1. Home
  2. Life
  3. Predstavljen novi desetocilindarski turbodizel koji ne želite da čujete (a ni da vidite)
Predstavljen novi desetocilindarski turbodizel koji ne želite da čujete (a ni da vidite)

Predstavljen novi desetocilindarski turbodizel koji ne želite da čujete (a ni da vidite)

753
8
Podelite sa prijateljima:

Motor koji je predstavljen tokom prethodne nedelje je delo divizije Rolls-Royce Power Systems. U pitanju je viljuškasta desetocilindarska dizel jedinica, a uz nju je debitovao i hibridni pogonski sklop namenjen kopnenim armijskim vozilima. Oba tehnološka bisera će biti uključena u „oslobodilačke“ borbene snage pakta NATO.

Većini nas je prva asocijacija na marku Rolls-Royce silueta duha ekstaze, kao i plejada ultra luksuznih automobila. Pored same automobilske kompanije, koja je u vlasništvu BMW-a, postoji i posebna kompanija Rolls-Royce Holdings. Ona je pak poznata, na primer po proizvodnji avionskih motora. Ali sada je odeljenje Power Systems predstavilo dva nova koncepta za teška vojna vozila.

MTU je u okviru razvoja pogonskog programa predstavio koncepte hibridnog pogonskog sklopa, specijalno konstruisanog za taktičku upotrebu, i novi motor iz serije MTU 199 sa deset cilindara, inače popularne u nekoliko NATO-ovskih armija. Taj blok razvija snagu koja prevazilazi 1.100 kW.

Iz navoda kompanije proizilazi da je pogonski sklop MTU 199, a koji je trenutno dostupan u verzijama sa šest i osam cilindara, već sada najviše prodavani u svojoj kategoriji. Uostalom, od 2000. godine isporučeno je preko 4 hiljada komada i guseničarskih i oklopnih vozila na točkovima. Nova verzija V10 će dodatno povećati mogućnosti i upotrebljivost vozila.

Dizel motor, koji se može povezati na različite hidrauličke sisteme, generatore i drugu opremu, nudi najvišu snagu od, kako rekosmo, oko 1.100 kW, što ga čini sposobnim da pokreće mašine teške u intervalu od 50 do 70 tona. Trebalo bi da može da se poigrava i s grdosijom kakva je recimo tenk. Pored toga, kompanija navodi da radi na još boljoj verziji, čija bi snaga trebalo da dostigne i svih 1.200 kW.

Pored novog motora V10, kompanija je predstavila i novi hibridni sistem za teška vojna vozila, koji ne samo da dodatnom snagom pomaže motoru s unutrašnjim sagorevanjem goriva, već i komplikuje detekciju vozila od strane (njima) neprijateljskih sistema.

Ako se sistemi vozila napajaju strujom koja je deponovana u baterijama umesto da se za proizvodnju iste eksploatiše motor s unutrašnjim sagorevanjem goriva, pored eliminacije buke, biće smanjen i toplotni sporedni i neželjeni efekat.

Hibridni pogonski sklop bi trebalo da bude kompaktan, što će olakšati integraciju istog u vozilo, dok sistem dopune može da se nosi sa bilo kojim od već postojećih motora iz serije MTU. Zahvaljujući asistenciji elektromotora pri manjim brzinama kretanja, mašine bi mogle da budu i tiše, a ako je potrebno, električni sistem će olakšati ubrzanje do većih brzina.

„Uvereni smo da dajemo značajan doprinos daljem razvoju odbrambenih sposobnosti NATO-a i njegovih saveznika. Po prvi put će proizvođači vozila moći da implementiraju potpuno nove koncepte vozila, pri čemu hibridni koncept u principu može biti implementiran sa bilo kojom paletom motora iz MTU-ovog vojnog programa pogonskih rešena“, rekao je Kristijan Volf, šef razvoja vojnih motora i sistema.

AutoRepublika

(753)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

8 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

„viljuškasta desetocilindarska dizel jedinica“ – sta znaci definicija „viljuškasta“? Koliko vidim, ovo je uobicajena V10 konfiguracija. Uzgred, bas bih voleo da ga cujem!

Matija

Predpostavljao sam, posalji mi, molim te, originalni izraz na engleskom.

MRN

Još da si napisali da ispunjava Euro 7 eko normu …

Milan Grozdanović

Tenkovi se ne dekarbonizuju. Secam se kad bese vojna parada u Nisu pre 5 godina, bio sam iznenadjen koliko dime nasi tenkovi i ina oklopna vojna vozila

Matija

Namerno dim, to je vestacka magla! 🙂

BB

Ja sam vidio neke koji su prilično karbonizovani 😂🤣