1. Home
  2. Prezentacije
  3. Sedan Xpeng MONA M03 donosi dokazanu aerodinamiku
Sedan Xpeng MONA M03 donosi dokazanu aerodinamiku
4

Sedan Xpeng MONA M03 donosi dokazanu aerodinamiku

116
4
Podelite sa prijateljima:

Xpeng je predstavio prvi model iz nove porodice koja nosi prezime MONA, a čiji naziv znači Made Of New AI (Stvoreno od strane nove veštačke inteligencije). Nejasno je koliko je virtuelni asistent pomogao u stvaranju električnog automobila, ali je poznato da je kineski agregator za iznajmljivanje i pružanje taksi usluga, kompanija DiDi definitivno učestvovala u razvoju vozila.

Stoga bi, električna limuzina Xpeng MONA M03 trebalo da bude dobro pripremljena za obezbeđivanje usluga prevoza u korporativnim parkovima.

Pred nama je automobil iz D segmenta. Dužina mu je na nivou od 4.780 milimetara, širina je 1.896 mm, dok je visina 1.445 mm. Međuosovinsko rastojanje je skoro isto kao kod Toyotinog aduta po imenu Camry, što će reći da iznosi 2.815 mm.

Konture karoserije su prilično slične drugim modernim električnim vozilima, ali su članovi razvojnog tima uradili veoma dobar posao na aerodinamici. Na primer, MONA M03 pruža posebne točkove s felnama od 18 inča, aktivne klapne na prednjoj ploči i niz malih aerodinamičkih elemenata. Kao rezultat toga, koeficijent Cx je proglašen za jedan od najnižih među sedanima koji se nalaze u serijskoj proizvodnji, pa iznosi svega 0,194! Samo još jedan kineski električni automobil Arcfox αS5 iz BAIC-a ima manje (0,1925).

Xpeng MONA M03 je homologovan u dve verzije sa pogonom na zadnje točkove. Manje poželjan je opremljen elektromotorom koji razvija 190 konjskih snaga, dok poželjniji pokreće motor sa 218 „konja“. Pružaju istu maksimalnu brzinu kretanja od 155 km/h. Najverovatnije će dve modifikacije imati različite trakcione baterije, jer se težina praznog vozila prilično razlikuje, pa može iznositi 1.661 i 1.739 kilograma, redom. Ali, do sada je najavljen samo maksimalni domet od 500 kilometara.

Električna vozila porodice MONA bi, u skladu s planovima, trebalo da postanu najpristupačnija u asortimanu Xpenga. Kineska štampa sugeriše da će sedan MONA M03 koštati između 100 i 150 hiljada juana što je ekvivalent nepunih 13 hiljada evra, pa sve do oko malo više od 18 hiljada. Sveobuhvatna prezentacija automobila će se održati bliže jeseni.

AutoRepublika

(116)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Znači, u tome je „kvaka“ – nema dobrog koeficijenta otpora vazduha bez svetlosne grupe u funkciji branika ? 😊

Matija

?

Matija

Ono sto me kod ovog auta najvise fascinira jeste njegova cena – 13 do 18 hiljada evra za ovako veliki i ovako dobar auto! EU proizvodjaci se mukotrpno natezu da proizvedu mali auto sa skromnim performansama za ispod 20.000 evra! Ova razlika u ceni sigurno nije rezultat „finansijskog dopinga“, koji po propagandi EU parlamenta kineska drzava pumpa svojim proizvodjacima! Ocigledno se radi o radikalno efikasnijim procesima u kineskoj autoindustriji kao i o skrominijim profitnim ambicijama Kineza. EU parlament jos uvek nije sastavio listu kineskih modela koji se u EU prodaju po damping cenama. Svojom agresivnom propagandom EU parlament skrece paznju… Pročitaj više »

Matija

Aerodinamika je kod ovog modela takoreci dominantna tema. Kineski tim je dobro obavio svoj posao, ipak mislim da postoji potencijal za jos bolji koeficijent otpora. Radi se o vertikalnom preseku „nosa“ ovog vozila – njegova donja povrsina ima blagi negativan nagib (nagnuta je gornjim delom napred), tako da je skoro vertikalna. Ovakva geometrija prisiljava vazduh da se penje preko cele karoserije i to pocevsi od prednje ivice donjeg crnog spojlera. Mislim da se zbog toga na ovoj povrsini vazduh nagomilava i stvara se pritisak na karoseriju – povecan otpor vazduha. Moj predlog bi bio da donja povrsina „nosa“ dobije znatno… Pročitaj više »