1. Home
  2. Vesti
  3. Nemački sud: Građani imaju pravo da zahtevaju odnošenje automobila s trotoara
Nemački sud: Građani imaju pravo da zahtevaju odnošenje automobila s trotoara
1

Nemački sud: Građani imaju pravo da zahtevaju odnošenje automobila s trotoara

84
1
Podelite sa prijateljima:

Nije redak slučaj videti parkirane automobile tako da dva točka budu podignuta na trotoar uz preostali par na putu. Sada je vrhovni Savezni administrativni sud Nemačke, odlučivao na ovu temu.

Građani pod određenim okolnostima mogu zahtevati od nadležnih institucija za drumski saobraćaj da preduzmu mere protiv vozača automobila koji su svoja prevozna sredstava ostavili, makar i delimično na trotoarima. Ovo je odlučio Savezni upravni sud u Lajpcigu. Preduslov za ovako nešto je da je korišćenje trotoara ispred doma podnosioca prigovora, značajno ograničeno parkiranim automobilima. Stoga je eventualni zahtev građana za akcijom protiv vozača prostorno ograničen.

„Tužioci su definitivno pobedili“, rekao je nemačkoj novinskoj agenciji dpa, Hening J. Bar, kao specijalista za upravno pravo. Gradska uprava Bremena će biti u obavezi da preduzme mere. Međutim, tužioci nisu došli do situacije da gradske strukture moraju direktno da brinu o ulicama. Opština može koristiti koncept da odredi prioritete, odnonso ulice koje su najviše pogođene. Advokat je tu odluku nazvao „prelomnom“.

U Bremenu se godinama vodi spor oko takozvanog parkiranja dva točka na trotoaru. Bez dozvole, ovo je zabranjeno – ali u mnogim gradovima poput Bremena to je i dalje uobičajeno i vlasti to tolerišu. Pet vlasnika nekretnina iz Bremena je podnelo tužbu protiv gradske skupštine.

Upravni sud u Bremenu je 2021. godine doneo odluku da tužioci mogu da zahtevaju intervenciju organa za drumski saobraćaj. Vlast je mogla odlučiti koju će meru izabrati. Viši administrativni sud u Bremenu je to u principu potvrdio presudom iz 2022. Međutim, za razliku od niže pozicioniranog suda, presudio je da nadležni organi imaju izvesnu slobodu u pogledu toga da li da intervenišu. Međutim, nisu mogli da ostanu potpuno pasivni. Ovo je sada potvrdio i Savezni upravni sud.

Klub ekološkog transporta VCD pozdravlja odluku i očekuje da će poslati signal. „Svi nemački gradovi koji su zatvorili oči na parkiranje na trotoaru sada moraju da preispitaju svoj pristup“, navodi se u saopštenju. Ekološka organizacija Nemačka pomoć za životnu sredinu je pozvala gradove i opštine da izruče novčane kazne nesavesnim vlasnicima automobila ili da odvuku automobile takozvanim paukom.

Parking servis Bremena je pozdravio sudsku odluku naglašavajući da taj organ ozbiljno doživljava pitanje javne dužnosti.

AutoRepublika

(84)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Parkiranje na ulici je regulisano saobracajnim znacima ili obelezavanjem na kolovozu i trotoaru. Vlasnik nepropisno parkiranog vozila dobija kaznu, to nije nista novo. Odnosenje vozila jeste novost, tacnije retko se primenjivalo.