1. Home
  2. Vesti
  3. VW i Rivian o budućim zajedničkim modelima
VW i Rivian o budućim zajedničkim modelima
5

VW i Rivian o budućim zajedničkim modelima

102
5
Podelite sa prijateljima:

Pre samo nekoliko dana svoju saradnju najavili su nemački koncern VW i američka kompanija Rivian. Volkswagen ove godine namerava da uloži milijardu dolara u novog partnera, a naknadno će uložiti još 4 milijarde.

Sporazum podrazumeva kreiranje platforme za električna vozila nove generacije i softvera za to. Po svemu sudeći, partnerstvo sa nemačkim gigantom dalo je hronično nerentabilnoj kompaniji Rivian poverenje u sopstvene snage, te je požurila da otkrije svoju ambicioznu „mapu puta”, koja uključuje pet perspektivnih modela odjednom.

Prvi od njih će biti novi model na postojećoj i nedavno poboljšanoj platformi, koja leži u osnovi ažuriranih modela Rivian R1S i R1T. Najverovatnije, govorimo o modernizovanom električnom kombiju. Mlađa porodica, koju čine već predstavljeni, ali još ne serijski krosoveri Rivian R2 i R3, takođe će biti popunjena trećim modelom. Nema ni detalja, ali će verovatno biti kompaktni pikap. Čak i originalni SUV Rivian R2 neće stići do kupaca do 2026. godine, tako da je treći model još uvek daleko.

Konačno, u još daljoj budućnosti najavljuju se tri dodatna modela koja bi trebalo da uđu u „pristupačni i masovni“ segment tržišta. Za njih će biti pripremljena odgovarajuća platforma. Rivian se takođe nada da globalni partner poput Volkswagena može pomoći u proširenju geografije prodaje svojih električnih vozila i tehnologije.

Što se tiče samog koncerna Volkswagen, njegovi predstavnici su razjasnili pitanje oživljenog brenda Scout. Činjenica je da se paralele između njega i Rivianovih trenutnih modela nagoveštavaju: oba brenda su fokusirana na proizvodnju električnih SUV-ova i pikapova. Međutim, Kristofer Haus, odgovoran za strategiju grupe, rekao je da novi dogovor neće uticati na planove za stvaranje Scoutovih električnih vozila. Podsetimo, Magna Steyr već pomaže Volkswagenu u njihovom razvoju, a ulazak na tržište se očekuje 2026. godine.

AutoRepublika

(102)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Rivian i VW – mislim da je ovo dobra kombinacija. VW kupuje ono sto ne zna i nema a Rivian dobija novac za proizvodnju. Takozvana „win-win“ kombinacija. Koliko ce ovaj „brak“ da traje, pitanje je sad?

s mile

Slažem se, ali Rivian je puno puta najavljivan kao „ubica“ Tesle, pa nikom ništa. Koliko su oni zapravo dobri u svom segmentu.

Matija

„Ubica Tesle“ – tipican novinarski senzacionalizam! 🙂 Rivian je tehnicki jako dobar, prosle godine sam imao priliku da ga detaljno upoznam: perfektna tehnika, puno prostora, brutalne performanse, ima ubrzanje kao raketa Saturn! 🙂 Stilski je originalan i veoma homogen. Mislim da bi njegovi vertikalni farovi mogli da dobiju pravougaonu formu umesto ove ovalne. Ovi su malo smesni. Njegov problem je tipican za startapove – preterana samouverenost i preambiciozan start, prerano je sebi postavio suvise visoke ciljeve. Prodaja je ispod plana jer se trziste ohladilo prema e-vozilima a troskovi su preko plana. VW je uleteo u pravi cas! Samo da ovo… Pročitaj više »

S mile

Nisam ljubitelj VWa, mislim da su odavno u slobodnom padu. Ali, zaista im zelim uspeh.

Matija

Da ti iskreno kazem, savrseno mi je svejedno sta ce se dogoditi sa VWom i celom evropskom industrijom. Oni su jos uvek puni sebe a u pozadini bore se za opstanak! EU mora da dodirne dno da bi shvatila gde su joj problemi i da konacno pocne da ih resava na razuman nacin. Ovo sto sada rade je davljenicko mlataranje nogama i rukama samo da bi se odrzali na povrsini. – VW radi dizajn u Kini, jer njihovi kucni dizajneri to ne znaju. – VW sklapa sporazum sa kineskim partnerom za koriscenje njihove platforme. – VW investira u Rivian jer… Pročitaj više »