1. Home
  2. Prezentacije
  3. Alpine A290 konačno predstavljen
Alpine A290 konačno predstavljen
11

Alpine A290 konačno predstavljen

828
11
Podelite sa prijateljima:

Francuska marka Alpine je konačno potvrdila dugogodišnje planove za proširenje asortimana modela. Predstavljena je serijska verzija „hot“ hečbeka Alpinea A290, koji će postati drugi model u trenutnoj gami – a ujedno i prvi električni automobil kompanije.

Da, u stvari, ovo je samo moćna i „zla“ verzija električnog Renaulta 5, ali sa sopstvenim interesantnim karakteristikama.

Karoserija „petice“ dopunjena je ne samo agresivnim dodacima, već i značajno proširenim lukovima točkova. Ukupna širina automobila povećana je sa 1,77 na 1,82 m, a imitacija usisnika vazduha na zadnjim vratima je referenca na srednje-motorni Renault 5 Turbo iz osamdesetih.

„Bodi kit“ takođe povećava dužinu automobila sa 3.920 na 3.990 mm, a reli stil je podržan dodatnim reflektorima na prednjem braniku. Visina je takođe postala veća (1.520 umesto 1.500 mm za osnovni hečbek) – uglavnom zbog velikih točkova sa gumama 225/40 R19. Ali međuosovinsko rastojanje je, naprotiv, smanjeno sa 2.540 na 2.530 mm.

Unutrašnjost sadrži ne samo volan koji je zasečen na dnu, već i novi visoki centralni tunel sa kontrolnim panelom menjača na dugme (osnovna „petica“ ima birač na stubu upravljača).

Prednji panel i vrata su transformisani ukrasima od napa kože. Prednja sedišta su tapacirana na isti način sa povećanom bočnom podrškom. Ekrani instrument table (10,25 inča) i multimedijskog sistema (10,1 inča) ostali su standardni, ali je grafika promenjena. Postoje četiri nove opcije prikaza i specijalni sportski režimi, uključujući detaljnu telemetriju. Dostupan je i audio sistem Devialet sa devet zvučnika, uključujući sabvufer od 20 cm.

Kao i osnovni Renault 5, Alpine A290 ima samo pogon na prednje točkove, ali jedini električni motor je pozajmljen od većeg Meganea E-Tech. Ako „petica” može da ima najviše 150 konjskih snaga, za hečbek pod znakom Alpine minimum je 180 KS uz 285 Nm za verzije GT i GT Premium. A za modifikacije GT Performance i GTS, snaga je povećana na 220 KS i 300 Nm. Ubrzanje do „stotke“ traje 7,4 sekunde i 6,4 sekunde, respektivno, ali je maksimalna brzina skromna po standardima „hot“ hečeva: 160 i 170 km/h.

Trakciona baterija kapaciteta 52 kWh je skoro ista kao kod skupljih verzija „petice“, ali sa razvijenijim sistemom termoregulacije i toplotnom pumpom. Potpuna napunjenost bi trebalo da bude dovoljna za 380 km. Važno je i to što A290 nije mnogo teži od originalnog Renaulta 5 sa ​​baterijom istog kapaciteta: 1.479 kg prema 1.450 kg.

Maksimalna snaga punjenja jednosmernom strujom je 100 kW, u kom slučaju Alpine A290 dopunjava svoj kapacitet od 5% do 80% za 30 minuta. Ugrađeni ispravljač od 11 kW puni od 10 do 80% za 3 sata i 20 minuta. Pored toga, obezbeđeno je povezivanje eksternih „V2G“ (Vehicle to Grid – vozilo ka mreži) potrošača.

Alpineovi inženjeri su u velikoj meri redizajnirali šasiju osnovnog hečbeka. Pored povećanog koloseka, A290 ima čvršći prednji okvir, što omogućava da se motor montira još niže. Postoje nove šipke protiv prevrtanja. Podsetimo vas da čak i jednostavni Renault 5 ima nezavisno zadnje vešanje, što ide u prilog moćnom hečbeku.

Brembo kočnice iz sportskog automobila Alpinea A110 sa četvoroklipnim mehanizmima i diskovima prečnika 320 mm (288 mm pozadi) postavljene su napred.

