1. Home
  2. Vesti
  3. M Sverige: Uvedite subvencije za električne automobile koji podržavaju V2G
M Sverige: Uvedite subvencije za električne automobile koji podržavaju V2G
1

M Sverige: Uvedite subvencije za električne automobile koji podržavaju V2G

90
1
Podelite sa prijateljima:

Ukinute subvencije i snižene cene fosilnih goriva dovele su do pada broja privatnih kupovina električnih automobila. Nacionalna konfederacija M Švedska (Riksförbundet M Sverige) to opisuje kao korak unazad za vladu, koja je istakla da su električni automobili neophodni za Švedsku da bi postigla određene klimatske ciljeve.

– I pored toga što vlast vidi elektrifikaciju kao glavni način za smanjenje štetnih emisija iz putničkih automobila, za to još nisu stvorili realne uslove. Nema jasnih finansijskih podsticaja za kupovinu električnog automobila, kaže Karl-Erik Stjernval, menadžer za održivost u M Sverige.

Stoga, M Sverige sada zahteva ponovo uvođenje subvencija za elektrovozila, i to sa fokusom na električne automobile koji mogu da dele energiju sa električnom mrežom. To kroz takozvanu „V2G“ (Vehicle to Grid) tehnologiju. Svako ko danas ulaže u kućnu bateriju dobija značajnu poresku olakšicu. Ovde M Sverige veruje da električni automobili sa V2G imaju istu ulogu i da bi trebalo da imaju pravo na subvenciju.

– Znamo da su električni automobili skupi i znamo da su troškovi balansiranja električne mreže naglo porasli. Logična stvar je da se vlasnicima automobila da bonus kada električni automobil podržava električnu mrežu, kaže Karl-Erik Stjernval.

Predlog u celini M Sverigea:

  • subvencija od 50.000 švedskih kruna (4.425 evra) pod uslovom da automobil ima V2G tehnologiju,
  • poreski odbitak za zelenu električnu energiju u vezi sa periodima u kojima je baterija dostupna mrežnom snabdevaču,
  • mogućnost smanjenja ili ukidanja PDV-a na struju, i smanjenog poreza na energiju,
  • ROT odbitak za servis i popravku električnih automobila koji pružaju usluge podrške,
  • neophodne promene pravila kako bi se stvorili uslovi za novo tržište deljenja energije.

– Prednosti električnog automobila bi postale mnogo jasnije, što više odlučite da doprinesete, više možete da uštedite na održavanju automobila, a automobil ima svrhu čak i kada miruje, što je često više od 90 odsto vremena, zaključuje Karl-Erik Stjernval.

AutoRepublika

(90)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Milan

Ovo je obično lupetanje nepismenih vladinih činom.