1. Home
  2. Vesti
  3. Great Wall nakon poražavajuće prodaje zatvara evropsku centralu
Great Wall nakon poražavajuće prodaje zatvara evropsku centralu
6

Great Wall nakon poražavajuće prodaje zatvara evropsku centralu

3.15K
6
Podelite sa prijateljima:

Kineska kompanija Great Wall Motor će od prvog dana avgusta zatvoriti evropsku centralu u Minhenu i otpustiti svih stotinu zaposleni, uključujući i rukovodeći tim. Odluka je doneta nakon razočaravajućeg plasmana električnih automobila na najevećem evropskom tržištu četvorotočkaša, preneo je japanski poslovni magazin Nikkei Asia. Zaustavljeni su i dalji planovi proširenja na Austriju i Švajcarsku, pa će opsluživanje evropskih tržišta biti vršeno iz matične Kine. Priča se odnosi i na Veliku Britaniju, kao i na Irsku.

Visoko pozicioniran službenik sa kompanije sedištem u Minhenu, a koji je želeo da zadrži anonimnost i koji je Wey, kao jedan od brendova električnih vozila Great Walla, nazvao je to „prljavim poslom na račun zaposlenih“. Zaposleni nije želeo da bude imenovan. Jedan bivši radnik kompanija, nezavisno od ovog čoveka, je za azijsku redakciju naveo da je Great Wall radnicima obelodanio odnosne planove još 28. maja, ali sam kineski entitet nije želeo da komentariše slučaj.

S druge strane, Great Wall je donedavno imao velike planove za evropsko tržište, čak se govorkalo i o gradnji fabrike na tlu našeg kontinenta. Proklamovani cilj se ogledao u prekograničnom plasmanu milion vozila na godišnjim osnovama do 2025, ali je sada došlo do pomeranja na 2030. godinu.

Nikkei Asia je ranije ove nedelje izvestio da je SVOLT, kao kompanija koja je nastala odvjanjem uz osnivanje iz Great Walla, zaustavio planove za izgradnju fabrike baterija u Lauhameru u istočnoj nemačkoj državi Brandenburgu, što se desilo nakon otkazivanja velike porudžbine od strane kupaca. Potez uprave SVOLT-a se nadovezuje na akciju konkurentskog kineskog proizvođača baterija CATL-a (Contemporary Amperex Technology), koji je odustao od planova za proširenje svoje prve fabrike baterijskih ćelija van Kine, već viđene u istočnonemačkom gradu Arnštatu, gde je proizvodnja počela početkom 2023. godine, takođe navodeći slabu potražnju. CATL umesto toga postavlja novu fabriku u Mađarskoj, gde su troškovi niži, a vlada je zainteresovana za kineske investicije.

Great Wall je nudio električne i plug-in hibridne automobile pod amblemima Ore i Weya. U Nemačkoj je prvenstveno poznat po kompaktnom modelu s oznakom Ora 03, a koji se prodaje za oko 40 hiljada evra. Automobil je ranije ove godine bio promovisan za samo 27 hiljada evra, da bi u ranijem delu godine, sistemi elektronske pomoći vozaču bili loše ocenjeni od strane redakcije nemačkog lista Auto Motor und Sport, kada su recezenti ustanovili da bi automobil završio u jarku, uprkos aktivnim sistemima koji bi to trebalo da preduprede.

Ova kineska firma je, prema podacima Saveznog tela zaduženog za pitanja prevoza motornim vozilima, uspela da tokom aprila isporuči svega 247 jedinica, dok su Hyundai (9.106) i Toyota (7.504) bili očigledno drastično uspešniji.

Ipak, Great Wall nije usamljen u razočaravajućem plasmanu u Nemačkoj. Kada je BYD u ranijem delu godine, u luci Bremerhafen istovario prvi kontingent od 3 hiljade električnih automobila, lokalni političari i čelnici automobilske industrije su bili uplašeni očekujući poplavu četvorotočkaša iz ove azijske države. Ispostavlja se da je zebnja bila neosnovana, jer su tokom aprila, samo 183 BYD-a plasirana na germanoskom tržištu. Proizilazi da je čak i Great Wall bolje prošao.

