1. Home
  2. Life
  3. Bezbednost
  4. ZF menja lokaciju vozačevog vazdušnog jastuka
ZF menja lokaciju vozačevog vazdušnog jastuka

ZF menja lokaciju vozačevog vazdušnog jastuka

304
3
Podelite sa prijateljima:

Prvi vazdušni jastuk koji se široko koristio na serijskim automobilima bio je vazdušni jastuk za vozača i ta priča je krenula osamdesetih. Tokom godina, njegova lokacija u glavčini volana se nije menjala, ali je nemačka kompanija ZF, jedan od vodećih proizvođača bezbednosnih sistema za automobile, smislila novo rešenje.

Idejni projekat podrazumeva ugradnju vazdušnog jastuka na gornju površinu volana. Tako, u slučaju sudara, vazdušni jastuk ne puca pravo unazad, već pod uglom nagore, „leteći“ kroz gornji segment volana. I tek nakon što prođe između glavčine i gornjeg dela oboda, kupola vazdušnog jastuka se naduvava i poprima svoj tradicionalni oblik i lokaciju (naslovna slika).

Zašto su nemački inženjeri morali da komplikuju poznati dizajn koji dobro funkcioniše? Prema proizvođaču, danas volan nije samo upravljački eksponent vozila, već složen i multifunkcionalni element. Savremeni multifunkcionalni volani, posuti dugmadima i senzorima, odavno su postali uobičajeni, ali će u budućnosti njihove mogućnosti postati još šire i biće potrebno više prostora za smeštaj novih komandi. Zbog toga su ZF-ovi inženjeri „izbacili” vazdušni jastuk sa svog uobičajenog mesta.

Pored toga, važan aspekt u stvaranju obećavajućeg sistema bio je novi dizajn enterijera automobila. Prema kreatorima, lakonski i besprekorni izgled prednjeg panela će biti relevantan u bliskoj budućnosti. Obično čvorište sa vazdušnim jastukom skrivenim unutra će postati slepa tačka u visokotehnološkom enterijeru. U novom dizajnu biće moguće ugraditi još jedan ekran osetljiv na dodir u centar volana. Tako da se bolje uklapa sa ekranima na prednjem panleu, pružajući istu besprekornost.

AutoRepublika

(304)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
popovicvl

To! Još ekrana.

Matija

Kada procitam ovako nesto, jasno mi je da su se u razvoj umesali neki novi klinci! Smartfon svuda! Na volan moze da se ugradi gomila tastera i ekrancica, sa stanovista elektronike minijaturizacija nema grance. Ali! Posle milion godina evolucije covek ne moze da se izmeni! Ostaju sledeci problemi: 1. Velicina tasti mora da bude prilagodjena dimenzijama ljudske ruke, tj. prstiju. Tokom voznje ne mozemo da ubadamo taste cackalicom! To znaci da je broj tasti na volanu vrlo ogranicen. 2. Ekran na volanu zahteva od ociju vozaca vrlo brzu promenu fokusa, sa „beskonacno“ na samo pola metra! Oko to ne moze… Pročitaj više »

MRN

Bravo .. To je to … Samo nam dajte „čist dizajn“ 😊
Ma, crkli da Bog da …