1. Home
  2. Vesti
  3. Zeleni EU: Sintetička goriva nisu potpuno isključena
Zeleni EU: Sintetička goriva nisu potpuno isključena
1

Zeleni EU: Sintetička goriva nisu potpuno isključena

67
1
Podelite sa prijateljima:

Zeleni EU opisuju slabljenje pravne osnove za takozvanu zabranu motora sa unutrašnjim sagorevanjem kao neprihvatljivo. Međutim, izuzeci za vozila sa unutrašnjim sagorevanjem na sintetska goriva nisu potpuno isključeni.

U nastojanjima predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen da obezbedi glasove poslanika za drugi mandat, pojavljuju se kompromisi sa Zelenima. Vođa ko-grupe Teri Rajnkte govorila je o konstruktivnoj priči nakon što je Fon der Lajen posetila njenu grupu.

Njen kolega Bas Ajkhaut je u zajedničkoj izjavi istakao da je važno da ne dođe do slabljenja Zelenog dogovora kojim EU želi da postigne klimatsku neutralnost do 2050. godine.

Na pitanje da li bi se smatralo slabljenjem ako bi se revidirala pravna osnova za takozvano povlačenje motora sa unutrašnjim sagorevanjem, Ajkhaut je rekao da bi bilo neprihvatljivo menjati cilj da automobili budu klimatski neutralni od 2035. godine. Što se tiče uloge sintetičkih goriva, rekao je da su ona već uvedena u zakon recitalom. U tom smislu, oni nisu bili potpuno isključeni. Recitali nisu pravno obavezujući.

EU je zapravo odlučila da od 2035. pa nadalje budu registrovani samo novi automobili koji tokom rada ne emituju CO2. Na nagovor FDP-a, nemačka savezna vlada je insistirala na izuzecima za sintetska goriva.

Da bi zadržala svoju čelnu funkciju još pet godina, Fon der Lajen mora imati podršku većine članova novog parlamenta EU. Neformalni savez koji je formirala njena evropska partijska porodica, EPP, sa socijaldemokratama (S&D) i liberalima (Renev), teoretski ima udobnu većinu od oko 400 od 720 glasova.

Ipak, smatra se mogućim da će neki poslanici na tajnom glasanju odstupiti od partijske linije i neće glasati za nemačku stranku. Dakle, Fon der Lajen pokušava da pridobije glasove drugih partija.

AutoRepublika

(67)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Uz pomoc raznih „strucnjaka“, Zeleni su celu evropsku publiku i politiku zaludeli informacijom da se proizvodnja vodonika i sintetickih goriva cisto energetski ne isplati. Cisto teorijski, racunica je tacna. Medjutim! Svi oni zanemarili su cinjenicu da utrosena energija ne kosta nista jer dolazi sa neba a ne iz distributivne mreze! Prvi proboj ove tvrdjave gluposti napravila je industrija – za metalurgiju i gradjevinske materijale industriji je potrebno gorivo koje moze da razvije visoke temperature, vodonik je jedini koji moze da zameni sva fosilna goriva i cak je bolji od njih. Tako je vodonik vrlo brzo stavljen na listu ekogoriva za… Pročitaj više »