Ključni razlog za pad potražnje je taj što je Berlin naglo smanjio subvencije kupaca za kupovinu električnih vozila, što se zbilo krajem 2023. godine i što je došlo kao hitna mera da bi se zapušila fiskalna rupa. Kao rezultat toga, udeo električnih automobila u svim novoregistrovanim automobilima je pao u aprilu za 2,5% u odnosu na isti period prošle godine, na samo 12,2%. Benzinska vozila su i dalje držala daleko najveći udeo kod novih registracija, i to sa 37,3%.

Iako proizvođačima automobila, smanjenje subvencija u Nemačkoj ne bi trebalo da osakati plasman istih, jer je aktuelna najava zabrane prodaje novih konvencionalnih automobila unutar Evropske unije, a koja će stupiti na snagu 2035. godine. Pa opet, neki posmatrači navode da Great Wall nema osnova da za neuspeh krivi samo spoljne faktore. Tako Ferdinand Dudenhofer, kao direktor Centra za automobilska istraživanja iz Bohuma, veruje da je kompanija namerila da posluje u Evropi, ali bez jasno definisanog profila.

„Kada nisu više znali šta će i kako će, pucali su sebi u nogu, promovišući popuste. Potom su navalili da istovremeno lansiraju vozila više maraka, pa tu navodimo brendove po imenu Wey i Ora, a koji se nisu nešto dopali publici,“ kazao je pomenuti Dudenhofer za poslovni magazin Nikkei Asia, naglašavajući kako je rukovodstvo kineskog konstruktora uzalud potrošilo ogromne sume novca.

AutoRepublika

(3149)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Nagli pad potraznje za e-automobilima nije reakcija na ukidanje subvencija za kupovinu vec otreznjenje publike zbog brojnih problema sa e-automobilima u eksploataciji. Ubedljivo najgori problem je distribucija elektricne energije – haos sa tehnickim karakteristikama, placanjem, rasporedom, itd. Drugi tezak problem i dalje ostaje akcioni radijus – dovoljna je malo brza voznja i bordkompjuter vec signalizira samo polovinu obecanog radijusa! Treci problem ostaju cene popravki. Cetvrti opasnost od pozara. Sto se Kineza tice, za njih vazi univerzalno pravilo: ako osvajas novo trziste ili lansiras novi model potrebna je istrajnost da bi se osvojilo poverenje kupaca! Povlacenje Great Walla iz Evrope moze… Pročitaj više »

MRN

Odličan komentar!

MRN

Dobri mu ti sistemi asistencije…

Mustang

za koju godinu očekujem sličnu naslovnu fotografiju explorera ev sa horor naslovom

BB

EU tržište je do sada mnogo obećavalo, jer su se mogli prodati automobili po visokim cijenama. Međutim EU tržište sve više slabi i profitiraće automobili poput Dačije i nove generacije Citroena koji će se nuditi po nižim (ne niskim) cijenama. Kinezi imaju takvih vozila ali ih ne guraju u Evropu, taj dio će popuniti saradnjom sa Stelantisom, Renaultom a možda i VW (pitanje koliko je tu moguća niža cijena). Ali činjenica je da EU tržište postaje sve manje važno u globalnim razmjerama, taj isti GW će prodati svoje proizvode tamo gdje ima tražnje, vjerujem da će Afrika sve više da… Pročitaj više »

xtrimi

Meni je zanimljiva sledeća situacija.
U Boru u rudnicima i pridruženim kompanijama od 2022 god. NIko više ne koristi kineske automoblile, a pogotovu ne Pick-UP GREAT WALL . U jednom trenutku su pretali da kupuju FORD i Toyota-e ali vrlo brzo su se vratili samo na TOYOTA-e. Jedino kkinesko prevozno sredstvo u rudnku je neki moped ili elektro ili benzinski sa prikolicom tipa TOMOS i to je to. ČAk ni mašine u rudnicima, ni utovarivači ništa.