Električni automobili Alpine A290 će se sklapati u istoj fabrici ElectriCity u Dueju u Francuskoj, gde se proizvodi osnovni R5. Elektromotori za njih će se praviti u Megafabrici u Kleonu; proizvodnja baterija biće pokrenuta i u Francuskoj, ali ne pre naredne godine.

Već je objavljena minimalna cena – 38 hiljada evra. Međutim, prva koja će se naći u prodaji do početka nove godine biće nabrijana verzija za dobrodošloicu – Premiere Edition, sa jedinstvenim spoljnim dizajnom i potpuno drugačijom cenom.

Biće napravljeno samo 1.955 ovih mašina.

AutoRepublika

(828)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

11 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Simpatican auto! Cena je – „elektricna“, munje sevaju! 🙂
Konkurent Mini Cooper E ima sledece cene, prema paketima opreme:

Essential Trim……………………….od 32.900 €
Classic Trim………………………….od 37.460 €
Favoured Trim……………………..od 39.910 €
John Cooper Works Trim………od 41.210 €, ubrzanje 6,7-7,3 s, baterija 40,7-54,2 kWh.

Tu su negde, Apin je nesto veci i jeftiniji.

Rikošet

Silan broj prednarudžbi imaju za „peticu“ tako da ispade da cijena nije bitna kad imaš dobar dizajn…

Koliko će ih realizovati i kako ostaje nam da vidimo…

Renault Terminator🇷🇺Z

Meni je auto lijep i tu se sve završava.Mana što je samo električna verzija u opciji a o cijeni da ne govorim.

Zoca

Za nezavisno vesanje(i Renoove 5-ice) u ovoj klasi palac gore.

Matija

Pa i nije nesto narocito – jedna uzduzna i jedna poprecna vodjica, koje pridrzavaju donju stranu opruznog elementa. Da je multi link – e, to bi bilo nesto! 🙂

Renault Terminator🇷🇺Z

VelSatis je bio zadnji Renault sa multilinkom.Ne vjerujem da bilo koji od ovih čardak frankenštajna imaju danas imaju multilink pozadi.

Rikošet

Imaš multilink na Australu, Espaceu i na Rafale (najjači hibridi) i na Koleosu (sve verzije)…

Megane i Scenic električni sve verzije, Alpina 290 i Aplina 110…

Renault Terminator🇷🇺Z

Eto koliko me zanimaju ta vozila kada to nisam znao…

Matija

Veci i tezi automobili, pogotovu elektricni (!) ne mogu bez multilink osovine. Razlog: samo ona omogucava aktivno upravljanje zadnjim tockovima. To je neophodno iz dva razloga: 1. Velika tezina i brzina izazivaju veliku centrifugalnu silu u krivinama, sto dalje izaziva pojacane bocne deformacije guma. Korekcija tih deformacija vrsi se pomocu kompjuterski kontrolisanog upravljaca na zadnjoj osovini. 2. Veliki automobili imaju veliko rastojanje osovina. Pomocu upravljaca na zadnjoj osovini smanjuje se njihov krug okretanja. Maksimalan krug nije zakonom propisan ali se u praksi cesto srece kao limit na mestima gde automobili moraju da manevrisu u ogranicenom prostoru – javne garaze, na… Pročitaj više »

Renault Terminator🇷🇺Z

Mislim da multilink i nema neke veze sa zakretanjem zadnjih točkova.Laguna 3 u GT izvedbi i u kupe izdanju nema pozadi multilink već krutu osovinu ili ti obična taljiga kako ja to zovem😁…pa su joj zadnji točkovi upravljivi.Renault taj sistem zove 4Control.Ima ga i na Meganeu 4 GT i RS verzijama.
Ja mislim da multilink ima prednost u odnosu na ostale sisteme (taljiga,torzija..) što pruža veću stabilnost vozila pri oštrijoj vožnji,bolje ponašanje u krivinama,bolju upravljivost i kontrolu vozila.Mana mu je vjerovatno što je skuplji za održavanje od taljige i što proizvođača košta više od obične taljige.

Radovan

Cak i lici na auto, u odnosu na Koreance i Kineze sa svojim zakrivljenim nakaradama. Ko ce da ga kupi? Sigurno ne onih 80% populacije koji zagledaju dobru polovnu Daciju na kredit od 5-7god