1. Home
  2. Prezentacije
  3. Lansiran hiperautomobil inspirisan Formulom 1: Red Bull RB17
Lansiran hiperautomobil inspirisan Formulom 1: Red Bull RB17

Lansiran hiperautomobil inspirisan Formulom 1: Red Bull RB17

248
2
Podelite sa prijateljima:

Sada je jasno zašto je došlo do propusta u indeksiranju automobila s odrednicom Red Bull Formule. Tokom 2022. godine, a nakon modela RB16, pojavio se automobil sa oznakom RB18. Nedostajući indeks RB17 dodeljen je hiperautomobilu čiji je razvoj počeo u 2021. godini. Odnosno odmah nakon raspada odnosa sa Aston Martinom. Sećate se zajedničkog projekta hiperautomobila AM-RB 001?

Prvi prototip je prikazan još 2016. godine, godinu dana kasnije automobil je preimenovan u Aston Martin Valkyrie, ali su propušteni rokovi za projekat doveli do sudskih sporova sa investitorima i prekida saradnje dve kompanije. Kasnije je Aston Martin ipak počeo samostalno da proizvodi Valkiryije, ali je njegova reputacija već bila narušena (po ko zna koji put).

AM-RB 001

Red Bull Advanced Technologies je u međuvremenu prikupio sve plodove rada na projektu AM-RB 001 i pokrenuo razvoj sopstvenog hiperautomobila, koji je počivao na tom osnovu. Čuveni Adrijan Njuji ponovo je postao glavni dizajner, a ovo je njegov poslednji angažman za Red Bull, jer je još u maju najavio da će završiti tekuće projekte i da će potom napustiti kompaniju. Planom je predviđeno da ode tokom prvog tromesečja 2025. godine.

Za hiperautomobil po imenu Red Bull RB17 se kaže da je reprezent suve esencije dvadesetogodišnjeg iskustva kompanije u Formuli 1. Više nema govora o tome da bi se moglo dozvoliti da se automobil vozi na javnim putevima, kao što je bio slučaj sa Valkyrijem. Stanište novajlije će biti isključivo staza. jedini alat koji je vozaču na raspolaganju, trebalo bi da pokaže trajanje vremena kruga, što je u ravni s modernim bolidima Formule 1.

RB17 pruža karoseriju tipa monokok, izrađenu od ugljeničnih vlakana i kokpit sa dva sedišta s tandemskom pozicijom pilotiranja. Dužina automobila prevazilazi kotu od pet metara, dok je širina na nivou od dva metra. Takve dimenzije su omogućile aerodinamički razvoj bez ograničenja u veličini svih elemenata. Isporučioci većine ključnih elemenata su isti kao i za bolide Formule 1, iako je pogonskom agregatu pomogao inženjerski biro Cosworth, i on nema ništa zajedničko sa modernim bolidima F1.

U samom početku razvojnog procesa je razmatran projekat RB17 sa V8 turbo motorom, koji bi bio montiran na zadnjoj osovini i s jednim elektromotorom postavljenim ispred, ali je koncept potom promenjen. Kao rezultat, iza kokpita je ugrađen atmosferski V10, koji proizvodi 1.000 KS i vrti se do 15.000 obrtaja u minuti!

A u menjač izveden u kućištu od ugljeničnih vlakana ugrađen je elektromotor snage 200 KS. Ne samo da pomaže benzinskom motoru u glavnim režimima, već radi i u režimu pokretanja i u potpunosti je odgovoran za vožnju unazad, što će reći da u menjaču nema stepena prenosa koji podržava vožnju unazad. Predviđen je samo pogon na zadnje točkove, dok su informacije o trakcionoj bateriji još uvek neobjavljene, to jest skrivene od javnosti.

Navodi se da će hiperautomobil koji je inače težak manje od 900 kilograma moći da dostigne brzinu kretanja koja premašuje cifru od 350 km/h. Ali, imajte u vidu da je ovo još uvek procenjena, anticipirana, ne i potvrđena u realnosti cifra, jer će čak i testovi jedinica na klupi početi tek za nekoliko meseci, a usavršavanje vožnje je zakazano za sledeće leto. Za RB17 će biti ponuđene tri opcije guma, uključujući i takozvane potpune slikove.

Hiperautomobil Red Bull RB17 će biti montiran u ograničenoj seriji od svega 50 jedinica, od kojih su sve već prodate. Za izradu svih automobila biće potrebno dve godine, ali čak ni prvi serijski primerak neće biti dostupan pre no što dočekamo 2026. godinu.

AutoRepublika

(248)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Kakav smisao ima ovakav auto? Pa, isto toliko koliko i Keopsova piramida – mozes da joj se divis a ne sluzi bas nicemu! Ovaj „leteci tanjir“ moci cemo da vidimo samo na fotografijama, jos neko izvesno vreme, a zatim ce da padne u zaborav. Onih 50 primeraka skupljace prasinu u garazama superbogatih. Molicu fino, to je investicija kapitala a ne prevozno sredstvo!

M M

E Matija i ti znaš da razočaraš.
Ovo niti je auto, a još manje prevoz.
Ovo je perverzija, kao najbolji sex, ludilo, adrenalin.
Bolid za stazu. Vidiš da nema ni svetlsne grupe, da se ne može registrovati.
Od cene, veći problem je servis. Ajde što košta, ali ko i gde radi servis na ovoj makini??
Par vožnji, i 100 000 evrića ko dobar dan.
Ali ko ima i može, alal mu vera