1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Šolcov plan za EU ​​i Kinu predviđa petnaestoprocentne carinske stope
Šolcov plan za EU ​​i Kinu predviđa petnaestoprocentne carinske stope
8

Šolcov plan za EU ​​i Kinu predviđa petnaestoprocentne carinske stope

111
8
Podelite sa prijateljima:

Nakon saveznog ministra ekonomije Roberta Habeka (Zeleni), koji se tokom svog putovanja u Kinu zalagao da Evropska Unija i NR Kina ponovo pregovaraju o planiranim kaznenim carinama na kineske električne automobile, sada se uključuje i nemački kancelar Olaf Šolc. Kako prenosi Handelsblat, kancelar se umešao u tekuću debatu između EU i Kine o uvođenju carina na kineske električne automobile. Međutim, njegov kompromisni predlog još nije naišao na veliko oduševljenje.

Trenutno je planirano da od jula budu uvedene kaznene carine do 38,1 odsto na električne automobile proizvedene u Kini – u zavisnosti od spremnosti proizvođača da sarađuju tokom istrage. EU navodi da državne subvencije dovode do nelojalne konkurencije. Kina to ne vidi na taj način. Peking je upozorio Brisel da rizikuje otvaranje novog fronta u trgovinskom ratu sa Kinom, koji je počeo 2018. godine prvim uvoznim carinama Vašingtona. Kao odgovor na odluku EU, Kina je već otvorila antidampinšku istragu o uvozu svinjskog mesa u EU.

Nemački kancelar nudi kompromis kojim bi se uvele jedinstvene carine na uvoz automobila sa obe strane. To bi moglo značiti carinu od 15 odsto na kineski i evropski izvoz automobila, kako prenosi Handelsblat. Komisija EU odbija Šolcov predlog i ne vidi ga kao odgovarajuće rešenje. Po njihovom mišljenju, cilj nije harmonizacija carina, već stvaranje uslova za fer konkurenciju i nadoknađivanje kineskih subvencija. Stoga bi trebalo zadržati stepenaste carine na kineske automobile koje je predložila EU.

Sam Šolc neće moći da promeni stvari na bolje. Ali njegova inicijativa može dovesti do toga da privuče druge zemlje na svoju stranu. Ovo bi moglo da izvrši pritisak na Komisiju EU, koja će možda morati da popusti. Sa Šolcovim predlogom da se uvede paušalna carina od 15 odsto u oba smera, povećanje bi imalo samo mali uticaj na vozila proizvedena u Kini. Za električne automobile proizvedene u Evropi koji se izvoze u Kinu, carinska stopa bi ostala nepromenjena, jer Kina već naplaćuje 15 odsto na uvoz automobila. EU trenutno naplaćuje deset odsto carine na automobile iz Kine, bez obzira da li su kineske ili evropske marke u pitanju.

U suprotnom, nova regulativa bi bila više štetna po kineske marke. Dodatna uvozna carina od 17,4 odsto odnosila bi se na BYD, 20 odsto na Geely i 38,1 odsto na VW-ovu državnu kinesku partnersku grupu SAIC. Treba napomenuti da grupe uključuju i druge marke koje već prodaju električne automobile u Evropi.

AutoRepublika

Fotografija: SPD

(111)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

8 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Ne laje pas zbog sela … 😊

Rikošet

Ako sam dobro shvatio Šolc predlaže sledeće.

Izjednačimo carine tako što ćemo s tih 15% nastaviti da punimo državne kase i džepove bogatih.

Teoretski ako su ih izjednačili mogli su ih i ukinuti i tada bi s 0% carine cijena novih automobila prema krajnim kupcima mogla biti manja za tih 15% 🙂

Naravno logika političara nije da radi nešto što će pogodovati narodu, već bogatom sloju društva, državi i onima koji su na njenoj sisi…

igi

Nemačka bar ima automobilsku industriju koju štiti. Nama su trenutne carine za vozila iz Azije 12.5%.

Rikošet

Da ima, ali nije baš sve njemačko kako nam se čini… Npr na hibridni VW Golf se plaća carina kao na svaki drugi kineski automobil, jer u njemu imaš 51% ugrađenih komponenti koje su proizvedene u Kini. Baš me zanima kakav je odnos u električnim automobilima, a tu se možda krije i odgovor zašto su ID modeli u Kini značajno jeftiniji nego u Evropi, a i zašto Šolc priča o ovakvoj carinskoj stopi… Znači carine na kineske automobile možda će najviše da pogode Njemačku, jer su mnogi automobili, koje javnost prihvata kao Made in Germany, u suštini Made in China… Pročitaj više »

s mile

da, ali će se svake godine smanjivati za 1,5%, već od ove padaju na 11%

Matija

Zahvaljujuci neogranicenoj demokratiji, o sudbini evropske autoindustrije odlucuje 28 clanica EU. Od tog broja samo njih 5-6 ima autoindustriju. Strateska vrednost odluka pokazuje gde to vodi.

Svi evropski proizvodjaci automobila su protiv bilo kakvih zastitnih carina protiv kineskih vozila ali EU administracija na celu sa von der Lajen je neumoljiva! Boga pitaj kojim ciljevima se oni rukovode??? Da ponovim po ko zna koji put: nizak nivo inteligencije i obrazovanja.

s mile

Američkim ciljevima.
Odnos prema Ukrajini
Odnos prema Kini

Matija

Carine i porezi su u stalnom porastu iz najrazlicitijih razloga: da se zastiti trziste umesto da se oslobodi konkurencija, poskupljuje se gorivo u ime ekologije ali se zabranjuje cisto gorivo, umesto da se forsira masovan prelazak na struju struja je sve skuplja – navodno je prljava. EU je puna gluposti da vise ne moze ni da stane!