“.

Dolner je rekao da će Audijeva linija električnih automobila prve generacije biti kompletirana 2027. godine, godinu dana nakon lansiranja njihovog poslednjeg „SUS“ modela – koji će, na osnovu procenjenog vremena lansiranja, verovatno biti sledeća generacija Audija Q7 kojeg su pojedini nedavno primetili u toku testiranja.

Kompanija trenutno prodaje četiri električna automobila i uskoro će otkriti novi A6 E-tron uoči lansiranja kasnije ove godine. Očekuje se da će novi A4 E-tron uslediti sledeće godine, a poznato je da su i električni ekvivalenti A3 i A8 u izradi.

AutoRepublika

(450)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Milan

Ovo je period prelaza sa SUS motora na SUS motore.