1. Home
  2. Održavanje
  3. Četiri stvari na kojima nikada ne bi trebalo da koristite WD-40
Četiri stvari na kojima nikada ne bi trebalo da koristite WD-40
9

Četiri stvari na kojima nikada ne bi trebalo da koristite WD-40

23.41K
9
Podelite sa prijateljima:

WD-40 je razvijen kasnih pedesetih od strane kompanije Rocket Chemical Company kao sredstvo za prevenciju rđe u vazduhoplovnoj industriji. Slova W i D označavaju „water displacement“ (pomeranje vode), a broj 40 predstavlja četrdeseti pokušaj Rocket Chemicala da stvori odgovarajuću formulu.

Kompanija navodi više od 2.000 odgovarajućih upotreba za svoj proizvod sa potpisom, uglavnom kao lubrikant ili — tačno svom nazivu — način za ispiranje vode sa mesta gde to nije poželjno. Iz ovih razloga, nautičari često koriste WD-40 za tretiranje kablova vitla, slobodnih lepljivih remenica za užad ili sidrenih lanaca otpornih na rđu.

Takođe je korisno za očuvanje i održavanje električnih alata, a ima i neke neočekivane upotrebe kao što je regenerator za bejzbol rukavice ili oslobađanje tvrdoglavih LEGO blokova. Uprkos mnogim odgovarajućim upotrebama za WD-40, postoji nekoliko mesta gde ga apsolutno nikada ne bi trebalo prskati. U nekim slučajevima može oštetiti objekat na kojem se primenjuje, a u drugim slučajevima korišćenje WD-40 može biti prilično opasno.

Držite WD-40 dalje od kočnica vašeg automobila

Iako WD-40 ima mnogo upotreba u automobilskoj industriji, kao što je ispiranje vode iz mokrih razvodnih čepova ili drugih komponenti, trebalo bi da se oduprete želji da ga prskate na škripuće kočnice. Dok je koristan za utišavanje bučnih šarki na vratima vašeg automobila i poklopcu prtljažnika, on je snažno mazivo i kočionim pločicama je potrebno trenje da bi bezbedno zaustavile automobil. Bučne kočione pločice mogu biti znak da se između pločica i diska nakupila rđa ili vlaga, ali treba da shvatite kao znak da je vreme da se kočnice poprave.

Pločice disk kočnica imaju metalnu traku koja je izložena kada su istrošene do oko 10-15% svog korisnog veka trajanja, a metal je dizajniran da emituje visok zvuk kada dođe u kontakt sa diskovima. Čak i potpuno novi jastučići mogu škripati; ovo je obično zbog viška vibracija tokom početnog perioda. Postoje posebni sprejevi za tretman kočnic koji će bezbedno kondicionirati kočione pločice bez izazivanja gubitka trenja.

WD-40 može oštetiti PVC i drugu plastiku

Odlične performanse WD-40 kao maziva mogu ga učiniti primamljivim za upotrebu prilikom sklapanja segmenata PVC cevi, koji se čvrsto uklapaju i ponekad mogu biti teški za sastaviti. Međutim, ugljovodonici u WD-40 će razbiti polimere u PVC-u (polivinilhlorid), kao i polikarbonatnoj i polistirenskoj plastici.

Polistiren se često koristi za izradu automobilskih kontrolnih tabli i ukrasnih delova, tako da je najbolje da WD-40 držite podalje od ovih površina. Polikarbonat se koristi za pravljenje sočiva za naočare, staklenih panela i sočiva za spoljno osvetljenje. Da biste očistili svoje plastične naočare, koristite toplu vodu, malo tečnosti za pranje sudova bez losiona i krpu za sočiva koja ne ostavlja dlačice.

