1. Home
  2. Prezentacije
  3. Land Rover Defender Octa jeste nova ekstremna vrhunska verzija
Land Rover Defender Octa jeste nova ekstremna vrhunska verzija
5

Land Rover Defender Octa jeste nova ekstremna vrhunska verzija

143
5
Podelite sa prijateljima:

Novi Defender već ima verziju sa V8 motorom (425 ili 525 KS), ali ovaj petolitarski kompresorski motor sopstvene serije AJ više nije dovoljno savremen i uskoro će biti ukinut.

Stoga je Land Rover započeo prelazak na BMW-ove motore, a sada je na redu i Defender. Naslovna verzija sa nemačkim tvin-turbo V8 motorom bila je Land Rover Defender Octa. Ovo ime je dato u čast oktaedarske geometrije molekula dijamanata, što mu daje snagu i sjaj.

Defender Octa je dostupan samo sa karoserijom sa petoro vrata u najobičnijoj varijanti 110. Ispod haube je ista verzija BMW-ovog V8 motora 4.4 koja je ugrađena u Range Rover Sport SV.

Motor razvija 635 KS i 750 Nm, a nakratko obrntni moment može dostići 800 Nm. Uparen sa osmostepenim automatikom, omogućava SUV-u sa masom praznog vozila od 2.510 kg da ubrza do 100 km/h za 4,0 s, a maksimalna brzina je ograničena na 250 km/h.

Ali nije samo motor ono po čemu se Defender Octa ističe. Ima ozbiljno redizajnirano vešanje: sistem 6D Dynamics je pozajmljen od istog Range Rovera i kombinuje sve aktivne amortizere u jedno hidraulično kolo, što pomaže u borbi protiv prevrtanja i ronjenja. Klirens je povećan za 28 mm, a u najvišoj poziciji vešanja dostiže 319 mm. Trag je proširen za 68 mm, a korišćene su produžene i čvršće ruke vešanja.

Ugrađen je i oštriji sistem upravljanja i ojačani Brembov kočioni sistem sa prednjim diskovima prečnika 400 mm.

Spolja, Defender Octa ima različite branike i veće lukove točkova. Postavljena je dodatna zaštita podvozja. Logo sa strane je slika crnog dijamanta na okrugloj osnovi od brušenog titanijuma.

Verzija za „dobrodošlicu“ Edition One ima ekskluzivnu zelenu boju karoserije, dekoraciju od ugljeničnih vlakana i kovane felne od 20 inča sa gumama za sve terene Goodyear spoljnog prečnika od 33 inča.

 

Unutrašnjost vrhunske verzije se ističe sedištima sa integrisanim naslonima za glavu i audio tehnologijom Body and Soul Seat. Presvlake sedišta su od polu-anilinske kože sa umecima od skupe tkanine Kvadrat.

Verzija EditionOne se može pohvaliti poliuretanskom oblogom Ultrafabrics sa minimalnim šavovima. Naravno, postoje logotipi posebnih izdanja.

Porudžbine za Defender Octa su već otvorene, cene u Engleskoj počinju od 145 hiljada funti sterlinga, a za Edition One potrebno je platiti 158 hiljada funti. Za poređenje: Defender 110 P425 sa V8 motorom sa kompresorom košta od 98 hiljada funti. (1 funta = 1,18 evra)

Verzija Octa će biti isporučena u ograničenom izdanju od 1.070 primeraka, a biće i jednostavnijih verzija sa BMW-ovim V8 motorom.

AutoRepublika

(143)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
s mile

Današnja vest, kako se investira, i lepo zaradi na „staroj“ tehnologiji..bravo za ideju

„Pre devet godina kupio više od 200 Land Rover Defendera, sada ih prodaje za stotine hiljada funti“

MRN

„Motor … omogućava SUV-u sa masom praznog vozila od 2.510 kg da ubrza do 100 km/h za 4,0 s, a maksimalna brzina je ograničena na 250 km/h.“

Eto, samo da su mu sa petih vrata skinuli onaj rezervni točak punih dimenzija mogao je da ima skoro istu masu kao novi BMW M5 😊

BB

To su čuli za tvoju avanturu sa M paketom pa su ostavili rezervnu gumu za svaki slučaj 😉

MRN

Ne, ne i ne… Rezervni točak je stvar prošlosti i pripada periodu automobilske praistorije … I to danas u kolima drže još samo vrlo retki „pećinski ljudi“ … Jer, danas postoji nešto što se uobičajeno zove „garancija mobilnosti“ i sasvim je dovoljno da ( u periodu garancije ) ako imaš signal mobilne mreže pozoveš „asisten’s“ svog matičnog brenda i problem sa nastavkom putovanja će ti ( „jednom“ ) biti rešen …
Kakav crni rezervni točak i njegovo menjanje 😊 Niko normalan to više odavno ne radi 😊

BB

A pod garancijom mobilnosti misliš da imaš signal za mobilni? 😀