1. Home
  2. Vesti
  3. Cummins sprema novi turbodizel za Stellantis
Cummins sprema novi turbodizel za Stellantis
1

Cummins sprema novi turbodizel za Stellantis

128
1
Podelite sa prijateljima:

Globalni gigant Stellantis u svom vlasništvu ima divizije iz Francuske, Nemačke, Italije, Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država, a najbitnija od njih je svakako Ram. Pomalo čudna tvrdnja pošto za ovu diviziju verovatno niko nije ni čuo izvan Amerike, ali Ram pravi i prodaje samo pikap kamionete i Stellantis ima veliku zaradu na njima.

Protekle godine je plasirano 539.476 jedinica, dok se ponuda Ramovog pikapa deli one lagane modele (1500) i nešto veće s indeksom HeavyDuty (2500 i 3500).


Vrhunac ponude spomenutih HeavyDutyija čini Cumminsov 6,7-litarski turbodizel sa šest cilindara u rednoj konfiguraciji. Razvija 370 konjskih snaga i maksimalnih 1.152 Nm obrtnog momenta u modelu 2500, odnosno 420 „grla“ i maksimalnih 1.475 Nm obrtnog momenta u 3500. Kako pišu kolege sa sajta Motor Trend, Cummins trenutno radi na novoj generaciji turbodizela i u budućnosti će postojati samo jedna konfiguracija koja će biti moćnija od spomenutih brojka u verziji 3500.

Iako navedene brojke deluju impresivno, one su zapravo veoma prosečne kada ih uporedimo sa liderom u kategoriji, a to je Fordova F Serija. Rival se može pohvaliti 6,7-litarskim turbodizelašem (ali sa osam cilindara) gde najmoćnije izdanje pruža čak 500 „konja“ i maksimalnih 1.626 Nm obrtnog momenta. Spomenućemo i Chevrolet Silverado sa svojim 6,6-litarskim dizelom sa 475 konjskih snaga i maksimalnih 1.321 Nm obrtnog momenta.

Šta nam sve ove brojke govore? Ram je odličan u dosta kategorija, ali Fordu i dalje gleda u leđa. Ruku na srce, Stellantisova divizija je dobila dosta pohvala na račun kvaliteta enterijera i udobnosti tokom vožnje, ali inženjeri znaju da je snaga ključna prodajna karakteristika svim kupcima pikap kamioneta. Ram je dobio i kritike što nema sopstveni turbodizel kao Ford i General Motors već ga kupuje od strane Cumminsa. Odgovor čelnika firme na tako nešto je obično bio, „ko zna bolje od Cumminsa da napravi radne mašine?“.

Motor Trend smatra da će Ram dobiti i novi osmostepeni automatski menjač što bi značilo da će nuditi dve brzine više nego što je sada slučaj. I ovo je kategorija gde Stellantis značajno zaostaje pošto rivali pružaju i do deset stepeni prenosa.


Bez obzira na to šta je u stvari istina u celoj priči, definitivno su dobra vremena za sve ljubitelje ovih vozila. Zakoni o dozvoljenom nivou izduvnih gasova su gotovo uništili sve veće motore u putničkim vozilima, ali su još uvek blagi za komercijalne četvorotočkaše. Ne verujemo da će još dugo tako biti, pa uživajte dok traje…

AutoRepublika

(128)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Novi turbo dizel? Da nece biti „range extender“? 🙂