Za sklapanje „tvrdoglave“ PVC cevi, odložite standardnu konzervu WD-40 i uzmite neki od specijalizovanih silikonskih maziva u spreju. Takođe možete koristiti namenski vodovodni proizvod…

WD-40 je zapaljiv, pa ga držite dalje od toplote

Iako svojstva maziva i rastvarača WD-40 ga čine korisnim na mnogim komponentama ispod haube vašeg automobila, morate paziti da ga ne prskate na vruće izduvne kolektore, cevi ili katalizatore. List sa podacima o bezbednosti materijala (MSDS) WD-40 navodi da je to „ekstremno zapaljiv aerosol“ i da ga treba čuvati „daleko od toplote, varnica, otvorenog plamena i vrućih površina“. Na automobilima i motociklima, to uključuje ne samo komponente izduvnih gasova, već i blokove motora, glave cilindara, pa čak i terminale akumulatora, koji mogu biti skloni nastanku luka, posebno kada su povezani ili isključeni.

Čak i mala varnica može zapaliti pare iz WD-40 i izazvati opasan požar. Pre nego što prskate WD-40 na ili oko vašeg motora, ostavite da se potpuno ohladi i uvek imajte pri ruci aparat za gašenje požara. Takođe želite da pazite da ne postavite konzervu WD-40 na izduvni kolektor ili drugu vruću površinu. Sadržaj pod pritiskom će se brzo proširiti ako se zagreje i može eksplodirati. Ako dođe do požara izazvanog WD-40, koristite aparat za gašenje suve hemikalije, ugljen-dioksida ili penom. Voda će samo dalje širiti vatru.

Nemojte da stavljate WD-40 na kožu ili otvorene raneea

Iako je WD-40 odličan u čišćenju masnoće i prljavštine sa mašina i drugih metalnih površina, nikada ne bi trebalo da ga koristite za čišćenje prljave kože. Velika opasnost je da se WD-40 apsorbuje u vaš krvotok kroz otvorene posekotine ili rane, što može izazvati štetne efekte na nervni sistem. MSDS čak upozorava i na kontakt sa neprekinutom kožom, savetujući korisnike da bi to moglo da isuši kožu i preporučuje da operete sve delove tela koji dođu u kontakt sa WD-40 sapunom i vodom i potražite medicinsku pomoć ako koža postane iziritiran.

Ako vam dospe na ruke, pazite da ne dodirnete usta, nos ili oči. Ako WD-40 dođe u kontakt sa bilo kojom od vaših sluzokoža, dobro isperite zahvaćeno područje vodom. Ako vam dospe u oči, ispirajte ih nekoliko minuta, uklonite kontaktna sočiva ako postoje i ispirajte ih još nekoliko minuta. Ako slučajno progutate ili udahnete VD-40, potražite medicinsku pomoć, posebno ako dobijete vrtoglavicu ili pospanost. Radi bezbednosti, koristite rukavice kada prskate WD-40, posebno ako imate otvorene posekotine na rukama.

AutoRepublika

(23407)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

9 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

NIsam znao da je opasan za plastiku.

igi

Za drvo takođe.

Brko

Ne valja ni u salatu da se stavlja

Srdjan

Ejj na kolena ga mažem kad me bole i odmah resi problwm brze i bolje od svih gelova i kremova
Razmislicu za u salatu

Neko iz mase

Perfektan dodatak salatama…

Rikošet

Javna je tajna da ga ortopedi koriste kad ugrađuju vještačke kukove.

Ono kad fudbalere špricaju na terenu to se sve radi sa WD-om.

Odličan je i za artritis, sve vrste kostobolje i skidanje laka s noktiju.

Moj deda ga je koristio da podmaže zubnu protezu, a neki tvrde da je odličan i za hemoroide 🙂

BB

I Bakden ga koristio pa sad ne znaju da li je živ ili mrtav, ali z svaki slučaj spuštaju zastave nnapola koplja 😜

Rikošet

Putin pije Univerzalni modifikator, samo to se krije…

BB

Ali on zna i koji je original 😉