1. Home
  2. Zelene strane
  3. Nemci procenjuju da zabrana motora SUS nije od značaja za rast popularnosti elektromobilnosti
Nemci procenjuju da zabrana motora SUS nije od značaja za rast popularnosti elektromobilnosti
2

Nemci procenjuju da zabrana motora SUS nije od značaja za rast popularnosti elektromobilnosti

89
2
Podelite sa prijateljima:

Neke konzervativne političke snage već nedeljama najavljuju da žele da preokrenu trend izbacivanja konvencionalnih termičkih motora u Evropskoj uniji. Isto se često naziva „zabrana motora s unutrašnjim sagorevanjem“, što bi se moglo nazvati pogrešnim predstavljanjem činjenica. Zavedeni ovim i nekim tabloidnim medijima, mnogi ljudi, posebno u Nemačkoj, sada izgleda veruju da su električni automobili samo hir koji će uskoro nestati. Ali to nikako nije tako, jer sada postoji veliki broj političkih smernica koje će takođe indirektno pokretati povećanje elektromobilnosti.

Andreas Varezi, izvršni predsednik nemačkog Saveznog udruženja za novu mobilnost (Federal Association for New Mobility – BBNM) , istakao je ovo tokom manifestacije po imenu Power2Drive u Minhenu, gde je vodio radionicu o političkom okviru. Stoga će pokretačka snaga u narednim godinama biti oličena kroz dekarbonizacija flote. Iznad svega, sve detaljniji zahtev za izveštavanje o održivosti (CSRD), koji se primenjuje na sve više kompanija, i Zakon o energetskoj efikasnosti (EnEfG) su faktori za značajno ubrzanje elektrifikacije. „Sanjarenje o sintetičkom gorivu kao navodnoj alternativi to ne menja“, zajedljivo navodi udruženje.

„Čak i ako oba zakona ne preciziraju nikakve zahteve u vezi sa električnim vozilima, oni primoravaju velike i energetski intenzivne kompanije da masovno smanje emisije CO2 koje poslovanjem generišu“, objasnio je Varesi. Pošto je ovo obično mnogo manje kritično za flotu kompanije od intervencije u tekućim proizvodnim procesima, BBNM veruje da se može očekivati brza elektrifikacija flota kompanije.

Prema proceni BBNM-a, veruje se da će do 17.000 kompanija do 2025. godine biti prinuđeno da postane aktivno samo u Nemačkoj. U 2026. godini će biti dodat mnogo veći broj manjih kompanija. Stoga je jasno predvidljivo da će najkasnije od sledeće godine komercijalni napori da se uspostavi infrastruktura za punjenje i elektrifikuje flota dobiti novi zamah u Nemačkoj. „Čak i ako očekujemo da će samo u proseku 100 vozila po velikoj kompaniji biti pretvoreno u baterijska, to znači 1,7 miliona novih električnih vozila na nemačkim putevima već tokom sledeće godine “, izračunava Varezi.

Po mišljenju Vareziju, ovaj efekat će se verovatno ponovo značajno povećati 2026. godine. „A kada sva ova komercijalna vozila stignu na tržište polovnih automobila, dugo očekivani pristupačni električni automobili će takođe biti dostupni masama“, ubeđen je BBNM.

Odbor BBNM-a je na ovom događaju naveo još jedan faktor koji će igrati glavnu ulogu, posebno za logističke kompanije. Emisije CO2 će u budućnosti igrati sve važniju ulogu u naplati putarine za kamione, što će takozvane ukupne troškove posedovanja vozila – odnosno troškove tokom celog radnog veka – značajno pomeriti u korist električnih kamiona.

Evropski izbori jedva da su gotovi i čini se da neki konzervativni političari prepoznaju potrebu za elektromobilnošću. Prema izveštajima medija, federalni ministar saobraćaja Volker Vizing i glavni kandidat EPP Manfred Veber odjednom javno hvale prednosti ličnih privatnih električnih automobila, a predsednik CDU-a Fridrih Merc je iznenada otkrio svoju ljubav prema toplotnim pumpama, protiv kojih se glasno bunio protiv pre samo godinu dana.

AutoRepublika

(89)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Mnogi tu „sanjare“. Kako medju zagovornicima EV-a, kao i medju ostalima.

Matija

„Nemačkog Saveznog udruženja za novu mobilnost (Federal Association for New Mobility – BBNM)“ – zivim ovde vec 35 godina i nikada nisam cuo za ovo udruzenje! 🙂 Razlog je jednostavan: ovde svakoga dana nice neko udruzenje, savez, itd. Skupi se nekoliko ljudi, konstituisu udruzenje a zatim dobijaju novac od drzave za svoj rad! Koga to BBNM zastupa – Boga pitaj! Da sagorevanje fosilnih goriva mora da se zaustavi, to je danas manje-vise svima jasno. Ono sto nikome stvarno nije jasno, jeste na koji nacin, sta to moze da zameni fosilna goriva. Za resenje ovog strateski izvanredno vaznog pitanja nedostaje generalna… Pročitaj više »