1. Home
  2. Vesti
  3. Changan želi fabriku u Evropi i plasman od 300 hiljada vozila do 2030. godine
Changan želi fabriku u Evropi i plasman od 300 hiljada vozila do 2030. godine
3

Changan želi fabriku u Evropi i plasman od 300 hiljada vozila do 2030. godine

157
3
Podelite sa prijateljima:

Kineska automobilska kompanija Changan planira da u toku ove godine otvori zavisnu firmu na tlu Starog kontinenta. Cilj tog društva bi bio u vidu sagledavanja mogućnosti za izgradnju fabričkog kompleksa u Evropi, gde se uprava nada da plasira kontingent od oko 300 hiljada četvorotočkaša do 2030. godine. Ovu vest je juče objavio lokalni portal Yicai, a koji se inače bavi temama iz privrede. Zatim su i drugi uticajni mediji preneli priču (EFE, Agerpres).

Rukovodstvo Changana će, prema zamislima a i u skladu sa zahtevima akcionara, ove godine u Evropi lansirati električne marke po imenu Deepal, Changan Kiiuan i Avatr, i to sa šest modela koji će debitovati do 2027. godine. Kompanija sa sedištem u Čongkingu, gradu u središnjoj Kini, prošle godine je pokrenula primenu globalne strategije koja podrazumeva bacanje akcenta na razvoj međunarodnog poslovanja i izgradnju fabrika u inostranstvu.

Ako će strategija kineskog konstruktora za Evropu biti zasnovana na električnim automobilima, Changanovi planovi u Centralnoj i Južnoj Americi su usmereni na vozila pokretana motorima s unutrašnjim sagorevanjem goriva, kao i s procenjenim obimom prodaje od oko 200 hiljada jedinica do 2030. godine i osnivanjem entiteta u Meksiku, gde je u februaru ove godine, kao početni korak u realizaciji dugoročnijih težnji, otvoren ogranak kineske kompanije.

Ova vest stiže samo dan nakon što je Evropska komisija objavila uvođenje dodatnih nameta na uvezena kineska električna vozila, što bi, prema analitičarima, moglo da podstakne kineske proizvođače automobila da otvore fabrike u Evropi, jer se vozila inostranih marki domaće proizvodnje neće smatrati uvozom i neće biti predmet ovih carinskih dažbina.

Pored Changana, i ostale kineske kompanije su najavile da imaju ideje o izgradnji fabričkih postrojenja na tlu Evrope. Pričamo o koncernima nazvanim SAIC, BYD i Chery. Pored njih, kineski Leapmotor će se oslanjati na Stellantisove fabrike. Nije ni čudo, Stellantis drži 51% kapitala u diviziji Leapmotora namenjenoj međunarodnom poslovanju.

AutoRepublika

(157)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Zex

Pametno, otvorite u Evropi i tako spustite cenu ovi Evropskih proizvodjača što nas pljačkaju sa navijenim cenama !!! I koliko auta evropskih se proizvodi u Kini i kod nas bude cena puta tri ..nikad više love nisu uzeli od nas !!!

s mile

Do otvaranja fabrika u EU je dug put, planiranje, projektovanje, izgradnja, lokalni zakoni, ekologija. Kroz koje je sve muke prošla fabrika Tesla u DE. Zeleni..itd…

„Od 1. jula smanjenje carinskih stopa na uvoz vozila iz Kine“

ovo je vest za nas, smanjuju se carine, sa sadašnjih 12% pa svake godine za oko 1.5% manje

kinezi će nas poplaviti, a EU zabraniti, jer smo im dozvolili da dođu kod nas, mada, ko zna, za 15-20god, šta će od EU postojati, a kina će svakako ojačati…debelo

BB

Neće EU postojati do tada