1. Home
  2. Prezentacije
  3. Superautomobil Aston Martin Valiant nastavlja nasleđe dvanaestocilindarskog modela Valora
Superautomobil Aston Martin Valiant nastavlja nasleđe dvanaestocilindarskog modela Valora
2

Superautomobil Aston Martin Valiant nastavlja nasleđe dvanaestocilindarskog modela Valora

158
2
Podelite sa prijateljima:

Aston Martin je predstavio svoju novu kreaciju – kupe Valiant, dizajniran za trkačku stazu, ali i odobren za javne puteve.

Međutim, pažljivi čitaoci su već naslutili da novo ime krije samo varijaciju modela Aston Martin Valor, koji je debitovao pre godinu dana i koji je i sam napravljen na bazi serijskog kupea Vantage.

Kao i Valour, novi Valiant je opremljen V12 biturbo motorom 5.2, ali je njegova snaga povećana sa 715 na 745 KS, iako je obrtni moment ostao isti (753 Nm). Šestostepeni manuelni menjač instaliran prema šemi Transaxle i prenosi svu pogonsku silu na zadnju osovinu, a automatski menjač nije dostupan čak ni uz doplatu.

Aston Martin ne izveštava o dinamičkim pokazateljima, već se fokusira na suštinu superautomobila, u čijem podešavanju je učestvovao vozač Formule 1 Fernando Alonso. Adaptivni amortizeri Multimatic ASV su u stanju da promene krutost za manje od šest milisekundi. Elektronika za vožnju ima režime Sport, Sport+ i Track.

Aerodinamički komplet karoserije je modifikovan kako bi se maksimizirala sila pritiska dok je otpor vazduha minimalizovan. Da bi se to uradilo, ugrađeni su masivni razdelnik, gornji pragovi, krilo i difuzor, u koji je ugrađen veliki četvorocevni završetak izduvnog sistema (umesto mnogo skromnijih tri cevi modela Valor).

U cilju efikasnog hlađenja moćnog V12 u trkačkim režimima, skoro ceo prednji deo zauzima rešetka hladnjaka od ugljeničnih vlakana, a vazdušni kanali u prednjim krilima su uvećani.

Automobil je olakšan: minus oko 100 kg (iako konačna cifra nije objavljena). Na primer, točkovi prečnika 21 inča napravljeni od legure magnezijuma su 14 kg lakši od prethodnih (gume veličine 275/35 R21 su postavljene napred, 325/30 R21 pozadi).

3D štampani zadnji podokvir uštedeo je 3 kg bez žrtvovanja krutosti, a pogonsko vratilo od magnezijuma 8,6 kg. Litijum-jonska baterija od 12 volti štedi 11,5 kg, dok standardni ugljeno-keramički kočioni diskovi od 410 mm napred i 360 mm pozadi takođe doprinose.

Unutrašnjost kupea Aston Martin Valiant sa dva sedišta je skoro ista kao i kod Valoura, ali sa polu-kavezom i redovnim okruglim volanom umesto fasetiranog.

Međutim, pravi vrhunac unutrašnjosti je izložen mehanizam menjača. Naravno, ugljenična vlakna se obilato koriste u završnoj obradi. Sedišta Recaro Podium su podrazumevano presvučena tkaninom, ali može se naručiti alkantaru ili polu-anilinsku kožu.

Superautomobil na stazi Aston Martin Valiant biće predstavljen uživo na festivalu brzine u Gudvudu u julu, a isporuke kupcima trebalo bi da počnu pre kraja ove godine. Biće proizvedeno samo 38 automobila, dok je Valor prodat u 110 jedinica. Cena: oko 2 miliona funti sterlinga.

AutoRepublika

(158)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Supersportski automobili po pravilu ostavljaju me mrtvim-hladnim. Ovaj mi cak ide na nerve: cemu ova ogromna maska napred??? Nimalo sportska, cisti kic i „copy-paste“ pomodarstvo – „svi prave veliku masku pa cu i ja!“

Bungi

Ovaj dizajn je totalno odlutao od Aston Martin-ove elegancije i slicniji je Nisanu GT-R.Ne, ne i ne.Ne moze.